back to top

Hamilelikte Uzak Durmanız Gereken Besinler

Hamilelik döneminde hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için beslenmenize dikkat etmeniz gerekmektedir. Tüketmeniz gereken belli başlı besinler olduğu gibi uzak durmanız gereken besin grupları da bulunmaktadır. Bu yazımızda sizin için uzak durmanız gereken bazı besinlerin kısa bir listesini hazırladık. Unutmayın, siz ne yerseniz bebeğiniz de sizinle aynı besinleri tüketiyor!

İşlem Görmüş Etler

Kahvaltıların belki de vazgeçilmezi olan sucuk, salam ve sosisi hamileliğimizle birlikte ne yazık ki hayatımızdan çıkarmamız gerekmektedir. Bu guruptaki besinlerin çok fazla işlem gördüğünden dolayı mikrop kapma olanakları oldukça yüksektir. Bunun yanında çoğu işlem görmüş et ürünü yüksek sodyum içerdiğinden dolayı gebelikte aşırı derecede şişkinliğe yol açmaktadır. Şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık gibi şikayetlerin sık sık yaşandığı hamilelik döneminde bu ürünlerden uzak durmanız sizin ve bebeğiniz için faydalı olacaktır.

Yüksek Cıva Barındıran Deniz Ürünleri

Hamilelik döneminde balık tüketmek oldukça faydalıdır ve gereklidir. Ancak bazı balık ve kabuklu deniz ürünleri, bebeğin gelişmekte olan sinir sistemine zarar verecek kadar tehlikeli ölçüde cıva içerebilir. Bu deniz ürünlerinin arasında kılıç balığı, kiremit balığı ve uskumru yer almaktadır. Cıva oranı yüksek balıkları hamileliğiniz boyunca tüketmemelisiniz. Deniz ürünleri her ne kadar iyi bir protein ve demir kaynağı olsa da haftada 2 porsiyonun üzerine çıkılmamasına dikkat edilmelidir.

Pastörize Edilmemiş Süt Ürünleri

Hamilelik ile anne adayının kalsiyum tüketme ihtiyacı da artmaktadır. Hamileliğiniz boyunca süt ve süt ürünleri tüketmeye dikkat etmeli ve diyet listenize eklemelisiniz. Ancak pastörize edilmemiş ürünlerden kesinlikle uzak durmalısınız. Listeriya gibi zararlı bakteriyel enfeksiyonlar pastörize edilmemiş ürünlerden rahatlıkla bulaşmaktadır. Peynir ve yoğurt gibi ürünlerin de pastörize sütten yapıldığına emin olmalısınız. Çiğ sütten üretilen peynir ve yoğurtlar pastörize sütten yapılmadığını unutmamalısınız.

Çiğ Yumurta

Çiğ yumurta tüketimi salmonella adlı bir enfeksiyona neden olabilmektedir. Salmonella ile enfekte olan kişilerde ishal, mide bulantısı, kusma, ateş ve mide krampları yaşanabilir. Salmonella ile enfekte olmuş anne adayı nadiren rahim kasılmaları yaşayabilir ve bu durumda erken ya da ölü doğum riski artabilir. Hamilelerin, yumurtayı her zaman tam pişmiş ve pastörize olarak tüketmesi gerekmektedir.

Kafein

Kafein ağırlıklı olarak kahve, çay, meşrubatlar ve kakaoda bulunmaktadır. Gebe kadınların günlük kafein tüketimini 200mg ile sınırlandırması önerilmektedir. Bu miktardaki kafein yaklaşık olarak 2-3 fincan kahveye denk gelmektedir. Kafein çok çabuk emilerek plasenta ve fetüse geçmektedir. Hamilelikte yüksek kafein alımı fetal gelişimi yavaşlatabilir ve düşük doğum ağırlığına neden olabilir.

Karaciğer/ Organ Etleri

Karaciğer, içerisinde yüksek miktarda A vitamini bulunduran bir sakatattır. Gebelik döneminde tüketimi anne adayı için sağlıklı olmayacaktır. Bu sebeple tüketimi önerilmemektedir.

Genel olarak organ etlerinin besin değeri oldukça yüksektir. Bu et çeşitleri anne ve bebek için iyi bir B12, demir, bakır ve A vitamini kaynağıdır. Ancak hayvansal kaynaklı A vitamininin çok fazla alınması bazı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Ayrıca yüksek miktarda bakır alımı doğum kusurlarına ve karaciğer toksisitesine de neden olabilir. Bu tarz gıdaların tüketimine dikkat edilmelidir.

Az Pişmiş-Çiğ Et

Et seçiminizi az pişmişten yana kullanıyor olabilirsiniz ancak hamilelik döneminde bu alışkanlığınızı bırakmanız gerekecektir. Sebebi ise az pişmiş ya da çiğ haldeki ette toksoplazma riskinin bulunmasıdır. Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilmektedir. Et ve tavukları, pembelik kalmayana kadar pişirmek anne adayları için sağlıklı olacaktır. Bu sebeple dondurulmuş etleri de  iyice çözülmeden pişirmemeye dikkat etmeniz gerekmektedir.

Cips ve Kızartmalar

Bu tür gıdaları normal yaşantımızda da çok fazla tüketmemiz gerektiği gibi hamilelik döneminde tüketimine özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Sebebi ise patates cipsinin içinde bulunan akrilamid maddesinin karbonhidrat ve aminoasitlerin yüksek ısıda kimyasal reaksiyona girmesinden oluşması ve bunun anne adayının sinir sistemine hasar vermesidir. Ancak bunun yanısıra; patates kızartması, cips ya da fırında patates gibi yağlı ve kızartma çeşitlerini saymazsak patatesin hamile ya da emziren kadınlar için sağlıklı etkileri bulunmaktadır.

Küflü Peynir Çeşitleri

Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler hamilelerin uzak durması gereken yiyeceklerin başında gelmektedir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde ya da bazı ev yapımı peynirlerde; erken doğum, düşük ya da doğum kusurlarına yol açan listeria adlı bir bakteri bulunmaktadır. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peynir hamileler için mükemmel bir kalsiyum kaynağı olup sık sık yenmesi gerekirken, pastörize halde olmamış ya da küflü bu peynirler anne adayları için oldukça tehlikelidir ve tüketimine dikkat edilmelidir.

Alkol

Özellikle hamilelik ve emzirme döneminde anne adayları alkol  tüketiminden kaçınmalıdır. Alkollü içecekler düşük ve ölü doğum riskini arttırdığı için gebelerin kesinlikle uzak durması gerekmektedir. Çok az miktarda alınan alkol dahi bebeğin beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Alkol içeren içecekler tüketildiğinde, hızla kana karışır ve bu durum bebeğin gelişimini kolaylıkla etkiler. Düzenli olarak tüketilen, az miktarda alkolün bebekte, öğrenme bozukluğuna, dikkat eksikliğine, konuşmakta zorlanmaya ve zekâ gerilemesine bağlı farklı zihinsel problemlere yol açtığı bilinmektedir. Alkol tüketimi, anne adaylarında ise, erken doğumlar ve düşük tehlikesi riskini arttırmaktadır.

Diyet İçecekler

Özellikle diyet içeceklerde kafein ve yapay tatlandırıcı yüksek miktarda bulunmaktadır. Hamilelikte fazla miktarda sodalı içecekler tüketilmesi doğum kusurlarına sebep olmakta ve bağırsak düzeninizi etkilemektedir. Hamilelik döneminde diyet içeceklerden uzak durulmalıdır. Aynı şekilde hamilelik döneminde kola ve gazoz gibi asitli içeceklerin de tüketimi azaltılmalıdır. Canınız su dışında bir içecek tüketmek istediğinde sıkma meyve suları ve ayran gibi size iyi gelecek yararlı içeceklere yönelmeniz ve kendinizi alıştırmanız gerekmektedir.

Çiğ Balıklar

Çiğ balıklar ve kabuklu deniz canlılarının tüketimi anne adayında çeşitli enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Bu enfeksiyonlardan bazıları sadece annenin sağlığını olumsuz şekilde etkilerken, bazıları ise plasentadan bebeğe geçerek düşüğe, erken ya da ölü doğuma neden olabilir. Özellikle suşi gibi çiğ olarak hazırlanmış balık yemekleri ile kabuklu deniz canlılarının tüketiminden gebelik süresince kaçınmak en sağlıklı yoldur.

Bitki Çayları

Bitki çaylarının genel olarak rahatlatıcı etkileri ve faydaları olmasına rağmen birçok bitki çayı hamilelik döneminde zararlı bir içeceğe dönüşebilmektedir. Bazı bitki çayları düşük riskine ve rahim kasılmalarına neden olabilmektedir. Bitki çayları tüketiminden önce doktorunuza danışıp onun onayını almanız sizin için oldukça yararlı olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...