back to top

Hamilelik Çatlaklarına Karşı Gardınızı Alın: Kantaron Yağı!

Vücuda faydaları saymakla bitmeyen kantaron yağı, doğanın insanoğluna verdiği en mucizevi bitkilerden biri sayılan kantaron bitkisinden elde edilir. Kantaron yağı, tarih boyunca yaralara iyi gelen ve kanamaları durduran özelliğiyle bilinen mucizevi bir yağdır.

Çoğunlukla çekici büyük sarı çiçekleri ile tanınmakta olup, bunu siyah renkte olgunlaşan kırmızı meyveler izler. Bu bitkiden elde edilen yağın rengi de bitkinin sahip olduğu renge göre farklılık gösterebilir.

Ilıman ve yarı tropikal bölgelerde yetişen sarı kantaron, Hypericaceae familyasının bir üyesidir. Ülkemizin de konumu itibariyle doğal olarak kırlarda, yol kenarlarında ve ormanlarda bol miktarda kantaron bitkisi yetişir.

Sarı Kantaron, Nasıl Yağ Haline Dönüştürülür?

Sarı kantaron çiçekleri, hafifçe ezilerek güneşli havalarda toplanır. Toplanan ve ezilmiş çiçeklerin üzerine biraz zeytinyağı eklenir. Hazırlanan bu karışım, kapağının bir ay kadar açık olması şartıyla zaman zaman karıştırılarak güneşin altında tutulur.

Bu bir aylık sürenin sonunda, karışımın içerisinden bir tülbent yardımıyla yağlar süzülür. Bu aşamadan sonra, yağın soğuk bir ortamda ve koyu bir şişede saklanması gerekir. Hazırlanan yağ uygun koşullarda tutulduğunda, etkisini kaybetmeden 2-3 yıl boyunca dayanabilir.

Hamilelik Döneminde Kantaron Yağı Kullanımı

Kadınların %90’u hamilelik sırasında kalça ve bacaklarda çatlak oluşumuna maruz kalırlar. Cildin elastikiyet kapasitesini aştığında, derinin tabakalarından biri olan dermisin yırtılması sebebiyle oluşan çatlaklar için kantaron yağı harika bir maddedir.

Öncelikle hatırlanması gereken nokta; kantaron bitkisinin çayının ya da yağının besin olarak tüketilmesi, hamilelik dönemi boyunca önerilmez. Bununla birlikte kantaron yağının haricen kullanımı, hamilelik döneminde meydana gelen çatlakların tedavisinde en etkili yöntemlerden biri olduğu kabul edilir.

Hamilelik döneminizde kantaron yağını vücudunuza sürmek için öncelikle doktorunuzdan bilgi almanız gerekir. Doktorunuz izin verdiği takdirde, kantaron yağını hamileliğinizin ilk aylarından itibaren kullanmaya başlayabilirsiniz.

Sarı kantaron yağı; biyokimyasal yapısındaki birçok etken madde sayesinde çatlakların meydana geldiği ciltlerde hızla iyileşmeye yardımcı olur. Hücre yenileyici özelliği ile çatlakların görünümünü hafifletirken, yeni çatlakların oluşumunun önüne geçecektir.

Gerginliğin oluştuğu ya da çatlaklarınızın belirdiği bölgelere birkaç damla kantaron yağı damlatarak, yağın gözeneklere iyice nüfuz etmesini sağlamalısınız. Ancak kantaron yağı sürdüğünüzde, sürülen bölgenin güneş ışınları ile temas etmemesi gerekir. Bu sebeple geceleri yatmadan önce sürmeniz, en mantıklı tercih olacaktır.

Kantaron yağının bütün gece cildinizde kalmasında bir sakınca yoktur. Fakat bileğinize bir damla damlatıp bir süre beklerseniz olası bir alerji durumunu önceden gözlemlemiş olursunuz.

Kantaron Yağının Diğer Faydaları

  • Kantaron ve zeytinyağından elde edilen karışım, tarih boyunca yara ve yanıklarda, yatağa bağlı hastalarda oluşan deri deformasyonlarında tedavi edici olarak kullanılmıştır.
  • Kantaron yağının bilinen en ünlü faydalarından bir tanesi de kanamayı durdurucu özelliği olmasıdır.
  • Cilt kırışıklıklarında, lekelerde, yaralarda, tahriş olmuş bölgelerde, cilt hücrelerini yenilemek, cildin esnek ve sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar.
  • Kantaron yağı böcek ısırıklarına iyi gelir. Yanma hissini oldukça kısa süre içerisinde etkisiz hale getirir.
  • Saçlara sürüldüğünde saç köklerini besler, saç tellerine parlaklık verir ve saç dökülmelerinin önüne geçer.
  • Kantaron hücre yenileyicidir. Onarıcı ve yenileyici özellikleriyle aşırı kuru ve çatlayan ciltler için iyi bir nemlendirici. Topuk, el-ayak, dirsek gibi çok kuru ve hassas yerleri yumuşatmak için idealdir.
  • Kantaron yağı doğal bal ile karıştırılıp yara bölgesine sürüldüğünde, doğal bir antibiyotik niteliği kazanır ve bölgenin mikrop kapmasını engeller.
  • Düşük ya da orta şiddette depresyon yaşayan kişilere sakinleştirici özelliğinden dolayı kantaron önerilir. Ancak hamilelik döneminde besin olarak tüketilmesi önerilmezz
  • Meydana gelebilecek açık yaralar ve kesikler üzerinde oldukça etkili olan kantaron yağı, hızlı bir iyileşme süreci sağlar.
  • Kadınlarda özellikle belirli bir yaştan sonra oluşan ya da menopozdan kaynaklanan ruhsal sorunlarda kantaron çayı içilmesi veya yağından 1-2 damla tüketmesi önerilir.
  • Alkol, sigara, nikotin ve kafein bağımlılıklarının tedavisinde de kantaronun aromasından sıklıkla faydalanılabilir.

 

  • Bitkinin antiviral ve antibakteriyel özellikleri bulunduğundan virüslerden ve bakterilerden kaynaklı pek çok rahatsızlıkta iyileştirici rol oynar. Özellikle içeriğinde bulunan hiperisinin, AIDS hastalığına sebep olan HIV virüsü de dahil pek çok virüsle savaşta etkili olduğu bilinir.
  • İltihapla savaşan çok sayıda ilaç vardır. Ancak bunların pek çoğu midede rahatsızlıklara sebep olur. Kantaron, iltihapla savaşta etkin role sahiptir. İlaçlardan farklı olarak hem iltihapla savaşır hem de mideye zarar vermez.
  • Yazın güneşin yakıcı etkisinden kaynaklı güneş yanıklarına kantaron yağı sürülmesi tavsiye edilir. Bu sayede hem yanıklar daha kolay iyileşir hem de yanık bölgelerin acısı hafifler.
  • Cildin melanin kaybından kaynaklanan renk tonu farklılıklarında onarıcı etki gösterir ve cilt tonunun eşitlenmesinde sıklıkla kullanılır.
  • Bazı kaynaklarda, kantaronun ishal sorununda kullanılabileceğine dair bulgular vardır.
  • Kantaron romatizma ağrılarına iyi gelirken, gut hastalığının tedavisinde yardımcıdır.
  • Geceleri idrarını tutamayan çocukların tedavisinde kullanılır ve bazı sarılık vakalarında tedavi edici etkisi görülmüştür.
  • Özellikle bebeklerde sıklıkla karşılaşılan pişik sorununa, kantaron yağıyla doğal bir çözüm bulmak mümkündür. Bebeklerin cildi hassas olduğu için öncelikle yağı biraz su ile inceltip o şekilde pişik olan bölgeye uygulamak doğru olacaktır.
  • Bebeklerin gaz problemi olduğunda, su ile inceltilmiş kantaron yağı kullanılarak yapılan masaj, ağrının hafiflemesini sağlar.

Kantaron Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Diğer tüm bitkilerde olduğu gibi kantaronun da hamilelikte ve emzirme döneminde besin olarak kullanılması önerilmez. Yağını kullanmak için doktorunuzdan bilgi almanız, en doğru seçenek olacaktır.
  • Ruhsal sorunlar dolayısıyla antidepresan kullananların ilaçlarla birlikte kantaron almaları önerilmez. Ancak doktorun tavsiyesi durumunda kullanılabilir.
  • Kantaron, kan basıncını etkileyen içeriğe sahip olduğu için yüksek tansiyona sebep olabilir.
  • Açık ten rengine sahip olan kişiler, kantaron kullandıklarında güneş ışığından uzak durmalıdırlar.
  • Bazı kişilerde alerjik komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
  • Bebeklerde kantaron yağı kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalı ve sonrasında suyla inceltilerek kullanılmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...

Doğum Çantası Nasıl ve Ne Zaman Hazırlanmalıdır?

Hastanede anne adaylarının ihtiyaç duyduğu pek çok eşya vardır....