back to top

Hamilelik Sırasında Enfeksiyonlar

Hamilelikte Enfeksiyonları Anlamak

Hamilelik, birçok kadının hayatlarının bir noktasında arzu ettiği normal ve sağlıklı bir durumdur. Bununla birlikte, hamilelik, kadınları belirli enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir. Hamilelik ayrıca bu enfeksiyonları daha şiddetli hale getirebilir. Hafif enfeksiyonlar bile hamile kadınlarda ciddi hastalıklara neden olabilir.
Hamilelik sırasında ortaya çıkan bazı enfeksiyonlar öncelikle anne için risk oluşturur. Diğer enfeksiyonlar bebeğe plasenta yoluyla veya doğum sırasında bulaşabilir. Bu meydana geldiğinde, bebek sağlık komplikasyonları için de risk altındadır. Hem anne hem de bebek için riskleri en aza indirmek için hamilelikte enfeksiyonları önlemeye çalışmak önemlidir.

Hamile kadınlar neden enfeksiyona daha duyarlıdır?

Hamilelik vücudunuzdaki her sistemi etkiler. Hormon seviyelerindeki ve bağışıklık sistemi işlevindeki değişiklikler sizi enfeksiyonlara ve ciddi komplikasyonlara karşı daha savunmasız hale getirebilir. Hamilelik ve doğum, hem siz hem de bebeğiniz için oldukça hassas zamanlarınızdır.

Bağışıklıktaki değişiklikler

Bağışıklık sistemi vücudu zararlı istilacılara karşı korur. Bakterilerden kanser hücrelerine ve nakledilen organlara kadar her şeye karşı savaşır. Karmaşık bir oyuncu topluluğu, yabancı davetsiz misafirleri belirlemek ve ortadan kaldırmak için birlikte çalışır.
Hamilelik sırasında bağışıklık sisteminiz değişir, böylece hem sizi hem de bebeğinizi hastalıklardan koruyabilir. Bağışıklık sisteminizin farklı bölümleri güçlendirilirken diğerleri baskılanır. Bu, annenin sağlığını tehlikeye atmadan bebekte enfeksiyonu önleyebilecek bir denge oluşturur.
Bu değişiklikler ayrıca bebeğinizi vücudunuzun savunmasından korumaya yardımcı olur. Teorik olarak, vücudunuz bebeği “yabancı” olarak reddetmeli ama öyle olmaz. Organ nakline benzer şekilde vücudunuz bebeğinizi hem “kendi” hem “yabancı” olarak görür. Bu, bağışıklık sisteminizin bebeğe saldırmasını önler.
Bu koruyucu mekanizmalara rağmen, normalde hastalığa neden olmayan enfeksiyonlara daha yatkınsınız. Hamilelik sırasında, bağışıklık sisteminiz iki kişiyi desteklediğinden daha fazla çalışmak zorundadır. Bu sizi belirli enfeksiyonlara karşı duyarlı hale getirir.

Vücut sistemlerindeki değişiklikler

Bağışıklık fonksiyonundaki değişikliklerin yanı sıra hormonal değişiklikler de enfeksiyon riskinizi artırabilir. Hormon seviyelerindeki bu dalgalanmalar genellikle idrar yolunu etkiler. Hamilelik sırasında uterus genişledikçe üreterlere daha fazla baskı uygular. Bu arada vücut, üreter ve mesane kaslarını gevşeten progesteron adı verilen bir hormon üretimini artırır. Sonuç olarak, idrar mesanede çok uzun süre kalabilir. Bu, idrar yolu enfeksiyonu geliştirme riskinizi artırır. Hormonal değişiklikler ayrıca sizi Kandidiyaz olarak bilinen bir tür maya enfeksiyonuna karşı daha duyarlı hale getirir. Üreme sistemindeki daha yüksek östrojen seviyeleri, sizi maya enfeksiyonlarına yatkın hale getirir.

Ek olarak, akciğerlerdeki sıvı miktarındaki değişiklikler

Pnömoni gibi akciğer enfeksiyonları riskinizi artırabilir . Akciğerleriniz hamilelik sırasında daha fazla sıvı içerir ve artan sıvı miktarı akciğerler ve karın üzerinde daha fazla baskı oluşturur. Bu, vücudunuzun bu sıvıyı temizlemesini zorlaştırır ve sıvının akciğerlerde birikmesine neden olur. Ekstra sıvı bakteri üremesini uyarır ve vücudunuzun enfeksiyona direnme yeteneğini engeller.

Hamilelikte Enfeksiyonlar Nasıl Önlenir?

İşte kendinizi ve bebeğinizi enfeksiyonlardan korumak için hamileyken yapabilecekleriniz.

  • İyi hijyen sağlayın. Ellerinizi sık sık yıkayın. Özellikle belirli aktivitelerden önce ve sonra düzenli el yıkama, mikropları uzaklaştırmanın, hastalanmaktan korunmanın ve enfeksiyonları önlemenin en iyi yollarından biridir. Tuvaleti kullandıktan sonra, yiyeceklere dokunmadan önce ve burnunuzu sildikten sonra gibi belirli aktivitelerden önce ve/veya sonra ellerinizi yıkamak özellikle önemlidir. Sabun ve akan su yoksa alkol bazlı el dezenfektanı jeli kullanabilirsiniz.
  • Etinizi iyice pişene kadar pişirin. Kıyma, beyaz ve kırmızı eti olması gereken uygun sıcaklıkta pişirin ve pişirdikten sonra birkaç dakika dinlenmeye bırakın. Buharı çıkana kadar tekrar ısıtılmadıkça sosisli sandviç veya şarküteri etleri yemeyin. Bu az pişmiş etler ve işlenmiş etler Listeria monocytogenes adı verilen zararlı bakteriler içerebilir.
  • Pastörize edilmemiş (çiğ) süt ve ondan yapılan gıdalardan kaçının. Pastörize sütten yapıldığını söyleyen etiketleri yoksa, beyaz peynir, yumuşak peynirleri yemeyin. Pastörize edilmemiş (ham) ürünler zararlı bakteriler içerebilir.
  • B Grubu streptokok (GBS) hakkında doktorunuza danışın. Yaklaşık 4 kadından 1’i bu tür bakterileri taşır, ancak hasta hissetmez. Hamileliğinizin sonlarına doğru basit bir sürüntü testi, bu tür bakterilere sahip olup olmadığınızı gösterecektir. GBS enfeksiyonunuz varsa , doğum sırasında bebeğinizi nasıl koruyacağınız konusunda doktorunuzla konuşun.
  • Doktorunuzla aşılar hakkında konuşun. Bazı aşılar, hamile kalmadan önce, hamilelik sırasında veya doğumdan hemen sonra önerilir. Doğru zamanda doğru aşıları yaptırmak, sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, grip aşısı özellikle hamileyken önemlidir. Aşılar ayrıca bebeğinizin çok hasta olmasını veya ömür boyu sağlık sorunları yaşamasını önlemeye yardımcı olabilir.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) için test yaptırın. CYBE olan bazı kişiler hasta hissetmezler veya herhangi bir semptom göstermezler. Hamileyken bir CYBE olup olmadığını bilmek önemlidir çünkü bunun sizin ve bebeğiniz üzerinde ciddi etkileri olabilir. CYBE için pozitif test ile karşılaşırsanız, kendinizi ve bebeğinizi korumak için neler yapabileceğiniz konusunda doktorunuzla konuşun. Bazı CYBE’ler hamileyken tedavi edilebilir. CYBE’leri önlemek için güvenli seks uygulamaları kullandığınızdan emin olun.
  • Enfeksiyonu olan insanlardan kaçının. Bu özellikle su çiçeği veya kızamıkçık gibi enfeksiyonlar için geçerlidir . Su çiçeği hamilelik komplikasyonlarına ve doğum kusurlarına neden olabilir; kızamıkçık ciddi doğum kusurlarına neden olabilir ve sizi düşük veya ölü doğum riskine sokabilir. Henüz kendiniz olmadıysanız veya hamile kalmadan önce aşı(lar)ı yaptırmadıysanız, bu enfeksiyonlara sahip olan kişilerden uzak durun. Maske takın, kalabalıktan kaçının ve sosyal mesafeyi uygulayın.
  • Hastalık taşıdığı bilinen böceklere karşı kendinizi koruyun. Enfekte sivrisinekler, doğum kusurlarıyla bağlantılı olan Zika virüsü gibi virüsleri bulaştırabilir. Kene ısırıkları Lyme hastalığı gibi hastalıkları da yayabilir ve tedavi edilmezse gebelik komplikasyonlarına neden olabilir. Sivrisinekler ve keneler aktif olduğunda, dışarıdayken uzun kollu gömlekler ve uzun pantolonlar giyin.
  • Kirli kedi kumuna dokunmayın veya değiştirmeyin ve potansiyel olarak kirlenmiş toprakla temastan kaçının. Altlığı kendiniz değiştirmeniz gerekiyorsa, eldiven giydiğinizden ve sonrasında ellerinizi yıkadığınızdan emin olun. Kirli kedi kumu ve toprak, toksoplazmoz adı verilen bir enfeksiyona neden olan zararlı bir parazit içerebilir.
  • Yabani veya evcil kemirgenlerden, kertenkelelerden ve kaplumbağalardan ve bunların pisliklerinden uzak durun. Bir haşere kontrol uzmanına evinizin içindeki veya çevresindeki haşerelerden kurtulmasını sağlayın. Hamster veya kobay gibi evcil bir kemirgeniniz varsa, bebeğiniz gelene kadar başka birinin ona bakmasını sağlayın. Bazı kemirgenler, lenfositik koriomenenjit virüsü (LCMV) adı verilen zararlı bir virüs taşıyabilir.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenmenin Eğlenceli Yolu: Nub Teorisi!

Hamilelik sürecinin en keyifli anlarından biri de bebeğin cinsiyetinin...

Her Trimester Dönemine Uygun Hamile Yogası

Hamilelik yogası hamileliğin 3 trimesteri (3 aylık dönemler) için...

Hamilelikte Cinsel İlişkiye Kaçıncı Aya Kadar Devam Edilir?

Hamilelik dönemi, kadınların fiziksel ve psikolojik açıdan büyük değişimlere...

Epidural Doğum Nedir? Nasıl Uygulanır?

Epidural doğum, doğum sırasında ağrıların yönetilmesinde kullanılan yaygın bir...

Bebek Yağı Kullanımı ve Marka Değerlendirmeleri!

Özellikle yenidoğan bebeklerin ciltleri çabuk kurur, pul pul dökülür....

Hamilelikte Meme Hassasiyeti ve Büyümesi

Hamilelikte meme hassasiyeti ve büyümesi, vücudun bebeği emzirmeye hazırlanmasının...

Gebelikte Çatı Muayenesi Hakkında Merak Ettikleriniz!

Çatı muayenesi, hamileliğin son haftalarında, özellikle 37. haftadan sonra...

Hamilelikte Narenciye Tüketimi: Faydaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte narenciye tüketimi, anne ve bebek sağlığı üzerinde olumlu...

Bebeğinizin Haftalarına Göre Boy ve Kilo Tablosu

Hamilelikte bebeğin gelişimi, her hafta farklı hızlarda ilerler. Bu...

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...