back to top

Hamilelikte Nar Düşüğe Neden Olur Mu?

Birçok hamile bayan hamilelikleri süresince bazı gıdaları tüketmekten bilhassa kaçınırlar ve bu gıdaların zararlı olup olmadığı konusunda kararsız kalırlar. Hamile kadınların yeme konusunda kararsız kaldığı gıdalardan biri de nardır. “Gebelikte nar düşüğe neden olur mu?” Anne adaylarının sıklıkla sorduğu sorulardan biridir.

Gebelikte nar yemenin zararları olduğuna dair bilimsel bir veri yoktur. Uzmanlar narın gebelik döneminde ,diğer meyveler gibi abartılı olmamak şartıyla uygun miktarlarda tüketildiğinde faydaları olduğunu belirtiyor. Gebelikte nar tüketiminin zararlı olmadığı gibi nar suyu içilmesi zararlı değildir. 

Uzmanlar, hamilelikte günlük ekstra almanız gereken 300 kaloriyi yağlı veya ağır yemeklerle değil taze meyve sebzelerle almanızı öneriyor yani her gün düzenli sebze ve meyve tüketimi yapmanız gerek. Gebelik döneminde günlük 1 bardak nar suyu veya 1 adet nar tüketilebilir. Nar içeriğinde C vitamini, B vitamini, Demir ve Potasyumdan açısından zengin bir besindir.

Narın Faydaları

  • Kuvvetli bir antioksidandır. Antioksidan içeriği en güçlü meyvelerdendir.1 adet nardan elde edilen nar suyu, günlük C vitamini ihtiyacının %40’ını tek başına karşılar. C vitamininin ise her türlü enfeksiyona karşı savaştığı ve kansere karşı koruma sağladığı bilinmektedir.
  • Kalp ve damar sağlığını korur. Kan dolaşımını hızlandırdığı bilinen nar, dokulara yeterli miktarda oksijen ve kan ulaşmasına yardımcı olur, kalp krizi riskini düşürür. Ayrıca tansiyon dengeleyici özelliği nedeniyle özellikle yüksek tansiyona sahip kişilerin yemesi önerilmektedir. Ancak hastalıklara bağlı kullanılan ilaçlarla etkileşime girmemesi için mutlaka doktor onayı alınmalıdır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. 
  • Kansere karşı koruyucu bileşikler içermektedir. 
  • Bilişsel fonksiyonları güçlendirir. Bugüne kadar yapılan pek çok araştırma, düzenli nar tüketiminin hafızayı güçlendirdiğini ve bilişsel fonksiyonları olumlu etkilediğini ortaya koymaktadır. Özellikle beslenme yetersizliğine karşı gelişen unutkanlık ve odaklanma gibi problemler için nar tüketimi önerilmektedir.
  • Kansızlığa iyi gelir. Nar, demir minerali bakımından da zengindir. Bu sayede demir eksikliğine bağlı gelişen anemi gibi problemlerin önlenmesine büyük ölçüde yardımcı olur. Ayrıca yapılan son çalışmalar, narın kan pıhtılaşmasını düzene soktuğunu ortaya çıkartmıştır.

Nar Yemenin Bebeğe Faydaları Nelerdir?

Nar yemenin anne adayına faydası olduğu gibi, anne karnındaki bebeğe de pek çok faydası bulunmaktadır. Peki bu faydalar nelerdir?

Folik Asit Sebebiyle Doğum Anomalilerini Önlemeye Yardımcı Olur 
Gebelik planlayan kadınların en az 3 ay önce başlaması önerilen folik asit takviyeleri, bebekte doğumsal anomalilerin görülme riskini düşürür. Nar da folik asit açısından zengin bir meyve olduğundan, hamilelik döneminde günde 1 porsiyon tüketilmesi önerilmektedir.

Gelişmekte Olan Bebeğin Beynini Korumaya Yardımcı Olur
Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, nar suyunun anne karnındaki bebeğin beynini koruduğuna ve oksijen yetersizliğinde bile beynin hasar görmesini engellediğine dair bulgulara rastlanılmıştır.

Büyüyen ceninin kemik sağlığını ve kemik yoğunluğunu korumada yardımcı harika bir besindir.

Kırmızı kan hücresi (RBC) ve DNA oluşumu için gerekli bileşenler içerir. Bebekte nöral tüp defektlerini önler.

Hamilelikte Nar Yemek Bebekte Leke Yapar Mı?

Hamilelikte nar yemenin bebekte leke yapıp yapmayacağı hamile kadınlar tarafından fazlasıyla merak ediliyor. Çünkü toplumda nar lekesinin bebekte doğum lekesine sebep olabileceği düşünülüyor. Fakat bunu destekleyen hiçbir bilimsel çalışma veya uzman açıklaması bulunmuyor. Bu nedenle anne adayları nar yemenin bebeğe leke yapacağını düşünerek nar yemekten kaçınmamalıdırlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebek Şampuanı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Bebeğimizin hassas bir bedeni olduğunu bilmeli ve şampuan seçimini...

Hamilelikte Folik Asit: Beyin ve Omurilik Gelişimi İçin Neden Önemli?

Hamilelik, anne ve bebeğin sağlığının ön planda olduğu bir...

Hamilelikte Hayal Gücü: Neler Görüyor ve Duyuyorsunuz?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en büyülü ve mistik dönemlerden...

Hamilelik Döneminde Saç Boyatmak

Hamilelik döneminde saç boyatmak, birçok anne adayı için merak...

Hamilelikte Kegel Egzersizi ve Faydaları

Hamilelikte Kegel egzersizleri, pelvik taban kaslarını güçlendirmek için yapılan...

Hamilelikte Bağışıklık Sistemi ve Aşıların Önemi

Hamilelikte bağışıklık sistemi, vücudun bebekle birlikte hem annelik hem...

Bebek Maması Almadan Önce Bilmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri

Bebek maması seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır....

Hamilelik ve Diyabet!

Hamilelik ve diyabet, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli...

Anne Karnında Bebeğin Gelişimi İçin Gerekli Vitamin ve Mineraller

Bebeğin gelişimi için gerekli vitamin ve minerallere dikkat ederek...

Hamilelikte Doğru Bildiğimiz Yanlışlar! 13 Madde Okumaya Hazır!

Hamilelik hakkında birçok yaygın yanlış bilgi ve yanlış anlama...