NST Testi Nedir?
Nst testi bebek için herhangi bir stres oluşturmaz ve NST testi 28 haftanın üzerinde olan tüm gebelerde uygulanır. Fakat NST testi normal gebelik durumlarında uygulanan sıradan bir test değildir. Bu test sadece bazı gebelik durumlarında gebeye uygulanır. Başka bir değişle her gebe bu testi olmak zorunda değildir.
NST Testi Nasıl Yapılır?
Bu testte anne karnının üzerine bir kemer atılır ve bu kemere 2 adet cihaz bağlanır. Bağlanan bu cihazlar anne karnındaki bebeğin kalp atım hızı ile rahim kasılmalarını incelemek içindir. Bu cihazlar anne karnına kemer ile sabitlendikten sonra anne karnındaki bebeğin hareketlerini işaretlemek için yardımcı olmalıdır. Yani bebek her hareket ettiğinde anne de bunu saptamak için düğmeye basar. NST testinin ortalama süresi 20 ila 30 dakika arasındadır. Bu testin olumlu bir şekilde sonuçlanması için anne karnındaki bebeğin kalp atım hızı düzgün bir şekilde gözlemlenebilmelidir.
Bu durumu açıklamak için şöyle diyebiliriz, anne karnındaki bebek en az 20 dakika olan gözlem süresinde 2 defa ve 10 saniye süren kalp hızlanmasını belli etmelidir. Bu süre zarfında bebekte en az 2 defa kalp atış hızı saptanırsa bu testin daha uzun bir süre yapılmasına gerek yoktur. Bu durum anlatıldığı gibi oluşur ise bebeğin anne karnında güvende olacağı en az 1 hafta boyunca kesinleşmiş olur.
NST Neyi Göstermektedir?
Bu testin amacı plasental bir sorun olup olmadığını belirlemektir. Bazı durumlar söz konusu olduğunda plasenta işlevlerini yeterli bir şekilde yerine getiremez ve bu yüzden de anne karnındaki bebeğin hayatı riske girmiş olur. Böyle bir durumda bebeği kurtarmanın tek yolu erken doğum yapılmasıdır.
NST Gerektiren Durumlar
- Normal doğum tarihi geçmiş ve doğum gerçekleşmemişse.
- Anne karnındaki bebeğin hareketlerinde azalma fark ettiyse.
- Annede diyabet sorunu varsa.
- Annede hipertansiyon varsa.
- Anne karnındaki bebeğin büyüme hızı normalin altındaysa.
NTS Testinin Yapılmasında Herhangi Bir Risk Var mı?
Bu testin yapılmasında ne anne ne de anne karnındaki bebek için hiçbir risk yoktur.
NST Testi Ne Zaman Yapılır?
Bu testin yapılabilmesi için gebe en az 28 haftalık olmalıdır. Çünkü daha erken gebeliklerde anne karnındaki bebeğin hareketleri 28 haftalık bebeğin hareketleri gibi yeterince net olarak izlenemez.
NST Testinde Tam Olarak Neye Bakılır?
Bu testte bakılan, bebeğin anne karnında hareket ettiği kalp atım hızının bu hareketlere verdiği tepkidir. Anne karnında sağlıklı olan bir bebek hareket ettiğinde buna bağlı olarak da kalp atım hızı hızlanır ve hareket etmediği zamanda kalp atım hızı yavaşlar. Bu testin altında yatan ana fikir ise bebeğin anne karnında sağlıklı bir şekilde barınması ve hareket etmesi ile bebekteki kalp atım hızının normal olması için anne karnında yeteri kadar oksijen olması gerektiğidir. Anne karnında yeteri kadar oksijen yok ise ne bebeğin hareketleri ne de bebek kalp atım hızı istenilen normallikte olmaz. Oksijen seviyesinin düşmesi de genelde plasenta da bir sorun olduğuna işarettir.
NST Sonuçları Ne Anlama Gelir?
Pozitif yani olumlu olan test sonucu başka bir değiş ile ‘’Reaktif NTS’’ bebek anne karnında hareket ettikçe kalp atım hızı da buna bağlı olarak hızlanıyor demektir. Olumsuz sonuç ise diğer adı ile ‘’Non-reaktif NTS’’ bebeğin anne karnındaki hareketleri doğrultusunda kalp atım hızında herhangi bir artış gözlemlenememesi durumudur. Böyle bir durumda anne karnında olan bebeğin yeterli derecede oksijen alamadığı ön görülür ve hem anne hem de bebek sağlığı için daha ileri düzeyde testler yapılır.
Non-reaktif NTS bazı durumlarda bebeğin anne karnında uyumasından ya da annenin kullandığı bazı ilaçlardan da kaynaklanabilmektedir. Non-reaktif NTS gözlemlendiğinde istenilen diğer bir test CST testidir. CST yani Türkçe adı ile kasılmaya bağlı stres testidir. Bu testte anneye ilaç verilir ve rahim yapay kasılmaya zorlanır. Bu yapay olan rahim kasılmaları bebekte strese yol açar ve stres soncu bebekteki kalp atım hızı gözlemlenir. Eğer bebeğin kalp atım hızı bu durumdan olumsuz bir şekilde etkileniyor ise o zaman hemen müdahale kararı alınır.