back to top

Çoğul Gebelik Rehberi: Çoğul Gebelik Belirtileri ve Çoğul Gebeliği Artıran Faktörler!

Çoğul gebelik, aynı anda gelişen ve hızlı bir şekilde art arda doğan iki veya daha fazla bebeği ifade eder. Çoğul gebelikler arasında daha yaygın şekilde görülen tür, ikiz gebeliklerdir.

İkiz gebeliklerde tek yumurta ikizleri ve çift yumurta ikizleri arasında bir ayrım yapılır.

Tek Yumurta İkizleri: Özdeş ikizler adı da verilen bu durumda, döllenmeden sonra zigot gelişiminin başında bilinmeyen sebeplerle iki ya da daha fazla parçaya bölünür ve bunların her biri segmentasyona başlar. Aynı cinsten birbirine aşırı benzeyenler, aynı genetik mirasa sahip bireyler olarak gelişmeye başlarlar.

Çift Yumurta İkizleri: Kardeş ikizler adı da verilen bu durumda, iki veya daha fazla sperm yumurtaları döller. İki hamilelik oluşur ve ayrı zamanlarda doğum gerçekleştirilir. Bu tip hamileliklerden doğan çocuklar, birbirine farklı zamanlarda doğmuş kardeşler kadar benzerler ve farklı cinsiyetlere sahip olabilirler.

Çoğul gebelikler ultrasonla tespit edilebilmektedir. Çoğul gebeliğin kendini belli etmeye başlaması 5. ve 6. haftalarda gerçekleşir. Eğer ultrason görüntülerinizde iki ya da daha fazla kese varsa, bu çoğul gebeliğinizin var olduğu anlamına gelir. Ancak bu çoğul gebeliğin sadece oluşum aşamasıdır.

Kimi durumlarda bu fetüslerden bazıları gelişirken bazılarının gelişimi durur ve kaybolur. Bu ikiz eşte kromozomsal sorunların bulunduğu ve bu yüzden gelişemeyerek kaybolduğu belirtilmektedir.

Bu gibi bir durumun yaşanabileceği hesaba katılarak, ikiz bebeklerin varlığı kesin olarak ancak 7. ve 8. haftalarda söylenebilmektedir.

Ayrıca bu haftalarda bebeklerin kalp atımları başlamaktadır. Dolayısıyla ultrasonda iki farklı kalp atımının duyulması ikiz gebeliğin var olduğunu gösteren en önemli şeydir.

Çoğul Gebeliği Artıran Faktörler Nelerdir?

  • Annenin yaşının büyük olması
  • Uzun süre doğum kontrol hapı kullanan anne adaylarında doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra oluşan hamilelik
  • Anne adayının 0 kan grubunu taşıması
  • En etkili olarak artıran unsur ise üremeye yardımcı olan tedavi metodudur. (Tüp bebek tedavisi)
  • Babanın geçmişinde ikiz hikayesi olmasından daha çok annenin ikiz geçmişi daha önemlidir.
  • Irksal olarak farklılık olması da çoğul gebelik riskini artıran faktörler arasındadır. (Nijeryalılar arasında en yüksek, Japonlar arasında en düşüktür.)

Çoğul Gebelik Belirtileri

Çoğul hamilelikte, vücuttaki HCG düzeyi normalden çok daha fazla artmaktadır. Yine de bu belirti, anne adayının %100 çoğul gebelik yaşadığı sonucunu ortaya çıkarmaz. Kesinleşmesi ultrason muayenesi ile netleşir. İkiz hamilelikte HCG hormonu 2 katı salgılanacağından, bulantı ve kusma daha sık görülür.

Ultrason muayenesinde, doktor bebeğin kalp atışlarını dinler. Böylece olası değişiklikleri tespit edebilir. Eğer iki bebek rahimde büyürse, kişi sıklıkla çift kalp atışı hissedebilir. Çoğu jinekolog bu durumu hemen fark edebilir.

İkili veya çoğul gebeliği olan kadınlarda kilo alımı genellikle tekil gebeliklere göre daha fazladır.

Çoğul gebeliğin en kesin işareti, ultrason görüntüsündeki iki embriyodur. Ortalama olarak gebeliğin ile 8. haftasından itibaren doktor tam olarak iki ya da daha fazla yumurta kesesi olup olmadığını veya kalp atışlarının birden fazla kalpten geldiğini görebilir.

Çoğul gebeliklerde mesane üzerine baskı fazla olduğundan bu dönemde idrar sıklığı da artabilir.

Çoğul Gebeliklerde Rutin Kontroller Farklı mıdır?

Tekil gebeliklerde rutin olarak yapılan testlerin ikiz gebeliklerde sağladığı fayda net değildir, bu sebeple ilk etapta yapılan ikili testler yerine 11-13. haftalar arasında ense kalınlığı ölçümü yapılır. Üçlü veya dörtlü testler de çoğul gebelikler için geçerli değildir. 20-23 hafta arasında detaylı ultrasonografi yapılarak üçlü veya dörtlü testleri sağlayacağı bilgi elde edilir. 24 ve 28. haftalar arası şeker yükleme testinin yapılması gerekir.

Çoğul gebelikler tekil gebeliklere oranla daha risklidir bu sebeple tekil gebeliklere oranla daha sık muayene ve gözlem gerektirmektedir. Çoğul gebeliklerin ilk aylarında düşük yapma riski, son aylarında ise erken doğum yapma riski vardır.

Bu gebeliklerin doktor kontrolü iki haftada bir olacak şekilde ayarlanması uygundur. Özellikle tek yumurta ikizleri varsa 20. haftadan itibaren haftalık takipler gerekir. Çift yumurta ikizlerinde ise 28. haftadan itibaren haftada bir takip sıklığı daha uygun olacaktır.

Çoğul Gebeliklerde Doğum

Çoğul gebelikler her zaman erken doğum riski taşırlar. Tekil bir gebelikte 37. hafta ile 42. hafta arasında doğum yapmak doğaldır. Çoğul gebeliklerde ise, bebek sayısına göre değişmekle birlikte ortalama doğum miyadı 37. hafta itibariyle dolar. Tekil gebeliklerin %6’sı 37 haftadan önce doğarken, ikizlerin %43’ü, ve üçüzlerin %95’i 37 haftadan önce doğmaktadır.

Her doğum ve her bebek özeldir. Tüm tekil bebekler normal doğum olacak diye bir kural olmadığı gibi çoğul gebelikler de sezaryen olacak diye bir kural yoktur. Çoğul gebeliklerde doğumu etkileyen faktörlerin sayısı çok daha fazladır. Bu sebeple doktorun yönlendirmelerine önem vererek sürecin yürütülmesi daha sağlıklı olacaktır.

 

.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...