back to top

Kış Aylarında Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Hamile olan kadınlar fiziksel, ruhsal ve zihinsel anlamda çok sayıda değişiklik yaşarlar. Bu değişimlere ayak uydurmak da hem bünyelerini hem de zihinlerini oldukça zorlayabilir.

Kış mevsiminin bağışıklık sistemini zayıflatma etkisinden hemen hemen tüm hamile kadınlar etkilenir.

Bunun haricide yapılan birçok araştırma, anne adaylarının hamilelik döneminde bağışıklık sisteminin zayıfladığını ve hastalıklara karşı daha savunmasız kaldıklarını ortaya koymuştur.

Çünkü gebelik oluştuğu andan itibaren, kişide birçok değişimi de beraberinde getirir. Vücut hem doğum için hem de bebek için hormonal bazı değişimlere uğrar ve bununla birlikte bağışıklık sistemi de zayıflar.

Bağışıklık sisteminin zayıflaması ise bakteriyel ve viral etkenlerin ortaya çıkışını kolaylaştırır. Ayrıca basit bir soğuk algınlığı durumu normalde 3–4 günde kendiliğinden geçiyorken, gebelikte bu süre çok daha uzun ve zorlu şekilde gerçekleşebilir.

Bu sebeple anne adayının hamilelik süreci boyunca beslenmesine son derece önem vermesi gerekir. Gebeliğin rutininde yaşanan değişimlerle uyumlu bir beslenme ve yaşam standardı izlenmediği zaman tüm bu değişiklikler anne adayının sağlığı tehlikeye girebilir.

Hamilelik ve Bağışıklık Sistemi

Hamilelik dışındaki dönemlerde olduğu gibi hamilelik döneminde de bağışıklık sistemi anne adayını hastalıklardan korumak için savaşır.
Ancak ne kadar çok dikkat edilirse edilsin, gebelikte normalden daha sık hasta olunduğu da bir gerçektir. Çünkü anne adaylarının bağışıklık sistemi gebeliğin özellikle ilk dönemlerinde zayıflar ve hassaslaşır.

Bu durumun sebebi hakkında genel bir görüş birliği sağlanmamış olsa da bazı uzmanlara göre sadece hormonal değişimlerden kaynaklanır.

Bazı uzmanlar ise, bu durumun anne karnında gelişen bebeğin sağlığı için gerçekleştiğini öne sürerler. Hamilelik genel anlamda bir hastalık olarak kabul edilmese de tıp alanında bir hastalık olarak adlandırılır.

Bir kadının vücudu, vücudunda bulunan yabancı hücrelere karşı her zaman savaş açar. Gebelik döneminde ise bunun gerçekleşmemesi ve bebeğin sağlığının korunumu için anne adayının bağışıklık sistemi kontrollü bir şekilde zayıflatılır.

Ancak zayıf bir bağışıklık sistemi gebeliği daha zahmetli ve zor bir hale getirebilirken, bebeğin sağlığı ve gelişimi için de sorun oluşturabilir.

Bu sebeple hamile kadınların, özellikle kış aylarında bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri gerekir.

  • Bağışıklık sisteminin güçlü olması büyük oranda bağırsakların sağlıklı çalışmasıyla ilgilidir. Bu sebeple de hastalıkların önlenmesi için bağırsak sağlığının desteklenmesi gerekir. Bunun için kefir, yoğurt gibi probiyotik özellikleri yüksek besinler tüketilmelidir.
  • Baharatlar, hamilelik boyunca belirli oranlarda tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Zencefil, zerdeçal, karabiber ve çörekotu bu baharatlara örnek verilebilir.
  • C vitamini özellikle hamilelik dönemi boyunca bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardım eder. C vitamininden zengin besinler: greyfurt, portakal, mandalina, limon ve kırmızıbiberdir.
  • Doğal kolojenler de bağışıklık sisteminin çalışmasına destek olur. Tavuk suyu, et suyundan yapılan çorbalar hücre onarımını ve hücre yenilenmesini sağlar.

  • Kuruyemişler, bağışıklık sisteminizi güçlendirmede çok etkilidir. Özellikle de çiğ badem ve ceviz soğuk algınlığı ve gribe karşı hamilelikte anne adayını korur.
  • Kuru meyveler yüksek oranda magnezyum ve potasyum içerir. Bu kuru meyveler bağışıklık sistemini destekleyerek, hamilelikte hastalıklara kolay yakalanmanın önüne geçer.
  • Hamilelikte anne adaylarının D vitamini desteği almaları tavsiye edilir. D vitamini genel vücut sağlığı için faydalı olmakla birlikte soğuk algınlığı, grip ve enfeksiyonlara karşı da vücudu güçlendirerek koruma sağlar.
  • Hamilelik döneminde güçlü bir bağışıklık sistemi için, balık tüketimi oldukça önemlidir. Küçük ve yağlı balıklar olan somon, uskumru, alabalık, sardalye, hamsi gibi balıklar hamilelik döneminde tercih edilebilir.

  • Çinko, bağışıklık sistemini destekleyen bir mineral olduğundan soğuk algınlığı ve grip gibi vakalarda hem koruma sağlar hem de bu tür sorunların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Süt ürünleri, bazı kabuklu deniz ürünleri, baklagiller, kuruyemişler, buğday tohumu gibi tahıl ürünleri de çinko bakımından zengindir.
  • Bağışıklık sistemi için en önemli besin gruplarından biri proteindir. Günlük protein tüketimine özen gösterilmesi, hamilelik döneminde oldukça fayda sağlayacaktır. Yumurta, en kaliteli protein kaynaklarından bir tanesidir.
  • Mor ve kırmızı renkli meyve ve sebzeler, diğer meyve ve sebzelere göre daha yüksek oranda antioksidan içerir. Brokoli, karalahana, nar, orman meyveleri, kırmızı erik, havuç yükek antioksidan içeren besinlere örnek gösterilebilir.
  • Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli düzeyde su tüketmek de oldukça önemlidir. Rahim kasılmaları ve ödem gibi durumlar yüzünden hamilelikte su ihtiyacı normalin iki katına çıkar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...

Doğum Çantası Nasıl ve Ne Zaman Hazırlanmalıdır?

Hastanede anne adaylarının ihtiyaç duyduğu pek çok eşya vardır....
Önceki İçerik
Sonraki İçerik