back to top

Hamilelikte Cinsellik Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular!

Hamilelik dönemi kadın hayatının en karmaşık dönemlerinden bir tanesini oluşturur. Psikolojik ve fizyolojik çok sayıda değişimin izlendiği bu dönemde kadının birtakım alışkanlıklarının değişmesi ve yeni bir yaşam biçimini benimsemesi doğal bir adaptasyon şeklidir.

Bununla beraber yaşanan bu sürece uyum adına yapılanların, yanlış bilgilenmeler yüzünden henüz var olmakta olan bebeği korumak adına takıntı halini alması doğru ve açık bilgilendirme ile engellenebilir.

Burada hekim-hasta ilişkisinin net ve anlaşılır kurulması anne adayı ve eşini rahatlatmakla beraber; gelişmekte olan bebek için her koşulda en doğrunun yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.

Özellikle cinsellik konusunda bilgilenme-bilgilendirme alışkanlığı noktasında çekimser kalınan ülkemizde cinselliği konuşmak daha da zor bir hal almakta ve bu da bilginin yerini yanlış inanış ve gereksiz korkulara bırakmasına neden olmaktadır.

Bu sebeple hamilelikte, cinsellikle ilgili en çok merak edilen soruların cevaplarının bilinmesi önemlidir.

Gebelikte Cinsel İlişki Güvenli midir?

Gebelik döneminde cinsel ilişki oldukça az konuşulan bir konudur. Bunun nedeni ise kültürel eğilimin annelik ve cinsellik arasında bağlantı kuramama yönünde olmasıdır.

Genellikle cinsel ilişkiye girmenin bebeğe zarar vereceği, erken doğum ya da düşük eylemine neden olacağı korkusuyla gebelikte cinsel ilişki yaşamaktan kaçınılmaktadır.

Oysaki doktorunuz aksini söylemediği ve gebeliğiniz bir tehlike görmediği sürece istediğiniz sıklıkta cinsel ilişkiye girebilirsiniz. Normal gebelik düşük ya da erken doğum belirtilerinin veya risklerinin olmadığı gebeliktir. Gebeliğinizin nasıl seyrettiği konusunda doktorun sizi bilgilendirmesini istemekten kesinlikle çekinmemelisiniz.

  • Normal bir gebelik geçiren birçok kadın gebeliğinin son gününe kadar cinsel ilişkide bulunabilir.
  • Cinsel ilişkiye girmek bebeğe hiçbir zarar vermemektedir.
  • Amniotik kese ve rahminizin güçlü kasları bebeğinizi korumaktadır. Ayrıca rahim ağzındaki kalın mukus tabakası enfeksiyonlara karşı bariyer oluşturmaktadır.
  • Erkeğin cinsel organı ise cinsel ilişki esnasında bebek ile temas etmemektedir.
  • Orgazm yaşamanız hafif rahim kasılmalarına neden olabilir.
  • Ayrıca aynı şekilde meme ucu uyarımları da hafif şekilde rahim kasılmaları yapabilir. Fakat tümü genellikle geçicidir ve zararsızdır.

Hamilelikte Cinsellikle İlgili Merak Edilen Sorular

Hamilelikte Cinsel İlişkiye Girilmez Düşüncesi Doğru mu?

Gebelik döneminde cinsel yaşama ara verilmesi gerektiği, toplumumuzda oldukça yaygın olan bir inanış diyebiliriz. Ancak doktorunuz aksini söylemediği sürece, hamilelik döneminde cinsel ilişki ne anne ne de bebek için herhangi bir tehlike teşkil etmez. Aksine ilişki sırasında salgılanan serotonin hormonu, bebeğin gelişmesine dahi yardımcı olur.

Bununla birlikte salgılanan mutluluk hormonu, anne ve baba adayı arasındaki sevgi bağının da güçlenmesine yardımcı olarak, bebeğin daha huzurlu bir yuva çerçevesinde doğmasına olanak sağlar.

Hamilelikte Cinsel İlişki Kaçıncı Aya Kadar Devam Edebilir?

Pek çok kadın, gebeliğinin ilk haftalarında hamile olduğunu bilmeden zaten cinsel hayatını sürdürmektedir. Dolayısıyla gebeliğin ilk aylarında cinselliğin düşüğe neden olabileceği söylentisi doğru değildir. Fakat daha önce düşük yapanların, düşük tehlikesi olan kadınların, servikal yetmezlik tanısı koyulan veya genital enfeksiyonu bulunan kadınların mutlaka doktorundan onay alması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda hekim, cinsel yaşama ara verilmesini isteyebilir.

Hamilelikte Cinsel İlişki Sayısında Bir Sınırlama Var Mı?

Hamilelik döneminde cinsel ilişkinin sıklığı konusunda bir sınırlama söz konusu değildir. Aynı şekilde ilk aylarda veya son aylarda cinsel yaşama ara verilmesi gerektiği ile ilgili bilgiler de gerçeği yansıtmamaktadır. İlişki isteği olduğu takdirde ve aşağıda bahsedeceğimiz durumların olmaması halinde, cinsel ilişki sıklığı bakımından herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

Hamilelikte Cinsellikten Hangi Durumlarda Kaçınılmalıdır?

Kanama, ağrı, kaşıntı/kokulu akıntı olması veya su gelmesi durumunda cinsel ilişkiden kaçınılmalı ve mutlaka hekiminizi durumdan haberdar etmelisiniz.

Bununla birlikte gebelikte cinselliğin yasak olduğu durumlar;

  • Plasenta previa (plasentanın rahim ağzını kapatması)
  • Düşük tehdidi
  • Erken doğum riski,
  • Nedeni belli olmayan vajinal kanama,
  • Suyun gelmesi,
  • Eşin cinsel yolla bulaşan hastalık taşıması gibi durumlarda doktorlar genellikle cinselliği yasaklamaktadır.

Cinsel İlişki Erken Doğuma Neden Olabilir mi?

Yapılan araştırmalar neticesinde, gebelikte cinsel yaşam ve erken doğum arasında herhangi bir kanıt bulunamamıştır. Ancak yukarıdaki saydığımız durumların olması halinde, erken doğum riski doğmaktadır.

Hamilelikte Cinsellik Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yukarıda listelenen riskli dönemlerde cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.
  • İçinde bulunan kimyasallar nedeniyle esanslı kayganlaştırıcı veya prezervatiflerinden uzak durulması tavsiye edilmektedir.
  • Cinsel ilişki esnasında kanama olursa, ilişkiye ara vermeli ve mutlaka gebelik takibinizi yapan doktoru bilgilendirmelisiniz.
  • Spermin içinde prostaglandin olduğundan, ilişki esnasında prezervatif kullanılması veya ilişki sonunda geri çekilme yönteminin uygulanması tavsiye edilir.

Çünkü prostaglandinin rahim ağzını uyardığına dair bazı bilimsel çalışmalar mevcuttur. Bu da rahim kasılmasına ve doğal olarak erken doğuma sebebiyet verebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenmenin Eğlenceli Yolu: Nub Teorisi!

Hamilelik sürecinin en keyifli anlarından biri de bebeğin cinsiyetinin...

Her Trimester Dönemine Uygun Hamile Yogası

Hamilelik yogası hamileliğin 3 trimesteri (3 aylık dönemler) için...

Hamilelikte Cinsel İlişkiye Kaçıncı Aya Kadar Devam Edilir?

Hamilelik dönemi, kadınların fiziksel ve psikolojik açıdan büyük değişimlere...

Epidural Doğum Nedir? Nasıl Uygulanır?

Epidural doğum, doğum sırasında ağrıların yönetilmesinde kullanılan yaygın bir...

Bebek Yağı Kullanımı ve Marka Değerlendirmeleri!

Özellikle yenidoğan bebeklerin ciltleri çabuk kurur, pul pul dökülür....

Hamilelikte Meme Hassasiyeti ve Büyümesi

Hamilelikte meme hassasiyeti ve büyümesi, vücudun bebeği emzirmeye hazırlanmasının...

Gebelikte Çatı Muayenesi Hakkında Merak Ettikleriniz!

Çatı muayenesi, hamileliğin son haftalarında, özellikle 37. haftadan sonra...

Hamilelikte Narenciye Tüketimi: Faydaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte narenciye tüketimi, anne ve bebek sağlığı üzerinde olumlu...

Bebeğinizin Haftalarına Göre Boy ve Kilo Tablosu

Hamilelikte bebeğin gelişimi, her hafta farklı hızlarda ilerler. Bu...

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...