back to top

Doğuma Eşinizi de Hazırlayın!

Do­ğum baş­la­dı­ğın­da, ba­ba ada­yı­nın ha­mi­le eşi­ne na­sıl yar­dım­cı ola­ca­ğı­nı bi­li­yor ol­ma­sı ta­bii ki önem­li bir ko­nu­dur. Böylece eşiniz doğum sırasında yaşayacağınız heyecanı dindirerek doğumunuzun çok daha rahat geçmesine yardımcı olabilir. Ha­mi­le bir ka­dın, ha­mi­le kal­dı­ğı­nı öğ­ren­di­ği an­dan iti­ba­ren eşi­nin des­te­ği­ne ve pay­la­şı­mı­na ih­ti­yaç du­yabilir. Ha­mi­le kal­mak tüm ya­şa­mı ku­cak­la­yan çok önem­li bir ka­rardır. Be­ra­ber­ce bu dün­ya­ya ye­ni bir in­san ar­ma­ğan ede­ce­ksiniz ve bu insan bi­zim ge­le­ce­ğe uza­ta­ca­ğı­mız bir köp­rü ola­cak; umut­la­rı­mı­zı ger­çek­leş­ti­re­cek ve dün­ya­mı­zı gü­zel­leş­ti­rip, an­lam ka­ta­cak. Ai­le­mi­ze mut­lu­luk ge­ti­re­cek bir ço­cu­ğa sa­hip ola­ca­ğız. An­ne ve ba­ba ol­ma ka­ra­rı ve­ril­dik­ten son­ra, ba­ba ada­yı bu sü­re­ce da­hil ola­bi­lir. Doğum konusunda bilgilenmek sizin kadar eşiniz için de önemlidir.

İlk üç ay­lık kri­tik sü­re­cin ta­mam­lan­ma­sın­dan son­ra ge­len ikin­ci üç ay­lık dö­nem, ha­mi­le­li­ğin en ke­yif­li za­ma­nıdır. Bu dönemde çift­le­r, bir­lik­te yap­mak­tan mut­lu ol­duk­la­rı tüm et­kin­lik­le­ri ya­pa­bilir, aş­kı, sev­gi­yi, be­bek­le­ri­ni, dün­ya­yı ve va­ro­luş ener­ji­si­ni be­ra­ber­ce ye­ni­den keş­fedebilirler. Ayrıca bu dönem, de­ğiş­mek, de­rin­leş­mek, ol­gun­laş­mak ebe­veyn ol­ma­ya ha­zır­lan­mak için de en iyi za­man­dır.

Baba adayları, eşleri­ne do­ku­nur­ken onları şef­kat­le sa­rıp sar­ma­lar­ken, do­ğum­da eşlerinin ve bebeklerinin yol­cu­lu­ğu­na eş­lik eder­ken, do­ğum son­ra­sı ya­şa­nan­la­rı he­ye­can­la an­la­tır­ken, kursta öğrendikleri uy­gu­la­ma­la­rı har­fi­yen ha­tır­lar­ken, em­zir­me ve be­bek ba­kı­mı ko­nu­sun­da eşlerine yar­dım­cı ol­mak için gay­ret gös­te­rir­ken, on­la­ra hay­ran olu­ruz. Bu genç ba­ba­la­rın du­yar­lı­lık­la­rından, ai­le­lerine böy­le­si­ne özen gös­te­rip, sa­hip çık­ma­la­rın­dan gu­rur du­yu­yoruz ve hep­si­ni kut­lu­yo­ruz.

Do­ğu­ma ka­tı­l­mak, do­ğum­ha­ne­de bulunmak de­mek de­ğil­dir. Do­ğum baş­la­dı­ğı an­dan iti­ba­ren ev­de ya­pı­la­cak­lar, has­ta­ne­ye gi­diş, has­ta­ne oda­sın­da ve do­ğum­ha­ne­de ola­cak­la­rı bil­mek, do­ğum bil­gi­si, do­ğu­mun ev­re­le­rin­de ya­pı­la­cak ma­saj­lar ve ba­sınç uy­gu­la­ma­la­rı, ne­fes tek­nik­le­ri, eşi­nin gev­şe­ye­bil­me­si­ne yar­dım­cı ola­cak do­kun­ma­lar, önem­li ve alın­ma­sı ge­rek­li bil­gi­ler­dir. Hiç­bir şey bil­me­den, yar­dım tek­nik­le­ri­ni öğ­ren­me­den za­ten bir part­ner ola­maz­sı­nız. Ruhunuzda böyle bir katılımcılık olmadan doğumhanede bulunmanızın size de eşinize de bir faydası olmayacaktır. Böyle bir durumda, be­de­ni­niz ora­da ola­cak, gö­zü­nüz gö­re­cek ama ru­hu­nuz mu­ci­ze­yi algılayamayacak, do­ğum anı­nın ener­ji­si­ni his­se­de­me­ye­cek, ha­zır­lık­sız ya­şa­dı­ğı­nız bu de­ne­yim, bel­ki de yan­lış duy­gu­la­rın oluş­ma­sı­na ne­den ola­cak­tır.

Ba­ba ada­yı ise­niz, ev­de eşi­ni­zin do­ğum kasılmaları baş­la­dı­ğı an­dan iti­ba­ren ma­saj­lar, otur­ma po­zis­yon­la­rı, ne­fes­le­rin kon­tro­lü, kasılma ara­lık­la­rı­nın sa­at ile ta­ki­bi, has­ta­ne va­li­zi­ne son ek­le­ne­cek­ler ile il­gi­le­nin. Has­ta­ne­ye ula­şı­mı da siz sağ­la­ya­cak­sı­nız!

Has­ta­ne­ye ge­lin­di­ğin­de ise oda­nın ses­siz ve loş olmasını sağlayın. Kasılma ara­lık­la­rın­da gev­şe­yip, din­le­ne­bi­le­ce­ği bir or­tam yaratın. Ak­tif faz sü­re­cin­de odanın ka­la­ba­lık ol­ma­ma­sına özen gösterin; bu sü­reç­te an­ne ada­yın­da mi­zaç de­ği­şik­lik­le­ri olabileceği için bu duruma hazırlıklı olun. Et­ra­fın­da onun ve si­zin ai­le­niz­den bi­rey­le­rin ol­ma­sı bi­le eşi­ni­ze sı­kın­tı ve­rebilir. Eğer ya­kın­la­rı­nı­zın oda­dan çık­ma­la­rı­nı siz sağ­laya­mı­yor­sa­nız, bu­nu do­ğu­mu ta­kip eden hem­şi­re­nin ku­la­ğı­na fı­sıl­da­ya­bi­lir­si­niz.

Kasılmalar sı­ra­sın­da ne­fes­le­re ka­tı­la­rak, eşi­ni­zin is­te­di­ği nok­ta­la­ra ma­saj ve ba­sınç uy­gu­la­ma­la­rı  yap­ma­lı­sı­nız. Onun ken­di­ni kas­tı­ğı­nı his­set­ti­ği­niz­de ba­cak­la­rı­na, omuz­la­rı­na, çe­ne­si­ne, en­se­si­ne do­ku­na­rak gev­şe­me­si­ni ha­tır­la­tın.

Epi­du­ral anes­te­zi uy­gu­lan­mış­sa eşi­niz me­sa­ne­si­nin dol­du­ğu­nu his­se­de­me­ye­bi­lir; bu nedenle zaman zaman tu­va­le­te git­me­si­ni sağ­la­yın.

Yer çe­ki­min­den fay­da­la­na­bil­mek için eşi­ni­zin ko­lu­na gi­rip, onun­la yü­rü­me­yi de­ne­yin. Ya­tak­ta po­zis­yo­nu­nu de­ğiş­tir­me­si­ne yar­dım­cı olun, yan ya­tış po­zis­yon­la­rın­da ba­cak­la­rı­nın ara­sı­na mut­la­ka bir yas­tıkla destek ya­pın. Onu teş­vik edi­ci, ce­sa­ret­len­di­ri­ci sev­gi söz­cük­le­ri fı­sıl­da­yın.

Eşinizin, hem oda­da hem de do­ğum­ha­ne­de ağ­zı ve du­dak­la­rı ku­ru­du­ğun­da kü­çük buz par­ça­cık­la­rı ve­re­rek, duy­du­ğu ra­hat­sız­lı­ğı gi­der­me­ye ça­lı­şın. Çok mik­tar­da su ve su­lu gı­da­lar ve­ril­me­si, mi­de bu­lan­tı­sı­na neden ola­ca­ğın­dan buz ter­cih etmelisiniz. Du­dak­la­rı­ için nem­len­di­ri­ci kul­la­nabilir, so­ğuk su ile ıs­la­tıl­mış bir bez ile ter­le­yen yü­zü­nü ve boy­nu­nu sık aralıklarla silebilirsiniz.

Do­ğum­ha­ne­de eşi­ni­zin ba­şu­cun­da olun ve ıkın­ma ça­ba­la­rı­nı des­tek­le­yin. Ikınma anında, eşiniz doğum masasına tutunup kendini çekerken omuzlarından destek olup ıkın­ma­sı­na yardımcı olun  ki çok yo­rul­ma­sın. Ikın­ma­sı­nı kes­me­si ge­rek­ti­ğin­de, ne­fes­le­ri kul­la­na­rak ıkın­ma­yı kon­trol et­me­si­ne de yar­dım­cı olmalısınız. Ya­pı­la­cak çok şeyin var olduğunu hatırlayın. Bu nedenle ih­ti­ya­cı ol­du­ğun­da ona des­tek ol­mak üze­re eşi­ni­zin ba­şu­cun­da ol­ma­nız bi­le onun için çok önem­lidir. Bu­nu unut­ma­yın.

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

10 Maddede Hamilelik Döneminde Beslenme ve Günlük Menü!

Çocuğunuzun sağlıklı olarak dünyaya gelmesi için gebelik ve emziklik...

Suni Sancı Nedir, Ne Zaman Kullanılır?

Suni sancı, doğal olarak başlamayan doğum sancılarının dışarıdan bir ilaç...

Hamilelikte Alınması Gereken Vitaminler ve Mineraller

Hamilelik döneminde yeterli ve düzenli beslenme konusuna özellikle dikkat...

Evde Zaman Geçirmenin En Güzel Yollarından: Yoga

Merhaba canımız annelerimiz. Evde kalmamız gereken bu dönemlerde, geçirdiğimiz...

Hamilelikte Cinsellikle İlgili Merak Edilenler

Hamilelikte cinsel ilişkiye girilip girmek hakkında anne adaylarının kafasında...

4 Boyutlu Ultrason (Detaylı Ultrason)

1970 yıllarının başından itibaren günümüz modern tıbbın vazgeçilmezi olan...

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme

Tüm hayatımızda olduğu gibi hamilelik döneminde de sağlıklı beslenmek çok...

Gebelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller!

Hamilelik döneminde vücuda alınan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve...

Doktorunuza Sormanız Gereken 10 Önemli Soru!

Gebe olduğunuzu öğrendiniz... Muayene zamanınızın geleceği günü iple çekiyorsunuz...

Hamilelikte Probiyotik Kullanımı

Bakteri denildiği zaman çoğu kişinin aklına mikrop bulaştıran, küçük...