back to top

Gebelikte Vajinal Akıntı!

Hamilelik döneminde vücudunuz birçok farklı değişiklik yaşar. Bunlardan bir tanesi de hamilelikte vajinal akıntıdır. Hamilelikte östrojen artışı ile normal olarak kabul edilen bu tip durumlar için de yine de doktorunuza danışmanızda ve yaşadığınız değişiklikler konusunda onları da haberdar etmenizde fayda vardır. Bazen normal olarak kabul edilen hamilelikte akıntı, başka nedenlerden de kaynaklanıyor olabilir. Bunun doktorunuz tarafından kesinleştirilmesi gerekebilir. 

Hamilelikte Akıntı Normal midir?

Hamilelik sırasında yaşanan normal vajinal akıntı lökore olarak adlandırılır. Bu akıntı ince, beyaz, sütlü kıvamda ve hafif kokuludur. Hamilelikte yaşanan bu akıntı normaldir ve endişelenecek bir şey yoktur. Ama buna doktorunuz karar vermelidir. 

Hamilelikte Akıntı Varsa Yapmamanız Gerekenler Nelerdir?

  • Tampon kullanmayın. Vajina içinde bakteri üremesine neden olabilir. Akıntının dışarı çıkmasına izin vermelisiniz. Ped kullanarak takipte kalın.
  • Vajinal duş yapmayın. Sağlıklı bakterilere zarar verebilirsiniz. Bu da enfeksiyona neden olabilir. Sadece vajinaın dış kısmını ılık su ile yıkayın. ve iyice kurulayın. 

Hamilelikte Akıntı Varsa Yapmanız Gerekenler Nelerdir?

  • Ped kullanarak temiz ve kuru kalın. Pedinizi sık sık değiştirin ve başka lekeler var mı diye sürekli takip edin.
  • Doktorunuza vajinal akıntınızı haber verin, hatta ilk fırsatta gösterin. Bunun hamilelikte normal bir vajina akıntısı olduğundan emin olun. 

Hamilelikte Anormal Vajinal Akıntı Nedir?

Vajinal akıntı yeşil veya sarı renge dönmüşse, güçlü kokulu veya kızarıklık veya kaşıntı duruma eşlik ediyorsa, vajinal enfeksiyonunuz olabilir. Gebelikte en yaygın vajinal enfeksiyonlardan biri de mantar enfeksiyonu olarak bilinen kandidiasisdir. Anormal akıntının diğer bir nedeni de STD olabilir.

 

Hamilelikte Akıntı Konusunda Korunmanın Yolları

  • Özellikle hamilelikte aşırı yağlı ve şekerli besinler, idrar yollarında ve vajinada mantar enfeksiyonunu tetikleyebilir. Gerek hamilelik öncesi ve özellikle hamilelik süresi boyunca bu tip besinlerden uzak durmak, temiz beslenmek, vücudu asiditeden uzak tutmak mantar enfeksiyonuna karşı korumak demek olacaktır.
  • Hamilelikte de bol su içerek idrara çıkmak gerekir. Suya maydanoz ekleyerek idrar yollarınızı temizleyebilirsiniz.
  • Vajinanın kesinlikle sabun ile direk olarak yıkanmaması gerekir. Genital bölgeler için özel olarak eczanelerde satılan pH değerleri vajinal bölgeye uygun sıvı şampuanlar kullanılması daha faydalı olmaktadır. Aksi halde bu bölge çok fazla kuruyabilir, kuruluğa bağlı tahriş olabilir ya da bölge enfekte olabilir. Ayrıca bölge yıkandıktan sonra çok iyi kurulanmalıdır.
  • Hamilelik süresince vajinanın içi suyla yıkanmamalıdır. Bu son derece tehlikeli olabilir.
  • İç çamaşırı olarak pamuklu olanları tercih edin ve sık sık değiştirin.
  • Gün boyu günlük ped kullanılması ile akıntıyı rahatsızlığa döndürmeden bölgeyi temiz tutun.

Hamilelikte Akıntı Ne Zaman Biter?

Hamilelikte akıntı hamilelik boyunca ve hamilelik sonrasında bile devam etmesi beklenen bir durumdur.

Hamilelikte Akıntı Zararlı mıdır?

Hamilelikte akıntı normal ise, yani enfeksiyon ya da bakteri kaynaklı değilse, zararlı değildir. Kendinizi yapış yapış hissetmenize neden olmasının dışında, hamilelikte akıntı bir zarar getirmez. Hatta faydalı bile diyebiliriz. Hamilelikte akıntı olmasının faydaları şunlardır;

  •  Doğum kanalını enfeksiyonlardan koruyarak, vajinada sağlıklı bakteri dengesinin oluşmasını sağlar.
  •  Akıntıdaki yüksek asit oranının, zararlı bakterilerin üremesini engellemede rolü olduğu düşünülür.

Hamilelikte Akıntı Sebepleri Nelerdir?

  • Hamilelik döneminde östrojen üretimi önemli ölçüde artar. Bu yüzden koyu kıvamlı ve açık renkli hafif kokulu bir vajinal akıntı meydana gelebilir. Akıntı renksizse, kötü koku yoksa ayrıca kaşıntı, idrar yaparken yanma ve ağrı gibi şikayetler de eşlik etmiyorsa, bu durum büyük bir ihtimalle fizyolojik bir akıntıdır. Normal kabul edilir bir durumdur.
  • Hamilelik akıntısı fizyolojiktir ve genellikle bir tedavi gerektirmez. Fakat bakteriler, mantar veya parazitler nedeniyle oluşan vajinal enfeksiyonlar da akıntıya yol açabilir. Bazen bu etkenlerin ikisi veya tümü bir arada enfeksiyona neden olur. Vajinal akıntıda kötü koku ve renk değişikliği özellikle ileri derecede koyulaşma varsa, beyaz süt kesiği gibiyse, kaşıntı ve yanma gibi belirtiler varsa hemen doktora başvurulmalıdır.

  • Hamilelikte vücut direnci azalır. Vajina içindeki ph dengesi hormonlardan dolayı değişir. Stabiliteyi kaybeder. Mantar enfeksiyonlarına da sıkça rastlanır.
  • Gebelikte en çok görülen akıntı candina yani mantar enfeksiyonudur. Sebebi ise vajinal asidinin bozulmasına bağlı olarak glikojen oranının yükselmesidir. Bu da enfeksiyon için zemin oluşturur. Özellikle hamileliğin son 3 ayında hücresel bağışıklığın azalması neticesinde kandida gelişimi daha da kolaylaşır.
  • Mantar enfeksiyonu, o bölgedeki koruyucu iyi bakteri topluluğunun azalması nedeniyle meydana gelir. Hamilelik, doğum kontrol hapları ve gebelik şekeri mantar enfeksiyonunu kolaylaştıran faktörlerdir. Mantar enfeksiyonunda; vulva ve vajende kızarma, kaşıntı, peynir kesiği şeklinde beyaz renkli ve kokusuz akıntı görülür.
  • Bakteriyel vajinozis, Gardnerella vajinalisadlı bakterinin oluşturduğu ve vajinal akıntıya yol açan bir durumdur. Aşırı miktarda ve kokulu akıntı olur.

  • Trichomonas vajinitide bir etkendir. Sarı renkli, kötü kokulu, bol köpüklü akıntı ve genital bölgenin dış kısmında kızarıklık gibi belirtilere yol açar. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olduğu için anne adayıyla beraber eşinin de tedavi edilmesi gerekir.
  • Hamileliğin ileriki dönemlerinde akıntı olarak düşünülen sıvı, suların erken gelmesi sonucunda boşalmaya devam eden amniyon sıvısıda olabilir. Bu nedenle, özellikle 20. haftadan sonra su gibi bir akıntı söz konusu ise, amniyon sıvısı olup olmadığının incelenmesi gerekir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...

Doğum Çantası Nasıl ve Ne Zaman Hazırlanmalıdır?

Hastanede anne adaylarının ihtiyaç duyduğu pek çok eşya vardır....