back to top

Kış Aylarında Hamileliği Kolaylaştırın

Hamilelik döneminde özellikle metabolizmanızı korumaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Beslenme düzeniniz ise bunun başında gelmektedir. Bu yazımızda size kış aylarını daha kolay atlatmanıza yardım edecek tavsiyeler vereceğiz.

Hamilelikte Beslenme

Mevsiminde yetişen sebze ve meyveler anne adayının ihtiyacını yeterince karşılamaktadır. Anne adaylarının fiziksel gelişimini tamamlamış besin depolarının dolu olarak gebeliğe başlamaları gerekir. Hamilelik süresinde anne adayının sadece günlük yaşamını sürdürecek yeterli besin ve enerji alması yeterli olmaktadır. İlk aylarda kilo alamamak anne adayı için korkulacak bir durum olmamaktadır. Bulantı, kusma ve iştahsızlık kilo alımını ilk aylarda engelleyebilir ancak tüm hamilelik boyunca ortalama 10-12 kg almak normal olandır.

Anne adayının günlük protein ihtiyacı 20 gr’dir.15-20mgr demir,500mgr kalsiyum alması gerekir. Proteinler bitkisel ve hayvansal olarak iki türdedir.Ve her iki protein grubu da tüketilmelidir.
Hayvansal proteinler = Et -süt-peynir-yoğurt-yumurta olmaktadır.
Bitkisel proteinler = Kuru baklagiller-fasulye-nohut-mercimek-barbunya v.s.. balık tüketilmesi gereken en önemli proteinlerden biridir. Bebeğin zeka gelişimi üzerinde olumlu etkisi olan omega 3 ve omega 6 yağ asitlerine sahiptir.

Kış Aylarında Beslenme 

  1. Gün içinde her besin grubundan yeterli miktarda almanız ve ihtiyacınız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri besinlerden sağlamanız gerekir.
  2. Kış aylarında, bağışıklık sistemini destekleyen A ve C vitaminlerini turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, yeşilbiber, karnabahar, yeşillikler vb. sebze ve meyvelerden sağlayabilirsiniz.
  3. Vakit geçirdiğiniz yerlerink sağlıklı havalandırma koşullarına sahip olmasına dikkat edin
  4. Yetersiz havalandırma hem bulaşıcı hastalıkların daha kolay yayılmasına sebep olur, hem de hava kirliliği faktörüyle bebeğinize zarar verebilir.
  5. Evde ısınmak için kullanılan kömür, odun vs. gibi yakıtlar da evdeki havanın kirlenmesine sebep olur.
  6. Temizlik için kullanılan kimyasallar, merkezi ısıtma-soğutma sistemleri ve nemli mobilyalar da bu kirliliği tetikler.
  7. Pencereleri ve kapıları açarak evdeki havalandırmayı sağlayabilir, mutfak ve banyodaki havalandırma fanlarından yararlanabilir ve hava temizleyici cihazlardan edinebilirsiniz.
  8. Yoğun hava kirliliği yaşanan bir şehirde yaşıyorsanız, kışın bu havada bulunan toksik maddeleri teneffüs etmeniz, özellikle bebeğinizin organlarının oluştuğu ilk üç aylık dönemde, bebeğinize zarar verebilir.
  9. Şehirdeki hava kirliğinin arttığı dönemlerde fazla dışarı çıkmayarak ve şehir şebeke suyunu içmek ve yemek yapmak amaçlı kullanmayarak, önlem alabilirsiniz.
  10. Hamile kaldığınızı öğrendiğiniz an sigarayı bırakmış olsanız dahi, “pasif sigara içiciliği” bebeğinizde rahim içi gelişme geriliğine neden olabilir.
  11. Düşük doğum ağırlığı, öğrenme ve davranış bozuklukları ve bazı çocukluk çağı kanser risklerini arttırır.
  12. Evinizin hiç bir yerinde sigara içilmesine izin vermemeli ve sigara kullanılan, havalandırmasız kafe, restoran gibi mekânlardan uzak kalmanız önerilir.
  13. Hamileliğiniz süresince cildiniz daha hassas olacak ve daha çok bakıma ihtiyaç duyar. Özellikle soğuk havalarda cildiniz kuruyup çatlayabilir ve çatlaklar da enfeksiyon riskini arttırır. Bu nedenle el ve yüz yıkamada soğuk su yerine ılık su kullanmalısınız.
  14. Soğuk algınlığı ya da gribe yakalanmamak için, salgın dönemlerinde kapalı-kalabalık mekânlarda uzun süre kalmamalı ve ellerinizi sık sık yıkamalısınız.

Kış sebzeleri ; Karnabahar, brokoli, lahana, ıspanak, pırasa, kereviz maydanoz, dereotu, kabak, turp, patates patlıcan havuç

Kış meyveleri ; Portakal, Mandalina, ayva, nar, greyfurt, elma vs…
Görüldüğü gibi bu gruplar vücut toksinlerini atmak, kilo almamak gibi nedenlerle özel programlarda tavsiye edilen sebze ve meyvelerdir. Bu nedenle ve besin değerleri bakımından kış gebelerinin oldukça şanslı olduğu söylenebilir.

Kış Aylarında Nasıl Giyinilmeli?

  • Kışın hamile giyiminde tek parça kalın kıyafetler yerine, kat kat, rahatsızlık vermeyecek yumuşak kıyafetler giymeniz size oldukça yardımcı olacaktır.
  • Polyester ve sentetik kumaşlar yerine pamuklu kumaşları tercih etmeli ve sizi aşırı terletecek kumaşlardan da kaçınmalısınız.
  • Kıyafetlerinizde siyah yerine çeşitli renkleri tercih etmeniz ise, hem hamile güzelliğinizi sergilemenize olanak verir, hem de canlı renkler enerjileriyle, stresten ve karamsarlıktan uzaklaşmanıza yardımcı olur.

Gripten Nasıl Korunabilirsiniz?

  • Rahatsızlığı hissettiğiniz anda hemen yatıp dinlenin ve bol bol sıvı tüketin.
  • Doktorunuza danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayın.
  • Beslenmenize özellikle dikkat edin ve iştahsız olsanız dahi kesinlikle aç kalmayın.
  • Bebeğinizin ve sizin enerji ihtiyacınızı karşılamak için karbonhidrat oranı yüksek bir diyet uygulayabilirsiniz.
  • Burun tıkanıklığı ve geniz akıntılarında, yatarken başınızın altına bir iki yastık ekleyerek, başınızı daha dik konumda tutabilirsiniz.
  • Burun tıkanıklığı için tuzlu su ya da okyanus suyu kullanılabilirsiniz.
  • Durumunuz üç gün içerisinde iyileşmezse, öksürük, ateş ve nefes almada zorluk yaşıyorsanız ve hamileliğin son üçüncü ayındaysanız, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebek Şampuanı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Bebeğimizin hassas bir bedeni olduğunu bilmeli ve şampuan seçimini...

Hamilelikte Folik Asit: Beyin ve Omurilik Gelişimi İçin Neden Önemli?

Hamilelik, anne ve bebeğin sağlığının ön planda olduğu bir...

Hamilelikte Hayal Gücü: Neler Görüyor ve Duyuyorsunuz?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en büyülü ve mistik dönemlerden...

Hamilelik Döneminde Saç Boyatmak

Hamilelik döneminde saç boyatmak, birçok anne adayı için merak...

Hamilelikte Kegel Egzersizi ve Faydaları

Hamilelikte Kegel egzersizleri, pelvik taban kaslarını güçlendirmek için yapılan...

Hamilelikte Bağışıklık Sistemi ve Aşıların Önemi

Hamilelikte bağışıklık sistemi, vücudun bebekle birlikte hem annelik hem...

Bebek Maması Almadan Önce Bilmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri

Bebek maması seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır....

Hamilelik ve Diyabet!

Hamilelik ve diyabet, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli...

Anne Karnında Bebeğin Gelişimi İçin Gerekli Vitamin ve Mineraller

Bebeğin gelişimi için gerekli vitamin ve minerallere dikkat ederek...

Hamilelikte Doğru Bildiğimiz Yanlışlar! 13 Madde Okumaya Hazır!

Hamilelik hakkında birçok yaygın yanlış bilgi ve yanlış anlama...