back to top

Hamileyken Grip Aşısı Olmanın Faydaları

Mevsim geçişlerinde, havaların soğuması ile birlikte artan gribal enfeksiyonlar, günlük hayatımızı zora sokan hastalıkların başında gelmektedir. Çoğu kişi senede en az bir kez bu bulaşıcı hastalığa yakalanmaktadır. Hafif olduğu sürece ayakta atlatılan ve klasik tabiri ile ‘ilaç ile 1 haftada ilaçsız 7 günde geçer’ denilen bu hastalığın sebebi ise influenza virüsüdür. Temas ve solunum yolu ile kolayca bulaşabilen bu virüs 1- 4 gün içinde hastalığa dönüşebilmektedir. Özellikle mevsim geçişlerinde risk oluşturan bu hastalığın, hamileler için risklerini ve alınması gereken önlemleri bu yazımızda sizlerle paylaştık.

Hamilelikte Grip Önemli

Her sene dünya üzerinde yaklaşık 3 ila 5 milyon kadar ciddi grip vakası bulunmaktadır ve bunların 500 ila 600 bin kadarında da solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ölümler meydana getirmektedir. Özellikle riskli gruplarda yani bağışıklık sisteminde sorun olanlarda, gebeler, kronik ilaç kullanan kişiler, çocuklar, sağlık çalışanları olarak sayılabilir. Bu konuda oldukça dikkatli olmak ve önlem almak gerekmektedir.

Hamilelik, başlı başına özel bir durum olmaktadır. Her şeyden önce iki can söz konusudur ve ekstra dikkatli davranmak gerekmektedir. Ayrıca gebeliğin getirdiği birtakım bağışıklık sorunları da bulunabilir. Hamilelikteki gribal enfeksiyonların, zatürre başta olmak üzere ciddi solunum yolu hastalıklarına neden olma riskleri, gebe olmayanlara göre çok daha fazla olmaktadır. İlerleyen gebelik haftası ile de risk artmaktadır. Gebelerin kişisel hijyene dikkat etmeleri oldukça önemlidir. Bunların başında el yıkamak ve diğer kişiler ile yakın temasta bulunmamak gelmektedir. Temel önlemlerin yanında, günlük sıvı tüketimi ve beslenme alışkanlıkları da bağışıklığı destekleyen unsurlardandır. En az 2 lt. su tüketmek ve elleri sıkça yıkamak gribi önlemek için hep akılda tutulmalı ve uygulanmalıdır. Özellikle uzamış öksürüğe eşlik eden yüksek ateş, nefes darlığı, ciddi halsizlik belirtilerine sahipseniz vakit kaybetmeden hastaneye başvurmalı ve gereken tetkiklerin hızlıca yapılıp önlemlerin alınmasını önermektedir.

Grip Aşısından Korkmayın

Gebelikte grip aşısı güvenle uygulanabilir ve bebeğe herhangi bir zarar da vermez ancak gebelerin %80’i bu aşıyı olmayı kabul etmemektedir. Gebelikte olunan aşının en önemli etkisi, grip enfeksiyonunun daha hafif atlatılması ve gebelerin ciddi solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle hastaneye yatışların azaltmasıdır. İnaktif grip aşılarının, gebeliğin her döneminde uygulanabilmesi de bir avantaj olmaktadır. Gebe iken olunan grip aşılarının bir diğer faydası da doğumdan sonra ki ilk 6 aylık dönemde bebekleri de korumasıdır. Bunun nedeni, anneden bebeğine geçen doğal antikorlar. Özellikle ilk 6 aylık dönemde, bebeklere grip aşısı yapılamadığı için, gebe iken aşı olunmuş ise bu dönemde bebek de korunmuş oluyor.

Başka Nelere Dikkat Edilmeli?

Hamilelerde grip hastalığının ortaya çıkmasını engellemek büyük önem taşımaktadır. Gripten korunmak için annenin direncini artırarak hastalıklara yakalanma sıklığı azaltılmalıdır. Hastalık ortaya çıktığında da gerekli önlemler alınarak gebenin iyileşmesi ve gebenin bunu en az hasarla atlatmasını sağlamak gerekir. Yapılması gereken en önemli şey, uzun süre kapalı ortamlarda bulunmamak, bulunulan odanın havasını sık sık değiştirip odayı havalandırmaktır. Vücut direncini artırıcı C vitamininden zengin meyvelerle beslenmek de oldukça önemli olmaktadır. Uyku saatlerine dikkat etmek de koruyucu tedbirler arasında yer alır.
Bebeğinizin de Gripten Etkilendiğini Unutmayın   
Grip durumunda fetus da anne ile birlikte etkilenir. O anda birtakım sorunlar ortaya çıkabilir, uzun süren yüksek ateş ve enfeksiyon söz konusu ise bu anneyi olduğu kadar bebeği de olumsuz etkileyecektir. Enfeksiyon süreci boyunca bebeğin gelişiminde duraklama, yavaşlama olabilir. Erken doğum riski artabilir. Eğer kısa sürede ve kendi kendine geçmeyen bir enfeksiyon söz konusu ise doktor desteğine ihtiyaç olabilir.
Gripten korunmak için diğer blog yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...