back to top

Hamilelikte Mide Bulantıları Ne Zaman Başlar?

Hamileyseniz, hamile olmayı bekliyorsanız, ya da hamile olup olmadığınızı merak ediyorsanız, bilirsiniz ki, mide bulantıları hamileliğin en çok bilinen belirtisidir. Hamilelerin %70 – %80’i mide bulantısı yaşar. Mide bulantıları ve kusma hamilelik hormonlarından kaynaklanır. Genelde hamileliğin 6. haftasında başlar ve 14. haftası sonrasında biter ya da çok azalır. Hamilelikte yaşanan bulantılar literatürde “sabah bulantısı” olarak geçse de, günün her anında kendini gösterebiliyor.

Mide Bulantıları Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte yaşanan mide bulantılarının, “sabah bulantısı” olarak adlandırılmasının nedeni, hamilelerin en şiddetli mide bulantılarını sabah uyanır uyanmaz yaşamasıdır.

Mide bulantıları genellikle hamileliğin 6. haftasında başlar, ancak 4. haftadan itibaren mide bulantısı şikayetiyle doktora başvuran hamileler de var. Hamileliğin 4. haftası, beklenen bir sonraki regl dönemine denk gelir. Pek çok kadın, hamileliklerinin 5. ya da 6. haftasında pozitif test sonucunu alır. Bu da beklenen regl döneminden 1 ya da 2 hafta sonrasına denk gelir.

6. hafta itibariyle semptomlar yavaş yavaş baş göstermeye başlar, 9. ve 10. hafta arasında en şiddetli hali alır ve 12. – 14. haftalar arasında azalır.

Mide Bulantıları Ne Zaman Biter?

Mide bulantısı yaşıyorsanız, muhtemelen kendinizi daha iyi hissedene kadar gün sayıyorsunuz. Belirttiğimiz gibi hamileliğinizin 12. haftasına kadar çok şiddetli mide bulantısı ve kusma sorunları yaşabilirsiniz. 14. hafta sonrasında genelde azalan mide bulantıları, bazı hamilelerde 20. haftaya kadar sürebiliyor. 3. trimester’ınızda bebek büyüdüğü, mideye ve bağırsaklara baskı yaptığı için mide bulantısı yaşamak normal.

Hamilelikte Mide Bulantısı ve Kusma Tehlikeli Midir?

Mide bulantısı ve kusma şikayetleri çok can sıkıcı ve günlük hayatınızı olumsuz etkileyici şikayetler de olsa, vücudunuz için tehlikeli değildir. 2016’da yapılan araştırmalarda, hamilelik sırasında mide bulantısı yaşayan kadınların, düşük yapma riskinin daha az olduğu görülmüştür. Mide bulantısının sebebi hamilelik hormonları olduğu için, mide bulantısı aslında sağlıklı bir plasenta yapısına sahip olduğunuzun göstergesidir.

Çok küçük bir oranda da olsa, bazı hamile kadınlar, aşırı şiddetli ve dayanılmaz mide bulantıları yaşayabilir. Bu şiddetli bulantılar hiperemezis gravidarum olarak adlandırılıyor. Bu durumda, hamile kadınlar aşırı su kaybı, kilo kaybı, kanda ve idrarda toksin birikmesi gibi sorunlar yaşabilir. Normalden fazla şekilde kusma, su içememe, yemek yiyememe, ateşlenme, haftada 1 kilodan fazla kilo verme gibi belirtilerle karşılaşmanız durumunda, mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Mide Bulantılarını Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

Mide bulantıları, sağlıklı hamileliğin parçasıdır; ancak 3 ay boyunca mide bulantısı çekmek zorunda da değilsiniz. Mide bulantılarını önlemek ya da en azından azaltmak için yapılacak pek çok şey var.

  • Küçük porsiyonlarla, sık sık yemek yiyin.
  • Protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenin; yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durun.
  • Zencefil çayı için.
  • Gün içinde içtiğiniz suyu ya da diğer sıvıları küçük yudumlarla için.
  • Sabah yataktan kalkmadan önce birkaç tane yağsız kraker atıştırın.
  • Keskin kokulardan uzak durun.
  • Pişirmek zorunda olmadığınız, sandviç, salata, smoothie gibi yiyecekler tüketin.
  • Limonata için ya da limon koklayın.
  • Yürünüş, hamile yogası ya da yüzme gibi egzersizlerinize devam edin.

Mide Bulantısı Yaşamamak Kötü Bir Şey mi?

Eğer şanslı %20 – %30 arasındaysanız ve mide bulantısı yaşamıyorsanız, endişelenebilirsiniz. Ancak endişelenmeye gerek yok. Pek çok kadın hamileliğini mide bulantısı ya da kusma şikayetleri yaşamadan geçiriyor. Bzı bünyeler hormonal değişimlere alışkın olabilirken, bazılarının daha hassas bir mideye sahip olması durumu şikayetlerin görülmesinin kişiden kişiye değişiklik göstermesine sebep oluyor.

 

8 YORUMLAR

  1. Öyle bir mide bulantım var ki bazen ölüyüm diyorum canım cok yanıyor ve hic bir şekilde geçmiyor suan 9 haftalık 2. Cocuk ilkinde 9 ay kustum bunda da aynıyım her 8 dakikada bi kusmaya gidiyoru. Ne dermanım kaldi ne gücüm var bakmam gereken 3 yaşında da bir kızım var ne olacak nasıl olacak bilmiyorum bunun bir çözümü olmalı hic bir ilacın yiyeceğin etkisi yok

    • Geçmiş olsun. Bununla alakalı ciddi bir önerim olacak. Sabah uyandığınız anda , başınızı hiç kıpırdatmadan iki tane tuzlu siyah zeytini ağzınıza atın. Kıpırdamadan tuzunu emene kadar bekleyin. Tuzu iyice emdikten sonra zeytini çekirdeği ile beraber çiğneyip yutun. Bir müddet daha yattıktan sonra yavaşça yataktan kalkabilirsiniz.

  2. Hamileliğin 20.haftasındayım ve çok midem yanıyor ye yesem geçer acaba doğru dürüst birşey yiyemiyorum geçmesi için ne yapmalıyım cevap bekliyorum ☹️

  3. 14.haftamdayım hala midem bulanıyor kusuyorum doktor ilaç verdi ama bir işe yaramıyor gece gündüz çekiyorum cok zor durumdayım ne yapacagımı bilmiyorum :;(

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...