back to top

Hamilelikte Oturma ve Yatma Pozisyonları Nasıl Olmalı?

Hamilelik dönemindeki anne adaylarının bilinçsiz davranışları sonucunda görülen sorunlardan bir tanesi de oturma şekilleri ve duruş bozukluklarıdır. Bebeğin sağlığının yerinde olması ve anne adaylarının daha rahat bir hamilelik geçirmesi için bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Peki, anne adayları ev içerisinde nelere dikkat etmeli? Nasıl oturup nasıl kalkmalı?

HAMİLELER NASIL OTURMALI?

Uzmanlar, sırt bölgesinin vücudu desteklemesi bakımından çok önemli olduğuna dolayısıyla da düzgün oturmanın şart olduğuna dikkat çekiyor. Duruş bozukluklarının görülmesi ile ortaya çıkan bu durumun kronikleşmesini önlemek için otururken bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Oturma esnasında dik pozisyonda olunmalı ve öne doğru eğilmemelidir. Akla geldikçe omuzlar geri itilmeli ve mide içe doğru çekilmelidir. Bu sayede vücudun ağırlığı orantılı olarak dağılacaktır.

HAMİLEYKEN BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMAK ZARARLI MI?

Hamilelik döneminde anne adaylarının bacak bacak üstüne atarak oturmaları bacak bölgesindeki kan dolaşımını zorlaştırdığı için sırt bölgesinde ağrı meydana gelebilir.

HAMİLELİKTE NASIL UYUNMALI? YATIŞ POZİSYONU NE OLMALI?

Vücuttaki en büyük toplardamar hafif sağ taraftan geçtiği için anne adayının sağa doğru yatması, toplardamar üzerinde rahime baskı yaparak kalbe giden kanı azaltır. Bu da bebeğe doğru giden kanın azalmasına neden olur. Dolayısıyla anne adayları için en uygun pozisyon sol tarafa doğru yatmalarıdır.

Sola doğru yatan anne adayı bebeğine daha fazla kan miktarı ulaştıracağı için vücuttaki ödem azalır. Sol tarafa doğru yatıldığı zaman ayaklar hafif içe çekildiği zaman anne adayları da daha rahat yatacaktır.

 

 

Yanlış Uyku Pozisyonlarının Zararları

Kan akışının bozulması, rahat edememe ve uykusuzluk problemlerinin yanı sıra, hatalı pozisyonda uyumak  şunlara da yol açabilir;

Gebelikte uyku pozisyonu yanlış ayarlanırsa, ortaya kas ağrı ve acıları, hemeroid ortaya çıkar. Aynı zamanda şişkinlik de görülür.

Bu tip bir yatış şekli, kan basıncınızı düşürebilir ve ardından başınız dönebilir, gözleriniz kararabilir. Özellikle oturmaya ya da kalkmaya çalışırken bu tip durumlar sıklıkla yaşınır çünkü kan basıncınız aniden yükselir. Dolayısıyla bayılma gibi durumların önüne geçmek için de hamilelikte uyku pozisyonu oldukça önemlidir.

Üstünüze binen ağırlıktan ötürü horlama ve uyku apnesi görülebilir.

HAMİLELİĞİN İLK ÜÇ AYINA ÖZEL YATIŞ POZİSYONU VAR MIDIR?

Hamileliğin ilk trimesterında anne adayını yatış pozisyonu fark etmez, yüz üstü dışında her şekilde yatılabilir. Çünkü bu evrede rahim küçük ve hafif olduğu için damarlar basınç yapamaz.

YATMAK AĞRIYI GEÇİRMEZ

Uzun süreli yatak istirahatının sırta destek veren kasları zayıfIatabiIdiğini bildiren uzmanlar, bu nedenle sadece yatarak ağrı geçirmeyi denemenin yanlış olacağını söyledi. Stres ve gerginlik, sırt kaslarının gerilmesine neden olur. Bu nedenle haftada bir kez sırtınıza masaj yaptırın ya da yoga yapmayı öğrenin. Sırt kaslarının rahatlaması için bu önlemleri almak zorundasınız. Sırtın sağlıklı olabilmesi için doğru egzersizleri seçmek çok önemlidir. Yüzme ve yürüyüş sırt için ideal egzersizler olarak nitelendirilir. Yaşamımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçirdiğimize göre, yatağımıza da dikkat etmemiz gerekiyor. Yatağınız kalçalarınızın ve omuzlarınızın rahat edebileceği şekilde oImalı.

.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenmenin Eğlenceli Yolu: Nub Teorisi!

Hamilelik sürecinin en keyifli anlarından biri de bebeğin cinsiyetinin...

Her Trimester Dönemine Uygun Hamile Yogası

Hamilelik yogası hamileliğin 3 trimesteri (3 aylık dönemler) için...

Hamilelikte Cinsel İlişkiye Kaçıncı Aya Kadar Devam Edilir?

Hamilelik dönemi, kadınların fiziksel ve psikolojik açıdan büyük değişimlere...

Epidural Doğum Nedir? Nasıl Uygulanır?

Epidural doğum, doğum sırasında ağrıların yönetilmesinde kullanılan yaygın bir...

Bebek Yağı Kullanımı ve Marka Değerlendirmeleri!

Özellikle yenidoğan bebeklerin ciltleri çabuk kurur, pul pul dökülür....

Hamilelikte Meme Hassasiyeti ve Büyümesi

Hamilelikte meme hassasiyeti ve büyümesi, vücudun bebeği emzirmeye hazırlanmasının...

Gebelikte Çatı Muayenesi Hakkında Merak Ettikleriniz!

Çatı muayenesi, hamileliğin son haftalarında, özellikle 37. haftadan sonra...

Hamilelikte Narenciye Tüketimi: Faydaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte narenciye tüketimi, anne ve bebek sağlığı üzerinde olumlu...

Bebeğinizin Haftalarına Göre Boy ve Kilo Tablosu

Hamilelikte bebeğin gelişimi, her hafta farklı hızlarda ilerler. Bu...

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...