back to top

Hamilelikte Saç Boyamanın Bebeğe Zararları

Gebelikte jinekologların en sık olarak karşılaştıkları sorulardan birisi de saç boyatmanın gebelikte bebeğe zarar verip vermeyeceği sorusudur. Bu konuda doktorlar arasındaki değişik görüş ayrılıkları mevcuttur. Bazı hekimler saç boyatmanın gebeliğin ilk üç ayında olmaması ve daha sonra olabileceği yönünde görüş bildirirken diğer bir başka grup ise dip boya yapımının zararlı olabileceğini savunmaktadır.

Boya maddesi olarak piyasada çok sayıda ürün bulunmaktadır. Yine bazı doktorlar hastalarına bitkisel özlü saç boylarını kullanmalarını önermektedirler. Ancak bu ürünlerin içerikleri incelendiğinde, tıpkı kimyasal boyalarda olduğu gibi pek çok katkı maddesinden oluşmaktadır. Bu konuda bazı uzmanlar bebeğin organ gelişimin devam ettiği ilk üç ayda saç boyatma ve manikür gibi gerçekten zorunluluk arzetmeyen şeylerden uzak durulması gerektiğini söylemektedirler.

Yapılan çalışmalarda henüz, hamilelik döneminde saç boyamanın herhangi bir zararına rastlanmamıştır. Saç boyasındaki kimyasalların neredeyse hiçbiri aşırı düzeyde zehir içermediği bilinir. Başka bir yandan saç boyasının kana geçiş miktarı çok azdır. Çalışmaların sonucuna göre ilk 3 ay bebeği korumak adına saç boyamaktan kaçınmak gerekirken, geri kalan hamilelik sürecinde alınacak önlemlerle saçların boyanabileceği kanısına varılmıştır.

Saç Boyatmanın Bebeğe Zararları Nelerdir?

Bazı doktorlara göre geçmiş dönemle kıyaslandığında, günümüzdeki saç boyalarının çok daha güvenli olduğu söyleniyor. Buna rağmen içeriğindeki bazı maddeler, bizzat fetusu etkileyecek risk teşkil edebiliyor. Özellikle formaldehit içeren ürünlerden kaçınarak bu riski azaltmak mümkün.

Düzleştiriciler ve ağartıcılar gibi saç boyalarının birçok türü de tehlikeli kimyasallar içerir. Bu kimyasallar deri yoluyla emilir ve annenin dolaşıma girer. Saç boyası ile gelen kimyasallar annenin kanından plasentayı geçerek gelişen fetüsün kan dolaşımına girebilir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, özellikle hamileliğin ilk 3 ayında saç boyasına maruz kalan bebeklerde; konjenital katarakt ve nöroblastom görülme sıklığı diğer bebeklere oranla daha fazladır.
Bu da demek oluyor ki; boyadaki kimyasallar plesantayı geçerek bebeğe ulaşabilir.

Konjenital katarakt, göz merceğinin doğumdan itibaren tek veya çift taraflı olarak saydamlığını kaybetmesidir. Nöroblastom ise sinir hücrelerinden çıkan tümördür. Bebeklik çağında en sık görülen kanser türüdür. Nöroblastom, beyinden tüm vücuda mesaj taşıyan sinir sistemi kaynaklı bir kanser türüdür. Genellikle, böbreküstü bezlerindeki sinir hücrelerinde başlar. Araştırmalar hamilelikte saç boyatmanın nöroblastom riskini 3 kat artırdığı görülmüştür.

Hamilelikte Saç Boyarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çeşitli görüş ayrılıklarının yaşandığı saç boyatma konusunda ilk 3 ayı her ihtimale karşı saç boyası kullanmadan geçirmek önemlidir. İlk 3 ay sonrasında anne, psikolojik veya fiziksel nedenlerle saçını boyatmak isterse dikkat etmesi gereken durumlar oluşur. Alacağınız ufak önlemlerle riskleri hafifletmeniz mümkün.

  • Hamilelik dönemi hormonların da etkisiyle saçların hızlı uzadığı bir dönemdir. Eğer saçınızda boya mevcutsa, hızlı uzamanın etkisiyle normal boya haricinde dip boyasına ihtiyaç duyabilirsiniz. Kat kat saç boyamak yerine, saçınızı ne kadar geç boyarsanız o kadar iyi olur.
  • Bu dönemde saçınızda renk değişikliğine gitmek istiyorsanız, tamamiyle farklı bir renge geçmek yerine, ombre, gölge, parıltı veya röfle gibi işlemler yaparak riski en aza indirebilirsiniz.
  • Tercih edeceğiniz boyanın en doğal olacak şekilde, en hafif kimyasal içeren ürünlerden oluşmasına dikkat edin.
  • Boyanızın içerisinde özellikle amonyak olmamasına dikkat edin.
  • Alerjik bir bünyeye sahipseniz bu süreçte saç boyamaktan kaçınmanız en doğrusu. Beklenmeyen bir reaksiyonda ciddi sonuçlar doğabilir.
  • Saçınızda bekletme süresini uzatmayın ve mümkün olduğunca hava almaya çalışın. Tamamiyle kapalı bir ortamda boya kokusu solumak size ve bebeğinize zararı artırır.
  • Ellerinize eldiven takmayı unutmayın, olabildiğince deirinizle az temas ettirmeye çalışın.
  • Saç boyama işlemi gerçekleştikten sonra, saçınızı iyice yıkayıp duruladığınızdan emin olun.
  • Değişen hormonlarınız nedeniyle boya istediğiniz renkte tutmayabilir. Bunu önceden tespit edebilmek adına bir miktarını önceden saçınızın ufak bir bölgesinde deneyin.
  • Tercih edebileceğiniz en doğal saç boyama ürününün kına olduğunu unutmayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamileliğin Evreleri (Trimesterlar)

Hamilelik, bir kadının yaşamındaki en özel ve heyecan verici...

Bebek Şampuanı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Bebeğimizin hassas bir bedeni olduğunu bilmeli ve şampuan seçimini...

Hamilelikte Folik Asit: Beyin ve Omurilik Gelişimi İçin Neden Önemli?

Hamilelik, anne ve bebeğin sağlığının ön planda olduğu bir...

Hamilelikte Hayal Gücü: Neler Görüyor ve Duyuyorsunuz?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en büyülü ve mistik dönemlerden...

Hamilelik Döneminde Saç Boyatmak

Hamilelik döneminde saç boyatmak, birçok anne adayı için merak...

Hamilelikte Kegel Egzersizi ve Faydaları

Hamilelikte Kegel egzersizleri, pelvik taban kaslarını güçlendirmek için yapılan...

Hamilelikte Bağışıklık Sistemi ve Aşıların Önemi

Hamilelikte bağışıklık sistemi, vücudun bebekle birlikte hem annelik hem...

Bebek Maması Almadan Önce Bilmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri

Bebek maması seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır....

Hamilelik ve Diyabet!

Hamilelik ve diyabet, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli...

Anne Karnında Bebeğin Gelişimi İçin Gerekli Vitamin ve Mineraller

Bebeğin gelişimi için gerekli vitamin ve minerallere dikkat ederek...