back to top

Gebelikte Hangi Egzersizleri Yapabilirsiniz?

Hamilelik dönemi, her kadın için yepyeni bir deneyimi içerisinde barındırır. Çoğu kadın için oldukça zorlayıcı olan hamilelik süresi boyunca yaşanan hormonal değişimler, kadınları hem zihinsel hem de fiziksel yönden oldukça etkileyebilir.

Spor yapmak ise, hamilelik söz konusu olduğunda yanlış inanışlar gereği geri plana atılabilir. Ancak aksine, hamilelik dönemi boyunca spor yapmanın sayısız faydası bulunur.

Bu sebeple hamile kadınların spora ne zaman başlaması gerektiği, hangi çeşit sporları yapabileceği ve ne kadar spor yapması gerektiğini bilmesi oldukça önemlidir.

Hamilelik Döneminde Yapılabilecek Sporlar

Yürüyüş, hamile pilatesi, hamile yogası, sabit bisiklet ve koşu bandı gibi egzersiz aletleri, yüzme ve su egzersizleri, step, aerobik ve nefes egzersizleri hamileyken yapılabilecek güvenli spor ve egzersizler arasında yer alır.

Fakat bir egzersiz programı ya da spor seçerken, sizin için uygun ya da sakıncalı olabilecek türleri öğrenmek için doktorunuzla iletişime geçmeyi unutmamalısınız.

Hamilelik Döneminde Egzersiz Yapmanın Faydaları

  • Tüm süreç boyunca kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur
  • Metabolizma hızını arttırır
  • Dayanıklılığı ve kuvveti arttırır
  • Sırt ve bel ağrılarını minimuma indirir
  • Doğum için gerekli olan kas aktivitesini çalıştırır
  • Sindirim sistemini düzenler, kabızlık ve hazımsızlığı önler
  • Gebelik diyabeti riskini önler
  • Daha rahat, deliksiz ve kaliteli bir uyku sağlar
  • Daha az ödem oluşumunu sağlar
  • Daha sağlıklı bir psikolojiye sahip olunmasına yardımcı olur.

Hamilelik Döneminde Spor Yapılmaması Gereken Durumlar

Fiziksel ve ruhsal denge için gerekli olan spor, hamilelik döneminde de çok daha fazla önem kazanmaktadır. Ancak bu dönemde bazı durumlar sporu riskli hale getirebilir.

Anne adayında kalp-damar tıkanıklığı, solunum, tiroit, böbrek, diyabet, yüksek tansiyon ve kansızlıkla ilgili hastalıklar varsa ya da daha önce düşük yapılmışsa veya şu anki gebelikte düşük ya da erken doğum tehdidi varsa spor bu kişiler için tehlikeli olabilir.

Bu gibi durumlarda kişinin sağlık geçmişine bakılır ve doktor kontrolünde egzersiz programı uygulanır. Ancak yine ede kesinlikle hareketin kısıtlandığı durumlar erken doğum tehdidi olması ya da düşük riskinin olmasıdır.

Hamilelik Döneminde En Çok Tercih Edilen Spor Türleri

1. Yürüyüş

Hamilelik döneminde yürümek fiziksel olarak sağlıklı ve aktif olmanızı sağlar. Bu, kardiyovasküler sağlığınızı iyileştiren ve kaslarınızı güçlendiren komple bir vücut egzersiz rutinidir.

Yürüyüş sizin ve bebeğinizin kilosunu kontrol altında tutacaktır. Bebeğin sağlıklı bir kiloda kalmasına yardımcı olacak, böylece doğum sürecini kolay ve doğal hale getirecektir.

Hamilelik döneminde yüksek kan şekeri seviyeleri, doğumdan sonra tip 2 diyabet riski yaşamanıza neden olur ve doğum öncesi veya doğumdan sonra obez bebek riskini artırır. Yürüyüş gibi egzersizler, vücut ağırlığınızı kontrol altında tutacak ve gestasyonel diyabet geliştirme riskini azaltacaktır.

2. Hamile Pilatesi

Gebelik sürecinde bebeğinizin rahime yaptığı baskı, pelvik tabanındaki kaslarda sarkmaya neden olarak idrar kaçırma gibi sorunlarla karşılaşmanıza sebebiyet verebilir.

Pelvik tabanındaki kasların kuvveti hamilelik döneminde olduğu kadar doğum sonrası için de büyük önem taşımaktadır. Kas ve iskelet sistemi açısından oldukça önemli ve faydalı olan pilates, pelvik tabanındaki kaslarınızın güçlendirilmesi için en uygun egzersiz tekniklerinden biridir.

Konsantrasyon açısından bakıldığında oldukça önemli bir yere sahip olan pilates, vücut ve akıl arasındaki farkındalık açısından büyük önem taşımaktadır. Pilatesin temel kurallarından biri de düzenli nefes alıp vermektir.

Gebelik döneminde yapılan pilatesin, size sağladığı faydaların yanı sıra bebeğinizin gelişimine ve sağlığına da önemli katkılarda bulunur.

Yapılan araştırmalarda gebelik sürecinde pilates yapan annelerin bebeklerinin sinir sistemi, iç organ fonksiyonları, solunum sistemi ve kalp atışlarının diğer bebeklere oranla daha iyi çalıştığı belirtilmiştir.

3. Hamile Yogası

Hamileliğinizin ilk haftalarından itibaren düzenli yapacağınız yoga, fiziksel kondisyonunuzu korumanıza yardımcı olur.

Duruş bozukluklarınızı en aza indirir. Karın kaslarınızın ve omurganızdaki değişikliklerin yeniden yapılandırılması sayesinde kolay bir doğum için de bedeninizi hazırlamış olursunuz.

Yoga, solunum ve dolaşım sisteminizi güçlendirmeye de yardımcı olan bir pratiktir. Bu sayede hamilelikte başlayan bulantılarınız da dahil, pek çok fiziksel rahatsızlığınız hafifletilebilir.

Yoga, sadece vücudunuzu fiziksel olarak güçlendirmekle kalmaz. Kendinizi dinlemeyi, yavaşlamayı, vücudunuzu kabullenmeyi ve ruhsal değişikliklerinizin de farkına varmayı öğrenirsiniz. Bu sayede hamilelikte yaşanan duygusal yoğunluklarla baş etmeniz kolaylaşır.

Sağlıklı bir gebelik süreci için sana sürekli egzersiz yapmanı ve su içmeni hatırlatacak ücretsiz sağlıklı yaşam uygulamamızı indirmek için buraya tıkla!

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...