back to top

Hamilelik Döneminde En Çok Merak Edilen Sorular!

Hamilelik, özellikle ilk deneyimini yaşayan kadınlar için birçok bilinmezliği ve soru işaretlerini yoğun olarak yaşadıkları bir dönemdir.

Bu sebeple kadınlar, henüz hamilelik düşünmeye başladığı andan itibaren birçok soruya cevap ararlar.

Regl gecikmesi ve gebelik testinin yapılmasıyla birlikte de bu sorular giderek artar. Bu sebeple sizler için, hamilelik döneminde en çok merak edilen soruları ve cevapları araştırdık.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir ve Ne Zaman Başlar?

Gebelik eğer planlı değilse hiç şüphesiz regl döneminin gecikmesiyle ilk sinyallerini verir. Ancak bir kadın gebelik için hazırlık yapıyorsa bazı belirtileri öncesinde takip edebilir.

Meme başlarının hassaslaşması ve karıncalanması, bulantı, aşırı yorgunluk, regl görmemek ve lekelenmeler gebeliğin ilk belirtileri arasındadır. Gebeliğin kesinlik kazanması ise ancak kanda beta-hCG hormonuna bakılması ve ultrason muayenesiyle mümkün olur.

Bununla birlikte regl gecikmesi harici gebelik belirtilerinin ne zaman başlayacağı, her kadına göre değişkenlik gösterse de ortalama olarak 5 ve 6. Haftalar arasında gerçekleşir.

Gebelik Kesesi Ne Zaman Görülür?

Gebelik testi pozitif çıkan anne adayları ilk olarak doktor randevularını oluşturmalı ve doktora gitmelidir.

İlk randevuda gebelik kesesini görmek mümkün olmasa da kan testi ile gebelik kesinleştirilebilir. Gebelik kesesi sıklıkla vajinal ultrason ile 5. haftada, karın ultrasonunda ise 6. haftada görülür. Bu haftaların gebeden gebeye farklılık gösterdiği unutulmamalıdır.

Bebeğin Kalp Atışları Ne Zaman Duyulur?

Anne karnındaki bebeğin gelişimi 6. hafta itibariyle hızlanmaya başlar. Bebek, yaklaşık 4-5 mm boyutundadır. İlk kalp taslağı oluşmuş ve hareketlenmeye başlamıştır. Altıncı haftanın sonlarına doğru baş kısmı belirginleşir ve göz taslakları ortaya çıkar.

Pirinç tanesi büyüklüğündeki bebeğin kalp atışları 6. hafta itibariyle görülebilir ve aileye dinletilebilir. Gebeliğin 20. haftasına gelindiğinde ise bebeğin kalp atışlarını duymak stetoskop ile bile mümkün olmaktadır.

Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Bebeğin cinsiyeti, döllenmenin gerçekleştiği anda bellidir. Ancak yaklaşık olarak 13. haftada dış cinsiyet organları gelişmeye başlar.
İkinci trimester yani ikinci 3 aylık dönemin başladığı 14. haftada ise bebek erkekse prostat bezi gelişmeye başlar, kızsa yumurtalıkları karın bölgesinden aşağı doğru inmeye başlar.

16. hafta itibariyle ise bebeğin ultrasonografideki görüntüsü çok nettir ve neredeyse her organı net izlenebilir. Cinsiyet haberi de bu haftadan sonra merak eden ailelere verilebilir.

Hamilelikte Ne Kadar Kilo Alınmalıdır?

Gebelikte dengeli beslenme hem anne adayı hem de bebek için oldukça önemlidir. Sofralarda meyve, sebze, yoğurt-süt-peynir, kuru baklagiller, balık ve kuru yemişlere yer verilmeli, su tüketimi ihmal edilmemelidir.

Tüm bu süreçte kilosu gerekenden az olan hamileler, 12-18 kg, normal beden kitle endeksi olanlar 11-16 kg, fazla kilosu olan gebeler, 6-11 kg, obezitesi olanlar 5-9 kg, ikiz gebeliği olanlar ise en fazla 18 kg almalıdır.

Bu oranlardan daha fazla veya daha az kilo almak, bebeğin gelişiminde ve anne adayının sağlığında bazı problemlere neden olabilir.

Hamilelikte Bulantılar Ne Zaman Başlar ve Nasıl Geçer?

Mide bulantısı şikayetleri her kadında farklılık gösterir. Kimi çok şiddetli mide bulantısı yaşarken kiminde daha az hatta hiç olmayabilir.

Genellikle gebeliğin 6. haftası itibariyle başlayan mide bulantılarını kontrol altında tutabilmek için çay ve kahve tüketimine ara verilmelidir. Keskin kokular ve yemek kokuları mide bulantılarını tetikleyebilir.

Bulunan ortamların sık havalandırılması, sabahları yataktan yavaş hareketlerle kalkılması ve tuzlu kraker tüketimi bulantının giderilmesine yardımcı olacaktır. Yağlı ve hazmı zor olan yiyeceklerden uzak durulmalı ve mide boş bırakılmamaya çalışılmalıdır.

Gebelikte Vitamin Destekleri Neden Önemlidir?

Hamilelikte özellikle folik asit ve B12 alımı çok önemlidir. Hücre gelişimini destekleyen B12, beyin ve ana organların işlevleri için gereklidir. Üstelik B12 vitamini hariç, diğer suda eriyen vitaminlerin hiçbirinin vücutta depolanmadığı, B12’nin ise vitamin alımını durdurduktan sonra bir yıldan uzun süre yetecek kadar depolanabildiği unutulmamalıdır.

Folik asit (B9 vitamini) alımı ise gebelikten 3 ay önce başlanmalı ve gebeliğin 12. haftasına kadar kullanılmalıdır. Bebeğin beyin ve sinir sisteminin gelişimi açısından folik asit önemlidir.

Hamilelikte Kramp ve Ağrılara Karşı Ne Yapılmalıdır?

Gebeliğin 16. haftasından itibaren artan kilo ve bebeğin de büyümesiyle birlikte vücudun ağırlık merkezi değişir.

Bu nedenle bel-sırt bölgesinde ağrılar olabilir. Bu ağrıları hafifletmek için alçak topuklu ayakkabılar tercih edilmeli, bir yere uzanarak dinlenilmeli, masaj yaptırılmalı ve bölge sıcak tutularak ağrıya neden olan kaslar yatıştırılmalıdır.

Kramp şikayetleri içinse ayakta uzun süreler kalmamak, bacakları yukarıda tutmak gereklidir. Destekli çoraplar artan kan hacmine bağlı olarak ortaya çıkabilecek varis oluşumunu engellemeye de yardımcı olacaktır. Kramp önlenmesinde magnezyum içeren preparatlar da faydalı olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenmenin Eğlenceli Yolu: Nub Teorisi!

Hamilelik sürecinin en keyifli anlarından biri de bebeğin cinsiyetinin...

Her Trimester Dönemine Uygun Hamile Yogası

Hamilelik yogası hamileliğin 3 trimesteri (3 aylık dönemler) için...

Hamilelikte Cinsel İlişkiye Kaçıncı Aya Kadar Devam Edilir?

Hamilelik dönemi, kadınların fiziksel ve psikolojik açıdan büyük değişimlere...

Epidural Doğum Nedir? Nasıl Uygulanır?

Epidural doğum, doğum sırasında ağrıların yönetilmesinde kullanılan yaygın bir...

Bebek Yağı Kullanımı ve Marka Değerlendirmeleri!

Özellikle yenidoğan bebeklerin ciltleri çabuk kurur, pul pul dökülür....

Hamilelikte Meme Hassasiyeti ve Büyümesi

Hamilelikte meme hassasiyeti ve büyümesi, vücudun bebeği emzirmeye hazırlanmasının...

Gebelikte Çatı Muayenesi Hakkında Merak Ettikleriniz!

Çatı muayenesi, hamileliğin son haftalarında, özellikle 37. haftadan sonra...

Hamilelikte Narenciye Tüketimi: Faydaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte narenciye tüketimi, anne ve bebek sağlığı üzerinde olumlu...

Bebeğinizin Haftalarına Göre Boy ve Kilo Tablosu

Hamilelikte bebeğin gelişimi, her hafta farklı hızlarda ilerler. Bu...

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...