back to top

Bebeğiniz Gelmeden Önce Evinizi Organize Edin!

Doğum tarihiniz yaklaşıyor ve tahmin ediyoruz ki ailenizin yeni üyesi için evinizi hazırlamak istiyorsunuz.
Biz de size yardımcı olacak bir rehber hazırlamaya çalıştık. İşte bebeğiniz eve gelmeden önce, evde yapabileceğiniz bazı işinizi kolaylaştıracak hazırlıklar ve değişiklikler;

Güvenliği Artırın!

  • Kimyasallar!

Bebeğinizin emeklemeye başladığı zamanlarda mutfak ve banyo dolaplarındaki zehirli kimyasallar ailenizin minik üyesi için büyük tehlike oluşturur. Bu yüzden işe bu dolaplardan başlayabilirsiniz. Amerikan Pediatri Derneği’ne göre; temizlik ürünleri ve ilaçlar daima gözle görülmeyen bir yerde ve güvenli bir şekilde saklanmalıdır.

  • Eşyaları Hazırlayın!

Hareketlenmeye başladıktan sonra keşfetme duygusuyla kazalara sebebiyet verecek bazı şeylerin önünü şimdiden alabilirsiniz. Eşyaları sabitleyin, köşeler için koruma ürünleri alın, çekmecelerinizi sizin açabileceğiniz şekilde güvenliğini sağlayın, prizlerin mutlaka kapağı olmalı, pencerelere güvenlik kilidi yapılmalı ve çok katlı evlerde merdiven için güvenlik kapısı bulunmalı.

2012’de yapılan bir araştırmada, 1 yaşından küçük bebekler arasındaki yaralanmaların yüzde 25’inin, merdivenlerde meydana geldiği ortaya çıkmıştır.

 

Misafirlere Hazırlıklı Olun

Doğum sonrası fazla sayıda misafiriniz olacak. Bu nedenle kullanacağınız havlular, yatıya kalabilecek misafirleriniz için gerekenleri toplamaya zaman ayırabilirsiniz. Böylece, hastaneden eve döndüğünüz zaman diş macunu, diş fırçaları ve tuvalet kağıdı gibi ihtiyaçlar ile uğraşmak zorunda kalmazsınız. Eğer bebeğin bakımına yardımcı olacak birisi varsa, yatıya kalacağı odasını önceden hazırlayın.

Hamilelik sürecinde kendinizi iyi hissediyorsanız bazı yemek hazırlıklarını bile önceden yapabilirsiniz. Kek, kurabiye, börek gibi yapımı basit ve şoklanabilecek ürünleri kendiniz ya da misafirleriniz için buzluğa koymak üzere hazırlayıp acil durumlarda ısıtarak değerlendirebilirsiniz.

Mutfakta Alan Yaratın

Bebeğiniz eve geldikten sonra mutfakta biraz daha fazla alana ihtiyacınız olacak. Bu nedenle tezgahın üzerini boşaltın ve gereksiz malzemeleri kaldırın. Yerine bebek maması yapmanıza yardımcı olan malzemeleri yerleştirebilirsiniz. Bebek kaşığı ve kaselerini de aynı çekmecede saklayabilirsiniz. Bebeğiniz ilk başlarda anne sütü ile beslenecek olabilir ancak bir süre sonra ek gıdalarını saklamak veya sağdığınız sütü saklamak için buzdolabında bir alana ihtiyacınız olacak. Bebeğinizin malzemelerini buzdolabında erişimi en kolay yere yerleştirin.

Bebek Kıyafetlerinin Hazırlığı

Bebeğinizin hassas cildini tahriş edebilecek ambalaj veya etiketleri çıkarın. Boya ve parfüm içermeyen, özellikle bebekler için üretilmiş deterjan kullanın. Yenidoğan bebeğinizin kusması, bebek maması, kaka ve idrarın hepsi lekelere neden olur. Çamaşır yıkamayı hemen planlamıyorsanız leke sökücüyü üzerine püskürtün ve ürünü makinenizde yıkayana kadar suda bekletin. Bazı lekeler sandığınızdan daha fazla uğraştırır, tedbirli olmakta fayda var.

Bebek Ürünü Sterilizasyonu

Emzik ve biberonların sanıldığı üzere sıkça sterilize edilmesi gerekmez. Güvenli su kaynaklarına erişimin yaygınlaşmasıyla birlikte bu işlemin sıkça gerçekleştirilmesine ihtiyaç kalmamıştır. Fakat ürünü ilk açtığınız anda kullanımdan önce steril etmeniz gerekmektedir. Önceden bu hazırlığı yapmanız acil durumlarda oldukça pratik olacaktır. Daha sonra periyodik olarak sterilizasyon işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Biberon, emzik, diş kaşıyıcı vb. ürünlerin temizliğini yaparken kimyasal içeren ürünlerden kaçınmalısınız. Basit bir kaynatma işlemi de yeterli olacaktır. Kaynatma işlemi yapmadan önce kullanım talimatını okumayı unutmayın.

Günlük Plan

Yeni bir bireyin varlığına alışma sürecinde ev işleri için vakit ayırmakta zorlanabilirsiniz. Öncelikle bunun çok doğal olduğunu söylemeliyiz. Öncelik siz ve bebeğiniz… Fakat bebek için de hijyenli bir ortam gerekmekte, bu konuda planlı olmakta fayda var. Yapmak istediğiniz işler için bir liste tutarak planlı olursanız bebeğinizden kalan vakitlerde ne yapacağınızı biliyor olursunuz. Bazı pratik bilgilere de ihtiyaç duyabilirsiniz:

  • Kağıt havluları, yeniden kullanılabilir, emici ve çabuk kuruyan temizleme bezlerini bulundurun.
  • Yemek yaparken evde 2 kişi fazladan varmış gibi yapın. Ertesi gün buna vaktiniz olmayabilir.
  • Temizlik için bir kanguru ya da slingten yardım alabilirsiniz. Bebeğiniz kucağınızdayken rutin temizlik işlerinizi yapabilirsiniz.
  • Bulaşık makinenizi her zaman boş tutun. Mutfağın dağılmasında en büyük etken dolu makineler değil mi? 🙂
  • Çamaşır makineniz bittiyse eğer hiç beklemeden kurutma işlemine başlayın. Ütü, katlama gibi işleri de birikmeden yaparsanız ekstra zaman ayırmak zorunda kalmazsınız.
  • Çok katlı bir evde yaşıyorsanız, alt katta bir sepet tutun ve bebeğinizin acil ihtiyaçlarını içine atın. Bebeğiniz kucağınızdayken merdiveni kullanmamaya özen gösterin.
  • Kendiniz için ayıracağınız vakti de mutlaka plana dahil edin. Mutlu anne, mutlu bebekler demek! 🙂
  • Bebeğinizin banyosunu yaptırmadan önce banyo malzemelerini ve banyo sonrası bakım ürünleriyle birlikte kıyafetlerinizi hazır bulundurmalısınız.
  • Mama kullanıyorsanız kaynamış suyu temiz bir termosta bulundurarak mama hazırlığınızı kolaylaştırabilirsiniz. Beslenmeden hemen sonra biberonu yıkamanız daha hijyenik olacaktır.
  • Bunları yaparken eşinizi de plana dahil etmeyi unutmayın. Sorumluluklarınızı paylaşırsanız iş yükünüz azalacak, kendiniz ve ailenizle daha kaliteli vakit geçirebileceksiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamileliğin Evreleri (Trimesterlar)

Hamilelik, bir kadının yaşamındaki en özel ve heyecan verici...

Bebek Şampuanı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Bebeğimizin hassas bir bedeni olduğunu bilmeli ve şampuan seçimini...

Hamilelikte Folik Asit: Beyin ve Omurilik Gelişimi İçin Neden Önemli?

Hamilelik, anne ve bebeğin sağlığının ön planda olduğu bir...

Hamilelikte Hayal Gücü: Neler Görüyor ve Duyuyorsunuz?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en büyülü ve mistik dönemlerden...

Hamilelik Döneminde Saç Boyatmak

Hamilelik döneminde saç boyatmak, birçok anne adayı için merak...

Hamilelikte Kegel Egzersizi ve Faydaları

Hamilelikte Kegel egzersizleri, pelvik taban kaslarını güçlendirmek için yapılan...

Hamilelikte Bağışıklık Sistemi ve Aşıların Önemi

Hamilelikte bağışıklık sistemi, vücudun bebekle birlikte hem annelik hem...

Bebek Maması Almadan Önce Bilmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri

Bebek maması seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır....

Hamilelik ve Diyabet!

Hamilelik ve diyabet, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli...

Anne Karnında Bebeğin Gelişimi İçin Gerekli Vitamin ve Mineraller

Bebeğin gelişimi için gerekli vitamin ve minerallere dikkat ederek...