back to top

Hamileler Grip Aşısı Olmalı Mı?

Her sene dünya üzerinde yaklaşık 3 ila 5 milyon kadar ciddi grip vakası kaydediliyor ve bunların 500 ila 600 bin kadarında da solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ölümler meydana geliyor. Özellikle gebeler, kronik ilaç kullanan kişiler, çocuklar, sağlık çalışanları gibi riskli grupların bu konuda oldukça dikkatli olması ve önlem alması gerekiyor.

Elbette hamilelik başlı başına çok özel bir durum. Kendi canınız ile bebeğizin canı söz konusu olduğu durumda, ekstra özen göstermek kaçınılmaz. Hamilelikle ortaya çıkan bazı bağışıklık sistemi sorunları sebebiyle, hamilelerin başta zatürre gibi gribal enfeksiyonlara yakalanma riski, hamile olmayanlara göre çok daha fazla. Gribal enfeksiyonlardan kaçınmak için hamile kadınların hijyene ekstra özen göstermesi çok önemli. Tedbir olarak mutlaka eller sık sık yıkanmalı ve diğer insanlarla yakın temastan kaçınmak gerekli. Temel önlemlerin yanında dengeli beslenerek de bağışıklık sistemlerini desteklemeliler.

Grip aşısı düşük yapmaya sebep olabilir mi?

Yapılan pek çok araştırmaya göre, hamilelikte olunan grip aşısının düşük yapmaya sebebiyet verme riski görülmemiş. Bu konuda yapılan en detaylı ve geniş çaplı araştırma, hamile kadınların grip aşısı olması ve hamilelik sürelerini gözlemlemiş, ancak aşının hamilelik süresini kısaltarak düşük yapmaya neden olduğu ile ilgili direkt bir bağlantı bulamamış. Bu araştırma sonrasında yapılan küçük çaplı bir araştırmada ise, erken dönem hamilelikler sırasında grip aşısı olmanın, düşük yapma riskini arttırabileceğini sonucuna varılmış. Şu anda tavsiye edilen, hamile kadınların hamileliklerinin herhangi bir trimester’inde grip aşısı olmaları. Grip durumunda fetus da anne ile birlikte etkilenir. O anda birtakım sorunlar ortaya çıkabilir, uzun süren yüksek ateş ve enfeksiyon söz konusu ise bu anneyi olduğu kadar bebeği de olumsuz etkiler.

Belirtildiği gibi hamilelikte grip aşısı güvenle uygulanabilir ve bebeğe herhangi bir zarar da vermez. Ancak maalesef hamilelerin %80’i bu aşıyı olmayı kabul etmiyor. Hamilelikte olunan aşının en önemli etkisi, grip enfeksiyonunun daha hafif atlatılması ve gebelerin ciddi solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle hastaneye yatışların azaltması. Bir diğer faydası da doğumdan sonra ki ilk 6 aylık dönemde bebekleri de koruması. Bunun nedeni, anneden bebeğine geçen doğal antikorlar. Özellikle ilk 6 aylık dönemde, bebeklere grip aşısı yapılamadığı için, gebe iken aşı olunmuş ise bu dönemde bebek de korunmuş oluyor.

Enfeksiyon süreci boyunca bebeğin gelişiminde duraklama, yavaşlama olabilir. Erken doğum riski artabilir. Eğer kısa sürede ve kendi kendine geçmeyen bir enfeksiyon söz konusu ise doktor desteğine ihtiyaç olabilir.

Hamileler için grip aşısının yan etkileri nelerdir?

Grip aşısının hamileler için yan etkileri, diğer insanlar için olan yan etkileriyle aynıdır.

  • Bayılma hissi
  • Baş ağrısı
  • Ateş
  • Kas ağrısı
  • Bulantı
  • Yorgunluk hissi

Oluşabilecek bu yan etkiler ile aşı olunduktan hemen sonra karşılaşılır ve bu yan etkiler genellikle 1-2 gün sonra kaybolur.

Çok nadiren de olsa, grip aşıları alerjik reaksiyona sebep olabilir. Alerjik bir bünyesi olduğunu bilen hamileler, doktorlarına danışarak aşı olup olmama kararı alabilirler.

Gripten Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Hamilelerde grip hastalığının ortaya çıkmasını engellemek büyük önem taşıyor. Gripten korunmak için annenin direncini artırarak hastalıklara yakalanma sıklığı azaltması gerek. Hastalık ortaya çıktığında da gerekli önlemler alınarak hamilenin iyileşmesi ve hastalığı en az hasarla atlatmasını sağlamak gerek. Yapılması gereken en önemli şey, uzun süre kapalı ortamlarda bulunmamak, bulunulan odanın havasını sık sık değiştirip odayı havalandırmak. Vücut direncini artırıcı C vitamininden zengin meyvelerle beslenmek de oldukça önemli. Uyku saatlerine dikkat etmek de koruyucu tedbirler arasında yer alıyor.
.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebek Şampuanı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Bebeğimizin hassas bir bedeni olduğunu bilmeli ve şampuan seçimini...

Hamilelikte Folik Asit: Beyin ve Omurilik Gelişimi İçin Neden Önemli?

Hamilelik, anne ve bebeğin sağlığının ön planda olduğu bir...

Hamilelikte Hayal Gücü: Neler Görüyor ve Duyuyorsunuz?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en büyülü ve mistik dönemlerden...

Hamilelik Döneminde Saç Boyatmak

Hamilelik döneminde saç boyatmak, birçok anne adayı için merak...

Hamilelikte Kegel Egzersizi ve Faydaları

Hamilelikte Kegel egzersizleri, pelvik taban kaslarını güçlendirmek için yapılan...

Hamilelikte Bağışıklık Sistemi ve Aşıların Önemi

Hamilelikte bağışıklık sistemi, vücudun bebekle birlikte hem annelik hem...

Bebek Maması Almadan Önce Bilmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri

Bebek maması seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır....

Hamilelik ve Diyabet!

Hamilelik ve diyabet, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli...

Anne Karnında Bebeğin Gelişimi İçin Gerekli Vitamin ve Mineraller

Bebeğin gelişimi için gerekli vitamin ve minerallere dikkat ederek...

Hamilelikte Doğru Bildiğimiz Yanlışlar! 13 Madde Okumaya Hazır!

Hamilelik hakkında birçok yaygın yanlış bilgi ve yanlış anlama...