back to top

Normal Doğumdan Korkmayın!

Doğum; yaklaşık 38 ile 42 hafta süren gebeliğin ardından, bebeğin rahim dışına çıkması olarak tanımlanır.

Normal doğum, gebelik süresi dolan ya da her hangi nedenlerle bebeğin suyunun gelmesiyle annenin vajinasından bebeğin çıkarılması suretiyle yapılan doğum şeklidir. Normal doğum adından da anlaşılacağı üzere doğumun olması gereken en normal halidir. Gebe kadınların günümüzde normal doğum yapma oranları oldukça düşmüştür. Bunun nedeni acı hissetmek istememeleri, sezeryan doğumun kolaylığı ve sancıları uzun süre çekmek istememeleridir. Halbuki normal doğumun da sezeryan doğuma göre önemli avantajları vardır.

Gebelik normalde tam 40 hafta sürer. Normal doğum olacaksa bu süre en fazla 2 hafta uzayabilir. Ya da çeşitli nedenlerle 40 haftadan erken de meydana gelebilir. Normal doğum isteyen kadınlar doğum için sancıların gelmesini beklemek durumundalar. Normal doğuma işaret eden ilk olay sancılardır. Gerçek doğum sancıları yalancı doğum sancılarından ayrıldığında doğum başlamış demektir. Yalancı doğum sancıları düzensiz, yarım saatte bir gelen ve çok şiddetli olmayan sancılardır. Buna karşılık gerçek doğum sancıları düzenli olarak 5 dakikada bir olan ve çok şiddetli hale gelen ağrılardır. Gerçek doğum sancılarını genelde kanama ve amniyon suyunun gelmesi takip eder. Bu durumda derhal hastaneye başvurulmalıdır. Hastaneye başvuruda doktor normal doğum için vajinal kontrolünü el ile yapar.

Eğer rahim ağzı 3-5 cm açıldıysa doğum başlamış demektir. Derhal hastaneye yatış yapılır. Sonrasında normal doğumun gerçekleşebilmesi için rahmin 10 cm açılması beklenir. Bu sırada sancılar çok şiddetli hale gelmiştir. Bazen doğum başlamış olsa bile sancılar yeterli olmayabilir bu durumda serum ile birlikte suni sancı verilir. Rahim ağzı açıklığı 10 cm’ye ulaştığında normal doğum başlar. Normal doğum süresi 5 dakika ile 1 saat arasında değişebilir. Bebek tamamen vajinadan dışarı çıktığında doğum tamamlanmış olur. Yaklaşık 10 dakika sonra bebeğin eşi (plasenta) vajinadan ayrılır.  En son bebeğin başının çıkması için uyuşturularak kesilen bölge dikilir.

Normal doğumun sezaryen doğuma göre avantajları; annenin iyileşme sürecinin daha kısa olması, günlük hayata daha kolay geçiş yapabilmesi, anestezi uygulanmadığı için anestezi risklerinin olmaması, bebeğin solunum problemlerinin daha az olması, bebeğin dış dünyaya daha kolay adapte olması sıralanabilir.

Normal doğumun sezaryen doğuma göre dezavantajları; doğum esnasında doğum ağrılarının hissedilmesi, sancı çekilmesi,doğumda sürekli ıkınmak gibi fiziksel hareketlerin çokluğu, vajinada kesi olması, doğumdan sonra vajinada meydana gelebilecek problemlerin daha çok olması, doğum esnasında meydana gelebilecek komplikasyonların ihtimalinin daha yüksek olması şeklindedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...