back to top

Hamilelikte Kaçınmanız Gereken Zararlı Alışkanlıklar

Anne adaylarının hamilelik dönemini sağlıklı ve huzurlu geçirebilmesi bazı alışkanlıklarından kaçınması gerekir. Çünkü bu dönemden sonra en fazla istenen şey bebeğin sağlıklı bir şekilde doğmasıdır.

Bebeğin sağlıklı bir şekilde doğması için de anne adayının dikkat etmesi gereken hususlar vardır.

Diğer yandan kulaktan dolma öneriler ile anne adayının ve bebeğin sağlığı olumsuz yönde etkilenebilir. Kötü alışkanlıklardan kurtulmak ve kulaktan dolma bilgileri bertaraf etmek istiyorsanız doğru adrestesiniz.

Anne ilgisi ve uzman bilgisi sayesinde bu dönemi oldukça sağlıklı ve huzurlu bir şekilde geçireceksiniz. 10 madde ile hamilelik dönemindeki kötü alışkanlıkları ortadan kaldıracağız.

Sigara ve Alkol Tüketiminden Uzak Durun

Hamilelik dönemlerinde sigara içmek bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Çünkü sigaradaki nikotin ve kanserojen maddeler tüketim sırasında bebeğe geçebilir. Bu nedenle bebekte gelişme geriliği görülebilir. Aynı zamanda erken doğum, düşük ve ölü doğum gibi risklerde meydana çıkabilir.

Alkol kullanımı da bebekte ciddi tehlikelere yol açabilir. Alkol tüketimi sebebiyle bebeğin yüzünde anormallikler görülebilir.

Fetal alkol sendromuna neden olunabilir ki bu da gelişim yavaşlığını beraberinde getirir. Bu nedenle hamilelik döneminde sigara ve alkol tüketiminden kaçının.

Kahvede Aşırıya Kaçmayın

Hamilelik döneminde kahve içmenin de bazı götürüleri vardır. Bu dönemde içilen kahve kan basıncını ve nabız atış sayısını artırıyor. Bu dönemde zaten artan bu değerler kahve ile daha da artabiliyor. Bu bebeğe de yansıyor ve bebeğin uyku düzenin de problemler görülüyor.

Ayrıca kahve tüketiminden dolayı bebeğin idrar miktarı da yükseliş gösteriyor. Bu nedenle de sıvı kaybı meydana geliyor. Bu nedenle kahve ve kahve gibi kafein barındıran içeceklerin tüketiminden olabildiğince kaçınmaya çalışın.

Çay tüketimine de dikkat etmelisiniz. Bazı bitki çaylarının erken doğuma sebebiyet verebileceği bilinmektedir. Bu nedenle tüketilecek bitki çayı mutlaka doktor tarafından onaylanmalıdır.

Hatalı Beslenmekten Kaçının

Bu noktada özellikle de bazı balık çeşitlerinin tüketiminden kaçının. Köpek balığı, orkinos, kılıç balığı gibi büyük deniz hayvanlarında civa miktarı yüksektir. Bu yüzden bu tür balıkların yenmesi zehirlenmelere yol açabilir.

Onların yerine küçük balıkları tercih edebilirsiniz. Ayrıca salam ve sosis gibi yiyeceklerin tüketiminden de kaçının. Bu tür ürünler toksik maddeler barındırdığı için bebekler için de sorun teşkil edebilirler.

Bol şekerli veya tuzlu besinler tüketmekten de kaçınmalısınız.

İlaç Kullanımına Dikkat Edin

Anne adayları özellikle de ilk 3 ay için ilaç kullanımına oldukça özen göstermelidir. Bu dönemde mutlaka doktor tavsiyesi dinlenmeli. Onun önermediği ilaçlar tüketilmemelidir.

Bilinçsiz şekilde kullanılan ilaçlar geri dönüşü olmayan sorunlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle bu konuya oldukça dikkat etmelisiniz.

Hamam ve Sauna

Hamam ve sauna gibi alışkanlıklar vücut sıcaklığını artıracağından sakıncalıdır. Aynı şekilde çok sıcak su ile banyo yapmak da sakıncalıdır. Bu tür alışkanlıklarınızdan uzak durmalısınız.

Bu tarz ortamlar tehlikeli olabiliyor. Örnek olarak tansiyonunuz düşebilir ve bayılabilirsiniz. Bu da bebekte sorunlara yol açabilir. Su sıcaklığının 37 dereceyi geçmediği ortamlarda temizlik ihtiyacınızı görebilirsiniz.

Spor Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin

Hamilelik öncesinde bir spor alışkanlığınız var ise bunu tekrardan gözden geçirin.

Mutlaka bu spor alışkanlığının hamileliğiniz için bir sorun teşkil edip etmeyeceğini öğrenin. Bu konuda doktorunuza danışabilirsiniz.

Atlama, zıplama, tırmanma, ata binme ve ağır antrenman programları hamilelik döneminde önerilmez. Bu tarz alışkanlıklara bu dönem boyunca ara verin.

Diğer yandan hamilelik döneminde hareketsiz kalmamaya da özen gösterin. Hareket etmek kan akışını hızlandırır. Bu da bebek için oldukça önemlidir.

Bilgisayar ve Cep Telefonu Kullanımınıza da Dikkat Etmelisiniz

Hamilelik döneminde bilgisayar ve cep telefonu kullanımınızı sınırlamalısınız. Elektromanyetik yüzünden bu cihazların kullanılması bebek için problemler teşkil edebilir.

Uzun saatler bilgisayara bakmak iskeletiniz için de sorunlar teşkil edebilir. Bu nedenle kas spazmı ve ani bel ağrıları yaşayabilirsiniz.

Cep telefonlarını da çok yakınızda tutmayın. Zorunlu olmadıkça kullanım sürelerini de azaltın.

Temizlik ve Kozmetik Ürünlerin Kullanımına Dikkat Edin

Hamilelik döneminde temizlik ürünlerini kullanırken dikkatli olmalısınız. Çünkü bu ürünlerde yer alan kimyasallar bebeğinize zarar verebilir.

Aynı şekilde kozmetik ürünlerin kullanımına da oldukça dikkat etmelisiniz.

Ürünlerin içeriğini çok iyi bilmelisiniz. En ufak bir risk taşıyacağını düşünüyorsanız bu ürünleri kullanmaktan kaçınmalısınız.

Yattığınız Ortamda Çiçek Bulundurmamalısınız

Hamilelik döneminde yattığınız ortamda çiçek bulunmamalıdır. Çünkü çiçekler geceleri kendileri de oksijen solarlar. Bu da hipertansiyon ve hipoksi gibi rahatsızlıklara teşkil edebilir. Dolayısıyla baş ağrıları çekebilirsiniz. Bu nedenle onları geceleri uyurken muhakkak başka odalara alın.

Yemek Yeme Miktarınızı da Gözden Geçirmelisiniz

Hamilelik döneminde ne çok az ne de çok fazla beslenmelisiniz. Bu konuda doktorunuz ile hareket edin. Günlük kalori alımınıza dikkat edin. Bu konuda önerilen miktar 2900 kaloridir. Günlük kalori alımınız bu miktarı geçmemelidir.

Günlük Yaşam Kalitenizi Arttırmak İçin Öneriler

Hamilelik, anne adayının bedeninde belirgin değişikliklerin yaşandığı özel bir süreçtir. Bu sürecin anne ve bebek için sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi içinse anne adayının yaşamının tamamını bu sürece göre düzenlemesi gerekir. Düzenlemesi gereken şeylerin başında ise elbette beslenme gelmektedir. Bebeğin gelişimi, anne adayının beslenmesi ile yakından ilişkilidir; bu sebeple anne adayı hamilelik süresi boyunca doktor kontrolünde sağlıklı bir beslenme programı uygulamalıdır.

Anne adayı hamilelik döneminde ister çalışıyor olsun ister evde oturuyor olsun; her iki durumda da günlük yaşamda dikkat etmesi gereken bazı noktalar olduğu da bir gerçektir. Hamilelik döneminde anne adayının günlük yaşamında dikkat etmesi gereken noktalar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Düzenli olarak doktor kontrollerine gidin

  • Rahat ve pamuklu kıyafetler tercih edin

  • Mide bulantılarına karşı kedbirli olun

  • Beslenmenize dikkat edin

  • Bol sıvı alımına özen gösterin

  • Düzenli olarak uykunuzu alın

  • Hafif egzersizler ile kaslarınızı güçlendirin

  • Uzun süre ayakta kalmayın

  • Çatlaklara karşı vücudunuzu nemlendirin

  • Stresi azaltın ve psikolojinizi koruyun

  • İş ya da ev hayatınızda ağır kaldırmamaya özen gösterin.

Görüldüğü üzere hamilelikte günlük hayat normalde olduğundan daha farklı değildir. Yalnızca anne adayının artık sağlığına daha fazla hassasiyet göstermesi gereklidir. Tüm bunlara dikkat edildiği sürece anne adayı, bu süreci oldukça keyifli ve sağlıklı bir şekilde tamamlayabilir. Hepinize mutlu günler dileriz!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...

Doğum Çantası Nasıl ve Ne Zaman Hazırlanmalıdır?

Hastanede anne adaylarının ihtiyaç duyduğu pek çok eşya vardır....