back to top

Hamilelikte Kuruyemiş Tüketimi!

Hamilelik döneminizde dengeli ve düzenli beslenmeniz hamileliğin en önemli kurallarındandır.  Aşırı tüketilen besinler size ve bebeğinize zarar verebilir. Bu yüzden tükettiğiniz miktara dikkat etmelisiniz. Özellikle ara öğün tüketiminde yememiz gereken kuruyemişlerin vücudumuz için çeşitli yararları bulunmaktadır. Ancak kuruyemişleri tüketirken miktarını abartmamaya özen göstermelisiniz. Aşağıda hamilelik sürecinde tüketebileceğiniz bazı kuruyemişleri ve faydalarını sizler için sıraladık.

Fındık: Ülkemizde de yoğun olarak üretilen fındık; B ve E vitaminleri açısından zengin bir kaynaktır. Bitkisel posa içeriği yüksektir bu nedenle hamilelikte kabızlık sorununun ortaya çıkmasını engeller. Ayrıca kalsiyum potasyum ve magnezyum mineralleri içerdiğinden ötürü kan basıncını azaltıcı etki de gösterir. Eğer hamilelik döneminizde tansiyonunuz yüksek ise düzenli olarak fındık tüketmeniz size yarar sağlayacaktır. İçerdiği Omega–3 yağ asitleri ile bebeğin beyin gelişimine yardımcı olur. Yüksek tansiyonlu hamilelerin kavrulmuş fındık tüketmesi önerilmez. Sağlıklı hamileler günde 10–15 adet fındık tüketebilirler.

Badem: Manganez potasyum ve magnezyumdan zengin olan badem hamilelikte artan enerji üretiminizin sağlıklı ve düzenli olmasına yardımcı olur. Ayrıca kalp sağlığınızın korumasına ve “tüketim miktarlarına dikkat ettiğinizde” hamilelik döneminizde aşırı kilo almanıza engel olabilir. Badem de aynı fındık gibi E vitamini ve Omega-3’ten zengindir. Triptofan adı verilen aminoasit içeriği sayesinde hamilelik döneminde mutluluk hormonu salgılar. Eğer hamileliğinizde herhangi bir sorun yoksa günde 10–15 adet badem tüketebilirsiniz.

Ceviz: Özellikle hamilelik sürecinizde balık tüketemeyecekseniz cevizi yemenizde fayda var. Bebeğinizin beyin gelişiminin yeterli olmasına yardımcı olmak için günde 3 tam ceviz tüketmeniz mantıklı bir seçim olacaktır. Melatonin içeriği ile de gece uyumanıza yardımcı olur. Yapılan son bilimsel çalışmalarda yüksek yağ içeren bir öğünden sonra ceviz tüketmenin arterlerin korunmasında önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Yer Fıstığı: Kalorisi ve yağ içeriği ilk üç kuru yemişe göre daha fazladır. Ayrıca Omega–3 içeriği yoktur. Geç yaşta anne adayı olanların hatırlama fonksiyonlarının gerilememesi için tercih edilebilecek bir kuru yemiştir. Diğer anne adaylarının daha az sıklıkta tercih etmesi ve tükettiklerinde 1 avuçtan fazla tüketmemeleri önerilir. Ayrıca herhangi bir küflenme ihtimaline karşı kabuklarını soyarak tüketmelisiniz.

Kaju: Bakır mineralinden zengindir. 40 gram kaju günlük bakır ihtiyacınızın %35’ini karşılar. Özellikleri itibari ile yer fıstığından çok farklı olmamakla birlikte yüksek kalori içeriği ile tüketim miktarına ve sıklığına dikkat etmeniz gerekir. Hamileliğinizin ilk aylarındaysanız ve bulantı yaşıyorsanız sizin için ideal bir atıştırmalık olabilir.

Antep Fıstığı: En sevilen kuru yemişlerden biridir. İçerik olarak yer fıstığına benzer. Yer fıstığı yüksek kalorili kuru yemişler grubuna girdiğinden ötürü tüketim miktarına ve sıklığına dikkat etmeniz gerekir. Taze Antep fıstığının üzerinde yer alan taze kabuk küflenmeye oldukça duyarlıdır. Küflendiğinde aflotoksin adı verilen zararlı madde üretir. Bu maddenin hamileler tarafından alımıfetüsün gelişimini tehlikeye atabilir. Bu nedenle hamilelik döneminizde taze Antep fıstığı tüketiminden kaçınmalısınız.

Leblebi: Karbonhidrat içeriği yüksektir. 1 avuç beyaz leblebi 1 dilim ekmeğe eş değerdir. Hamileliğin özellikle ilk dönemlerinde görülen mide bulantılarını ve kusmaları önlemek için sarı leblebi önerilir. Ayrıca tokluk hissi verir.

Kuru Kayısı: Çeşitli vitaminler ve mineraller açısından zengin olan kuru kayısı, hem sindirim sistemine yardımcı olur hem de vücudun tatlı ihtiyacını karşılar. Potasyum bakımından da zengin olan bu kuruyemiş, annenin ve bebeğin kalp sağlığını korur, annenin baş ağrısı gibi bazı ağrılarına da iyi gelir.

Kuru İncir: Çinkodemir, potasyum ve kalsiyum açısından oldukça zengin olan incir, hamilelik esnasında annenin ihtiyacı olan birçok minerali de içerdiğinden dolayı önemli bir besin kaynağıdır. Muhtevası olan mineraller, anne sütünde bulunan besinlere çok benzer. İçerdiği potasyum da kan basıncını düzenleyerek ve gebelik zehirlenmesine karşı anneyi korur. Ayrıca kuru incir tüketimi mide bulantılarını azaltır hatta tamamen önleyebilir.

kuru incir ile ilgili görsel sonucu

Kuruyemiş Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte kuruyemiş tüketimi konusunda bazı önemli faktörler bulunmaktadır. Kuruyemişler genellikle sağlıklı bir beslenme planının bir parçası olarak düşünülür, ancak bazıları yüksek yağ ve kalori içeriği nedeniyle aşırı tüketilmesi önerilmez. Hamilelik sırasında, kadınların diyetlerinde bazı değişiklikler yapmaları gerekebilir.

Hamilelik sırasında kuruyemiş tüketimi, doğru miktarlarda tüketildiğinde sağlıklıdır. Kuruyemişler genellikle protein, lif, vitamin ve mineral bakımından zengindir ve bebeğin gelişimi için gerekli olan birçok besin içerirler. Ancak, bazı kuruyemişler aşırı tüketildiğinde, fazla miktarda kalori alımına neden olabilir ve bu da hamilelikte kilo alımı ile ilişkili riskleri artırabilir.

Hamile kadınlar, kuruyemiş tüketirken bazı önlemler almalıdırlar. Örneğin, aşırı tuzlu kuruyemişler yerine, tuzsuz çeşitleri tercih edebilirler. Ayrıca, kuruyemişlerin çiğ olabileceği için, enfeksiyon riskini en aza indirmek için tüketmeden önce iyice yıkamak önemlidir.

Hamilelikte kuruyemiş tüketimi miktarı ise kişinin kilosuna, yaşına, fiziksel aktivite seviyesine ve diğer faktörlere göre değişebilir. Genel olarak, günlük olarak yaklaşık bir avuç dolusu (yaklaşık 30 gram) kuruyemiş tüketmek sağlıklıdır. Ancak, doktorunuzla konuşarak size özgü tavsiyeleri almanız en doğru yaklaşım olacaktır.

Kuru yemişleri tüketirken aşağıdaki püf noktalarına dikkat edin!

  • Eğer hamilelik döneminizde tansiyonunuz yüksek ise kavrulmuş kuru yemiş tüketmemelisiniz.
  • Hamilelik döneminizde mümkünse taze yemiş tüketmemelisiniz.
  • Tek tip kuruyemiş tüketmemeli ve çeşitlilik sağlamalısınız.
  • Miktarda aşırıya kaçmanız kilonuzu kontrol etmede zorluklara neden olabilir. Bu yüzden tüketim miktarınızda aşırıya kaçmamalısınız.
  • Eğer uyku güçlüğü çekiyorsanız cevizi daha sık tercih edebilirsiniz.
  • Hamilelik döneminizde çeşitli nedenlerden dolayı balık tüketemezseniz cevizi daha sık tercih edebilirsiniz.
  • Eğer kilonuzu kontrol etme hususunda sıkıntı çekiyorsanız ara öğünlerinizde bademi tercih edebilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenmenin Eğlenceli Yolu: Nub Teorisi!

Hamilelik sürecinin en keyifli anlarından biri de bebeğin cinsiyetinin...

Her Trimester Dönemine Uygun Hamile Yogası

Hamilelik yogası hamileliğin 3 trimesteri (3 aylık dönemler) için...

Hamilelikte Cinsel İlişkiye Kaçıncı Aya Kadar Devam Edilir?

Hamilelik dönemi, kadınların fiziksel ve psikolojik açıdan büyük değişimlere...

Epidural Doğum Nedir? Nasıl Uygulanır?

Epidural doğum, doğum sırasında ağrıların yönetilmesinde kullanılan yaygın bir...

Bebek Yağı Kullanımı ve Marka Değerlendirmeleri!

Özellikle yenidoğan bebeklerin ciltleri çabuk kurur, pul pul dökülür....

Hamilelikte Meme Hassasiyeti ve Büyümesi

Hamilelikte meme hassasiyeti ve büyümesi, vücudun bebeği emzirmeye hazırlanmasının...

Gebelikte Çatı Muayenesi Hakkında Merak Ettikleriniz!

Çatı muayenesi, hamileliğin son haftalarında, özellikle 37. haftadan sonra...

Hamilelikte Narenciye Tüketimi: Faydaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte narenciye tüketimi, anne ve bebek sağlığı üzerinde olumlu...

Bebeğinizin Haftalarına Göre Boy ve Kilo Tablosu

Hamilelikte bebeğin gelişimi, her hafta farklı hızlarda ilerler. Bu...

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...
Önceki İçerik
Sonraki İçerik