back to top

Hamilelikte Tetanoz Aşısı

Gebelikte anne adayının ve bebeğin karşılaşabileceği risk durumlarına karşı alınan önemli önlemlerden biri de tetanoz aşısıdır.
Tetanoz, Clostridium tetani adı verilen bakterinin vücuda girmesiyle meydana gelen bir enfeksiyondur. Clostridium tetani bakterisi, tetanoz aşısı olmamış birinin vücuduna girdiğinde tetanospazmin adı verilen bir maddenin salgılanmasına yol açar.

Tetanospazmin adlı maddenin vücuda girmesi sebebiyle de vücutta bulunan kaslar, kontrolsüz şekilde kasılır, ciddi bir hastalık durumu ortaya çıkar. Böyle bir durumda hastanın solunum kasları ilerleyen dönemlerde felç geçirebilir ve hastada solunum yetmezliği ortaya çıkabilir.

Hayatın her döneminde yaşanması durumunda çok ciddi bir sorun olan tetanoz, özellikle de çocukluk ve gebelik dönemlerinde daha tehlikeli bir hale dönüşebilir.

Hamilelik döneminde anne adayının olası tüm rahatsızlıklardan korunabilmesi, sağlık sorunlarının mümkün olduğunca önlenebilmesi için aşılanması çok önemlidir. Hatta mümkünse planlı gebeliklerde gebe kalmadan önce yapılan aşılar, anne adayının ve bebeğin pek çok sağlık sorunundan korunmasını sağlayacaktır.

Zamanında ve uygun şekilde yapılan aşılama sayesinde, annenin ve anne karnındaki bebeğin sağlığı korunur ve anneden bebeğe geçen pasif antikorlar sayesinde yenidoğanın da yaşamının ilk 6 ayı içinde enfeksiyonlardan korunması sağlanır.

Hamilelik döneminde uygulanan ölü virüs ya da bakteri kullanılarak yapılan aşılama işlemlerinde, günümüze kadar herhangi bir riskli duruma rastlanmamıştır.

Tetanoz Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Tetanoz aşısı olmayan kişiler, hayatlarının her anlarında risk altındadır. Örneğin; steril olmayan koşullarda yapılan kürtaj, hastane ortamında gerçekleşmeyen doğum, ameliyatlar, enfeksiyonlar, yaralanmalar, trafik kazaları hatta basit bir çivi batması gibi kazalarda bile, ilgili bakteriler direkt olarak temasla kana geçer ve hızlıca çoğalmaya başlarlar.

Steril olmayan ortamlarda ve sosyoekonomik açıdan gelişmemiş ülkelerde, tetanoz sorunu daha yaygın olarak görülür ve çoğunlukla göbek bağının uygun olmayan şekilde kesilmesi sonucu oluşur. Bu şekilde gelişen tetanoz, yenidoğan ölümlerinde artışa sebep olabilir. Elde edilen verilere göre, gelişmemiş ülkelerde yenidoğan ölümlerinin en yaygın sebebi tetanozdur.

Anne adayının gebe kalmadan önce ve gebelikte aşılanması ile hem anne adayları hem de yenidoğanlar korunabilmektedir. Bebek, anne rahmindeyken anneden aldığı antikorlar sayesinde korunur.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Yapılır mı?

Gebelikte yapılması gerekli olan aşıların başında tetanoz gelir. Hamilelik döneminde anne adaylarına kızamık, kabakulak ve suçiçeği gibi canlı virüs içeren aşıların yapılması sakıncalıdır. Bununla birlikte tetanos aşısı, bebek ve anne adayı için hiçbir sakıncaya yol açmadığı için güvenle yaptırılabilir.
Tetanoz aşısının yapılması sonucunda, anne adayının vücudunda bu bakteriye karşı antikor üretimi başlar. Aynı zamanda antikorlar bebeğe geçerek, onu da tetanozdan korumuş olur. Tetanos aşısının gebelik döneminde yapılmasının bir diğer sebebi de yenidoğan bebeği bu riskten korumaktır.
Tetanos aşısı canlı mikroorganizma içermediğinden ve tetanoza yakalanma riski ölümcül olabileceğinden gebelikte mutlaka yapılmalıdır.

Gebelikte Tetanoz Aşısı

Hamilelik dönemi öncesinde aşı yaptırmamış olan kadınlara, gebeliğin ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerinde birer ay ara ile iki doz tetanoz aşısı uygulanması gerekir. İkinci doz tetanoz aşısından 6 ay sonra ise üçüncü doz verilir.
Bununla birlikte gebelik öncesinde tetanoz aşılarını olmuş olan anne adaylarında, aşının ardından 10 yıldan fazla zaman geçmişse tek doz tetanos aşısı yapılır. Aşının üzerinden 10 yıldan daha fazla bir zaman geçmemişse, aşının tekrarlanmak üzere yeniden yapılmasına gerek yoktur.

Gebelik döneminde tetanoz aşısının yapılması hem anne adayı hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Yenidoğanda gelişebilecek olan bir tetanoz vakası % 60 oranında ölümcül olabilir.

Tetanoz Aşısı Gebelikte Ne Zaman ve Kaç Kere Yapılır?

Tetanoz aşısı, hamileliğin her döneminde güvenle yapılabilir. Ancak genellikle bu konuda uzman olan doktorlar, hamileliğin ilk 3 aylık sürecinin bitmesinden sonra yapılması gerektiğini savunurlar.
Bu aşıdan bir ay sonra ikinci doz, ardından 6 ay sonra bir doz daha yapılarak tamamlanır. Eğer anne adayı, gebelik sürecinde kirli metal ya da çivi gibi şüpheli bir madde ile temas etmiş ise zaman kaybetmeden bir sağlık merkezine başvurmalıdır. Bu durumda anne adayına tetanoz aşısı ile beraber tetanoz immunglobulin de yapılabilir.
Bununla birlikte, bazı bölgelerde hamilelik dönemi boyunca tek doz tetanoz aşısı da uygulanmaya konulmuştur. Bu sebeple kaç doz aşı olacağınızı, doktorunuza ya da ilgili aile sağlığı merkezinize danışabilirsiniz.

Hamilelikte Tetanoz Aşısının Yan Etkileri Var mı?

Tetanoz aşısı, herkesin sahip olduğu bağışıklık sisteminin farklı olmasından dolayı, herkeste farklı bazı yan etkilere neden olabilir. Ciltte kızarıklık, aşı bölgesinde ağrı, şişlik ve sertlik görülebilir. Aşı yerinde oluşabilecek bu etkileri azaltmak için aşıdan sonra bölgeye soğuk kompres uygulanabilir.

Gebelikte yapılan tetanoz aşısından sonra hafif ateş görülmesi normaldir. Ancak uzun süreli yüksek ateş şikayetiniz olursa mutlaka hekiminize danışmalısınız. Ayrıca tetanoz aşısı, aç veya tok karnına yapılabilir.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenmenin Eğlenceli Yolu: Nub Teorisi!

Hamilelik sürecinin en keyifli anlarından biri de bebeğin cinsiyetinin...

Her Trimester Dönemine Uygun Hamile Yogası

Hamilelik yogası hamileliğin 3 trimesteri (3 aylık dönemler) için...

Hamilelikte Cinsel İlişkiye Kaçıncı Aya Kadar Devam Edilir?

Hamilelik dönemi, kadınların fiziksel ve psikolojik açıdan büyük değişimlere...

Epidural Doğum Nedir? Nasıl Uygulanır?

Epidural doğum, doğum sırasında ağrıların yönetilmesinde kullanılan yaygın bir...

Bebek Yağı Kullanımı ve Marka Değerlendirmeleri!

Özellikle yenidoğan bebeklerin ciltleri çabuk kurur, pul pul dökülür....

Hamilelikte Meme Hassasiyeti ve Büyümesi

Hamilelikte meme hassasiyeti ve büyümesi, vücudun bebeği emzirmeye hazırlanmasının...

Gebelikte Çatı Muayenesi Hakkında Merak Ettikleriniz!

Çatı muayenesi, hamileliğin son haftalarında, özellikle 37. haftadan sonra...

Hamilelikte Narenciye Tüketimi: Faydaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte narenciye tüketimi, anne ve bebek sağlığı üzerinde olumlu...

Bebeğinizin Haftalarına Göre Boy ve Kilo Tablosu

Hamilelikte bebeğin gelişimi, her hafta farklı hızlarda ilerler. Bu...

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...