back to top

Bebeğinizi Hayata Daha Mutlu Başlatmak Elinizde

Hamilelikte bebeğinizin de hislerinin olduğunu unutmamalısınız. Bebeğinize anne karnında özel olduğunu hissettirmeniz ve onu rahatlatarak dış dünyaya hazırlamanız, etkisi ispatlanmış bazı özel uygulamalarla mümkün olmaktadır. Hamilelik döneminde bebeğe klasik müzik dinletme, bebekle konuşma, yoga egzersizleri, yüzme, İskandinav yürüyüşü, dans, özel yastık kullanımı, lezzetli ve sağlıklı besinler tüketme gibi alışkanlıkların, anne adayları ve henüz dış dünya ile tanışmamış bebekler üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

Klasik Müzik Dinletme

Hamileliğinizin 4’üncü ayından itibaren bebek bulunduğu ortamdaki sesleri duymaya başlar. Hamileliğin 24’üncü haftasından sonra ise dış ortamdaki sesleri de duyar. Özellikle klasik müzik dinleyerek, karnınızdaki bebeğin gevşemesi ve yatışmasını sağlar. Bebek doğduktan sonra da klasik müzik dinlediğinde kendini anne karnındaki gibi güvende hisseder. Bu da onun sakinleşmesine yardımcı olur. Ayrıca klasik müzik dinletilen bebeklerin matematik zekasının daha iyi olduğu ve sosyal yönlerinin de geliştiği biliniyor. Doğum öncesi de yine klasik müzik dinlemek anne adayındaki korku ve stresi azaltarak bebeği doğuma hazırlamaktadır.

Bebeğinizle Konuşun

Hamileliğin 32’inci haftasından itibaren duyduğu sesleri hatırlamaya başlayan bebek, anneye bilinçli olarak tepki vermeye baslamaktadır. Anne karnındayken bebeğinizle çevre gürültüsünden uzak bir ortamda sakin bir ses tonuyla konuşun. Bu konuşma onun sakinleşmesine, yaşayacağı doğum stresini azaltmasına ve mutlu olmasına yardımcı olacaktır. Bu sayede bebeğiniz annesinin sesini de hafızasına kazıyacaktır ve anne-bebek bağınız kuvvetlenecektir.Bebeğiniz stresli olduğunuz zamanlarınızda bu duyguları hissedecektir. Hem kendinizi hem de bebeğinizi sakinleştirmek amacı ile sakin konuşmalar yapmanız oldukça yararlı olacaktır.

 

Yoga Yapın

Hamilelikte yoga yapmanın hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından yararlı olduğunu önceki yazılarımızda da belirtmiştik. Yoga egzersizlerini hamileliğinizin her döneminde yapmanız mümkündür. Yoga, hamilelikte oluşan sırt ağrısı, mide bulantısı ve yorgunluk şikayetlerini azaltarak rahatlamanıza, sakinleşmenize yardımcı olur. Yoga yapmanız ayrıca kendinize ve bebeğinize de odaklanmanızı sağlamaktadır. Yoga, doğum esnasında daha iyi nefes almayı, gerekli olan esnekliği, gücü, motivasyonu sağlayarak hem anne hem bebek için sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır.

İskandinav Yürüyüşü

İskandinav yürüyüşü olarak bilinen “nordic walking”, özel tasarlanmış sopalarla yapılan uzun adımlı tempolu yürüyüş biçimidir. Bu yürüyüş şekli normal yürüyüşle karşılaştırıldığında üst beden kaslarını (karın-sırt) daha fazla çalıştırır, enerji tüketiminde %46’ya varan bir artış sağlar. Bu tür egzersizler hamileliğe bağlı seker hastalığını önler ve bebeğin anne karnında daha sağlıklı gelişmesini ve uygun kiloda olmasını sağlar. Ayrıca anne ve bebek için daha rahat bir doğumun gerçekleşmesine yardımcı olur. Eğer hamilelik döneminde yapabileceğiniz farklı bir aktivite arıyorsanız bu yürüyüş çeşidi hakkında araştırma yapabilirsiniz.

Dansın Tadını Çıkarın

Dans etmeniz hamilelik döneminde yaşadığınız stresi ve gerginliği atabilmeniz adına oldukça keyifli bir etkinliktir. Dans ederek fiziksel ve ruhsal gerginlikler azaltılabilir. Doğaçlama yapılan dans ile kendinizi ve bebeğinizi şımartabilirsiniz. Sevdiğiniz bir şarkıyı açın ve kendinizi çok yormadan dans edin. Kendinizi dansa kaptırıp bebeğiniz için tehlikeli olabilecek hareketlerden kaçınmanız gerekmektedir. Dansınızın dinlenme aralarında doğmamış bebeğinizle konuşmak, onun rahatlatması açısından çok etkili bir yöntemdir. Kim bilir belki bebeğiniz de dansın gücünü sizinle beraber keşfeder?

Yatış Pozisyonunuzu Belirleyin

Hamileliğinizin 28’inci haftasından sonra en rahat uyku pozisyonu, sol yana yatarak bacaklarınızın karna doğru hafif çekilmesidir. Sol yana yatarken sırtınızın arkasına konulan özel yastıklar rahat etmenizi sağlayarak, uykudayken sağa dönmenizi engeller. Sol yan pozisyon ile annenin sağ tarafında bulunan büyük damarlara rahmin baskısı azaltılacağı için bebeğe giden kan akımında da artış meydana gelir. Dolayısıyla bebeğe daha fazla besin ve oksijen iletilir. Doğum sancısı çekerken annenin sola doğru yatması, bebeğinin sağlığı için daha yararlı olacaktır.

Bebeğinizi ve Kendinizi Ödüllendirin

Hamilelik döneminde hormonlardaki değişimler ile farklı ruh hallerine girebilirsiniz. Çoğu zaman nedensiz yere üzgün hissetmeniz olasıdır. Haftada 2-3 kez az miktarda bitter çikolata ile kendinizi ve bebeğinizi ödüllendirmenizde hiçbir sakınca yoktur. Çikolata, mutluluk hormonu (endorfin, serotonin) salgılanmasına yardımcı olur. Bu hormonun etkisi ile bebek de hareketli ve mutlu olacaktır. Bitter çikolatada bulunan “teobromin” maddesinin gebelik zehirlenmesi riskini azalttığı bildirilmiştir. Ancak çikolata yüksek kalorili bir besindir ve içerdiği kafein nedeniyle aşırı tüketilmesi önerilmemektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...