back to top

Ay Ay Gebelik Psikolojisi

Her kadın hamilelik dönemini farklı duygu ve fiziki değişimlerle yaşar. Bunlar hakkında önceden bilgi sahibi olmak gebeliğe karşı daha bilinçli ve pozitif yaklaşılmasını sağlar. Hamilelik sürecinde anne adaylarının nasıl bir ruh hali içinde olduklarını ve neler yaşadıklarını psikologlar anlatıyor “Hamileliğin ilk üç ayı genelde kendisini geciken âdet dönemi, pozitif çıkan hamilelik testi, yorgunluk, mide bulantısı gibi fiziksel değişimlerle belli eder. Duygusal durum ise genelde çok büyük bir değişiklik göstermez. Ama yine de hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkan inişli-çıkışlı ruh hâli mevcuttur.

Kadının ruh hali östojen ve progesteron hormonlarına bağlı olarak büyük sevinç ve üzüntü halleri arasında gidip gelebilir. Bebeğin ilk kalp atışlarının yaklaşık 12’inci haftada duyulmasına kadar gebeliğin gerçekliğini tam olarak kavrayamayan anne adayı, bundan sonra gerçekten içinde bir bebek olduğuna inanır ve endişeleri daha yoğun olarak hissetmeye başlar.”

Bebeği Hissediyor

İkinci üç ay anne adayları için ilk üç aya göre daha sakin geçiyor. Bu dönemde mide bulantısı gibi sıkıntılar kaybolduğu gibi, düşük riski de oldukça azalıyor. İkinci üç ayın en önemli özelliği ise bebeğin hareketlerinin hissediliyor olması. Bebeğinin hareketlerini fark eden anne adayının heyecanı bu aşamadan sonra doruk noktasına ulaşıyor. Çoğu kadın hamile kıyafetleri giymeye bu dönemde başlıyor.

Heyecanlı Bekleyiş Başlıyor

Hamileliğinin son üç ayına giren anne adayı artık bebeğine kavuşmak için iyice sabırsızlanmaya başlıyor. Kalabalık yerlere girdiğinde kendisine gösterilen ilgi, oturması için uzatılan iskemleler, paketlerini taşımak için yardım teklifinde bulunanlar anne adayını mutlu ediyor.
Hamileliğin son haftalarına giren anne adayının psikolojik sıkıntı ve korkuları, fiziksel sıkıntılarının da yoğunlaşmasıyla birlikte iyice artıyor. Rahat bir pozisyon bulamadığı için uykusuz kalma, kendisini çirkin hissetme bu dönemin en sık karşılaşılan ruh halleri arasında yer alıyor.

Kaçınılmaz Korkular

Hamilelik sırasında yoğun bir korku hissetmek o kadar yaygın bir durum ki, bunu hamileliğin semptomları arasında saymak yersiz olmaz. Hemen her anne adayı hamileliği ve doğumu sırasında bir şeylerin ters gitmesinden endişe duyar. Bu durumda anne adayının yapacağı en akıllıca iş çevresindekilerin sorularına, tavsiyelerine ve yorumlarına kulak asmadan sadece doktorunu dinlemek olmalıdır. Çünkü, niyetleri hiç de kötü olmasa bile çevredekilerin yapacağı yorum ve tavsiyeler hamilenin yersiz yere endişeler kapılmasına yol açabilir. Bu arada hamilelik döneminde anne adayı sık sık unutkanlıklar da yaşayabilir. En iyi tanıdıkları kimselerin isimlerini, önemli randevuların tarihlerini unutmanın yanı sıra dalgınlıkla gideceği yönü şaşırmak ve yanlış yönlere sapmak hamile kadınların çok sık yaşadığı durumlardır. Ancak doğumun sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesiyle tüm bu yaşanan psikolojik çalkantılar, korkular ve unutkanlıklar yerini sevince ve mutluluğa bırakır.

Hamileliğin 1. – 2. ayları arasında

Hamileliğin ilk 2 ayında kendinizi endişeli hissedebilirsiniz. Bu ilk 2 aylık dönemde böyle hissetmenizin nedenleri vardır. Eğer ilk zamanlar hamile olup olmadığınızdan emin değilseniz bu sizi endişeli yapabilir. Hamile olup olmadığınızı başkalarına söylemek de siz de endişe kaynağı olabilir. Çabuk sinirlenme, üzüntü ve gerçek dışı davranışlar da bu 2 ayık hamilelik döneminde görülebilir.

Hamileliğin 3. – 4. ayları arasında

Hamleliğin 3. ayında oldukça dingin bir ruh halinde olabilirsiniz. Bu daha çok hamileliği kabullenmekle ilgili bir durumdur. Bazen gerçek dışı davranışlar, üzüntü ve sinirlilik gibi duygular bu dönemde de görülebilir. Ayrıca unutkanlık ve konsantre almakta zorlanma gibi durumlar da görülmeye başlanabilir.


Hamileliğin 5. – 6. ayları arasında

Hamileliğin 5. ve 6. aylarında daha önceki aylardan daha sakin olursunuz. Fakat yine de bu aylarda da ruh halinizdeki değişmeler etkilerini gösterebilir. Sinirlilik ve ağlama gibi durumlar görülebilir. Yine konsantre olmakta zorlanabilirsiniz. Heyecanınız artar. Çünkü gelecek hakkında daha fazla düşünürsünüz. Hamilelikte sıkılmış hissedebilirsiniz. Çünkü bütün yaşamınız bu olmuştur ve herkes bunun hakkında konuşur.

Hamileliğin 7. – 8. ayları arasında

Hamileliğin 7. ve 8. aylarında daha önceki aylardan daha heyecanlı olursunuz. Bunun en temel nedeni artık yavaş yavaş doğum yaklaşmıştır. Hem doğumun hem de bebeğinizi kucağınıza alacak olmanızın getirdiği bir heyecan vardır. Hamilelikte unutkanlık bu aylarda da devam eder. Oldukça çeşitli rüyalar görebilirsiniz.

Hamileliğin 9. ayında

Hamileliğin 9. ayı artık heyecanın, telaşın en yoğun olduğu bir aydır. Çünkü doğuma çok az kalmıştır. Bütün anne adayları sağlıklı bir şekilde hamileliğin 9. ayına ulaşmayı, sağlıklı bir doğum yapmayı, sağlıklı bir bebek sahibi olmayı ister. Bu ayda kendinizi daha sabırsız ve sinirli hissedebilirsiniz.

Hamilelik Döneminde Kendinizi Daha İyi Hissedin

  • Eşinizden, ailenizden ve sosyal çevrenizden destek isteyin. Bu dönemde anne adaylarının duygusal iniş çıkışlar yaşaması ve kendilerini zaman zaman yorgun, çaresiz ve endişeli hissetmeleri doğaldır. Böyle anlarda kişinin yakın çevresinden destek görmesi onun bu duygusal tepkilerle baş etmesini kolaylaştıracaktır.
  • Duygularınızı gizlemeyin. Bu süreçte mutluluk kadar bazen kaygı, mutsuzluk ve öfke duygularını da yaşayabileceğinizi unutmayın ve duygularınızı gizlemeyin.
  • Hamilelikte ve sonrasında önemli rutin değişimleri yapmaktan kaçının.
  • ‘Mükemmel anne’ olmaya çalışmayın. “Yeteri kadar iyi anne” olmanız yeterli.
  • Kendinize de zaman ayırmaya çalışın. Kendinizi arkadaş çevrenizden ve yapmaktan keyif aldığınız aktivitelerden uzak tutmayın.
  • Mümkün olduğunca bebek uyuduğunda siz de uyuyun ya da dinlenin.
  • Esnek olun. Anneliğe ilk adımlarınızı attığınız bu dönemde, siz bebeğinizi, bebeğinizin de sizi tanımaya çalışmakta olduğunu ve birbirinize alışma döneminde olduğunuzu kendinize hatırlatın.

2 YORUMLAR

  1. […] Gebelik, kadınların hayatındaki en önemli ve özel dönemdir. Bu dönemde kötü rüyalar ya da kabuslar anne adaylarının en sık yaşadığı durumdur. Allah’ın sadece kadınlara verdiği bir can ortaya çıkarma mucizesinin yanı sıra, kadının hayatını da bütünüyle değiştirecek karmaşık bir olaydır. Gebelik, anne adayı olan kişinin vücudunda sanki bir yapım süreci gibidir ve bir bebeği dünyaya getirecek olan anne adayının bedeni şiddetli hormonal fırtınaların yaşandığı ayrı bir evren gibidir. […]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Tatlı Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Sağlıklı Tatlı Tarifleri

Hamilelik döneminde tatlı, pasta ve dondurma gibi şekerli gıdalara...

Hamilelik Döneminde Evde Egzersiz Yapmanın Keyfi

Hamilelik döneminde yapılan egzersizler, hem sizin hem de bebeğinizin...

Hamilelik Döneminde Seks Yapmanın 4 Faydası

Hamilelik döneminde cinsellik hakkında birçok yanlış bilgi ve batıl...

Gebelikte Sabah Bulantıları Neden Olur ve Nasıl Engellenir?

Hamile anne adaylarında en çok görülen  belirtilerden biri sabah...

Rahat Bir Doğum İçin Doğum Pozisyonlarını Öğreniyoruz!

Kolay ve rahat bir doğum deneyimi yaşamak için kendinizi...

Hamilelik Sağlığı İçin En Uygun Yatış Pozisyonları

Hamilelik döneminde hormonlardaki değişiklikler, vücutta artan yük ve rahatsızlık...

NST Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Nonstress testi (NST), doğum öncesinde bebeğin sağlığını değerlendirmek amacıyla...

Gebelikte Protein Alımının Önemi

Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için anne adayının yeterli...

Cinsiyet Belirleme Yöntemi: Çin Takvimi!

Çin takvimi, yüzyıllardır bebeklerin cinsiyetini tahmin etmek için kullanılan...

Hamilelik Dönemi İçin Saç Bakım Tüyoları ve Saç Maskeleri!

Hamilelik süreci, vücutta birçok fiziksel değişime neden olduğu gibi...