back to top

Vajinismuslu Kadınlar Hamile Kalabilir mi? Vajinismus ve Normal Doğum Sorunu!

Cinsel bilgilendirmedeki yetersizlik, tecrübesizlik, toplumda cinsellik ve bekaretin algılanışı, tabu ve yanlış inançlar psikolojik nedenlere dayalı vajinismusun temelinde yatan sebeplerdendir.

Ayrıca cinselliğin kötülenmesi, kızlık zarına yüklenen aşırı anlam, ilk denemelerde acı duyma veya bunun böyle duyulması, cinselliği ayıplayan bir aile, eşini sevmeme, yanlış iletişim, dinsel ve ahlaki dogmalar da problemin ortaya çıkmasında önemli yer tutar.

Vajinismus olan kadınlar ise, hamilelik ve doğum konusunda birçok soru işaretine sahiptir. Bu sebeple vajinismus hakkında yeterli bilgiye sahip olunması oldukça önemlidir.

Vajinismus Nedir?

Kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozukluklarından biri olan vajinismus, Uzak Doğu ülkelerinde ve ülkemizde Batı ülkelerine göre daha yaygındır. Her 100 kadından ikisinde görülür.

Kadının cinsel ilişkiye girmek istemesine rağmen kendi iradesi dışında sağlıklı bir şekilde cinsel ilişkiye girememesi olarak tanımlanan vajinismus hastalığında kadın kendini kasar ve penisin vajinadan içeri girmesini engeller.

Vajinanın dar ya da küçük olması ile hiçbir ilgisi bulunmayan bu hastalık, ilişki sırasında istemsiz bir şekilde kasılma halidir. Esnek ve kaslı bir yapıya sahip olan vajinadaki kaslar kontrolsüz bir şekilde daralarak cinsel ilişkiyi önler. İstemsiz kasılmalar sadece vajinada gerçekleşebildiği gibi tüm vücutta da görülebilir. Vajinismus hastalığına sahip olan kadınlar genellikle bacaklarını sımsıkı kapatarak ilişkiye izin vermez.

Vajinismus Nedenleri

Psikolojik Nedenler

  • İlk gece korkusu, kızlık zarı, namus kavramı, cinsellik gibi konular ile ilgili kadının çevreden duyduğu yalan yanlış ve abartılı bilgiler bilinçaltına yerleşir ve cinsel ilişki kurmasını engeller.
  • Kadının ilk cinsel ilişkisi sırasında fazla acı çekmesi, kanama yaşaması, partneri tarafından ilişkiye zorlanması, tecavüze uğraması gibi durumlar ilerleyen süreçte vajinismusa neden olur.
  • Kişinin cinsel istismar, taciz ya da tecavüze uğraması, aile içi ensest ilişkiye maruz kalması, ebeveynlerinin cinsel ilişkilerine şahit olma, doğum anına ya da doğum videosunu izleyerek korkma gibi travmalar ileride cinsel ilişki kurmasını engelleyebilir.
  • Kadının kendisini yetersiz, başarısız ve umutsuz hissetmesi, aşırı stres, kaygılı ve panik yapıya sahip olması da vajinismus hastalığının nedenleri arasındadır.
  • Vücudunu beğenmeyen kadınlarda ve vücut algısında sorun teşkil eden psikolojik rahatsızlıklar da cinsel ilişkiyi güçleştiren nedenlerdendir.

Yapısal Nedenler

  • Vajinanın kısa olması, vajina içinde perde olması
  • Kızlık zarının normalden kalın ve sert olması, daha yüksek kenarlara sahip olması gibi kızlık zarındaki yapısal bozukluklar
  • Vajinal enfeksiyonlar
  • Bartholin kisti ve apsesi
  • Pelvik Inflamatuar Hastalığı
  • Vulvar Vestibulitis Hastalığı.

Vajinismus Olan Kadınlar Hamile Kalabilir mi?

Gebe kalınabilmesi için tam bir cinsel birleşme gerekeceği için çok istisnai haller dışında doğal yolla gebelik mümkün değildir. Dışa boşalma ile dökülen menideki spermlerin yüzme kabiliyeti ile vajinaya, vajina içinden de rahim ve sonrasında tüplere ulaşmasıyla yumurtayı döllemesi oluşabilecek ilk ihtimaldir.

Penisin yalnızca bir kısmının vajina içine girmesi ile gerçekleşen cinsel ilişki de bir diğer ihtimaldir. Yani teoride kızlık zarı bozulmadan hamile kalabilme ihtimali olsa da bu yüzde mucize denebilecek kadar düşüktür.

Bundan dolayı alternatif çocuk sahibi olma yöntemleri de dahil olmak üzere hiçbir gerekçe ile vajinismus tedavisi ilk 1 ayda çözülemediyse ertelenmemeli, mutlaka tedavi edilmelidir.

Vajinismus Olan Kadınlar Normal Doğum Yapabilir mi?

Doğum eylemi sırasında rahimde kasılma ve rahim ağzında açılma olur. Bebek doğum kanalına girer ve karın ön duvarındaki kasların da desteğiyle bebek vajinal kanaldan itilerek dışarı çıkar ve böylece doğum gerçekleşir.

Bunların hepsi spontan, yani kendiliğinden olur. Vajinusmus bu aşamaları engelleyemez. Ancak vajinismuslu kadınlarda sorun, doğum takibi sırasında jinekolojik muayenelere izin verememeleridir. Vajinal muayene olmazsa, doğum takibi gerektiği gibi yapılamaz ve müdahale edilmesi gerektiğinde bazı sorunlar baş gösterebilir. Bu sebeple doğum zamanı gelmeden, hatta gebelikten önce vajinismus hastalığının çözülmesi gereklidir.

Eğer beklenmedik bir gebelik oluştuysa, doktor ve hasta işbirliğiyle doğum ya epidural normal doğum ya da sezaryen şekilde planlanabilir.

Vajinismus Tedavisi Nasıldır?

Vajinismus %100 tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastanın vajinismus problemini kabullenmesi ve bu problemle yüzleşmesi tedavinin başarısını etkiler. Kişinin tedavi olmayı istemesi ve kafasındaki negatif düşünceleri atabilmesi için tecrübeli ve alanında uzman bir jinekoloğa muayene olması önemlidir.

Ancak jinekolog hastalığın tedavisinde tek başına yeterli değildir. Vajinismus tedavisi ekip çalışması gerektiren özel bir durumdur. Hastalığın ilk aşamasında hastanın jinekolojik muayenesi herhangi bir yapısal sorun olup olmadığının anlaşılması için yapılır. Kızlık zarı aşırı sert ve kalın ise cinsel ilişkiyi kolaylaştırmak için kızlık zarı çıkarılabilir.

Sonrasında cinsel terapi konusunda uzman bir psikolog ve psikiyatrist yardımıyla hastadaki depresyon belirtileri ve cinsel isteksizlik nedenleri incelenir. Bilişsel ve davranışsal tedavi yöntemleri konusunda uzman bir ekip tarafından hastaya uygulanarak sağlıklı bir cinsel hayata sahip olması sağlanabilir.

2 YORUMLAR

  1. Kesinlikle korkulacak bir durum değildir benim de başıma geldi ve 4 seans da her şey çözüldü. 8 ay eşimle birlikte olamadım. Senelerce birlikte olmayan insanlar da var. Tedavi ilk sıraya alınmalı.

  2. Kesinlikle korkulacak bir durum değildir benim de başıma geldi ve 4 seans da her şey çözüldü. 8 ay eşimle birlikte olamadım. Senelerce birlikte olmayan insanlar da var. Tedavi ilk sıraya alınmalı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...

Doğum Çantası Nasıl ve Ne Zaman Hazırlanmalıdır?

Hastanede anne adaylarının ihtiyaç duyduğu pek çok eşya vardır....