back to top

Hamilelikte Yaz Ayları ve Güneşe Bağlı Cilt Lekeleri!

Hamilelik dönemi, kadınlar için hayatlarının en özel dönemlerinden bir tanesini oluşturur.

Gebelik süresi boyunca anne adayları fizyolojik ve psikolojik birçok değişim geçirirler. Bu değişimler her zaman anne adaylarını mutlu etmez.

Hamilelik süresince ciltte meydana gelen renk değişimleri ve lekelenmeler de bunlardan bir tanesidir. Özellikle yaz aylarında, meydana gelen cilt tonu farklılıklarının kalıcı lekelere dönüşmemesi için anne adaylarının dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunur.

Hamilelik Döneminde Ciltte Neden Lekeler Oluşur?

Deri renginin, bazı kısımlarda olduğundan daha koyu hale gelmesi leke olarak adlandırılır. Ciltte meydana gelen bu lekelere de tıp dilinde hiperpigmentasyon adı verilir.

Derinin her katmanında yer alan melanin adı verilen pigment, hipofiz bezinden salgılanan Melanosit Uyarıcı Hormon (MSH) tarafından, bazı yerlerde yoğunlaşarak renk farklılıklarına yol açabilir. Deri de uğramış olduğu bu hasarı onarmaya çalışırken, daha fazla melanin pigmenti ürettiği için ciltte görülen renk değişimi de artar. Sonucunda ise, ciltte koyulaşma meydana gelir.

Hamilelikte cilt lekelerinin meydana gelmesi; genetik faktörlerden, güneş ışınlarına maruz kalmaktan, yanlış beslenmeden ve kullanılan bazı ilaçlardan doğrudan etkilenir.

Ayrıca herhangi bir ilaç kullanılmasa da hamilelikle birlikte kanda oranı oldukça artan östrojen, progesteron hormonları ile cilt hassaslaşır ve vücutta pigmentleri aktif hale getiren kloasma hormonu lekelerin oluşumunda temel oluşturur.

Yaz aylarında ise, melanin pigmentinin neden olduğu koyulaşmalar güneş ışınlarının etkisiyle kalıcı lekelere dönüşebilir. Bu sebeple yaz aylarında anne adayları ciltlerine daha fazla özen göstermelidir.

Hamilelikte Yaz Ayları ve Güneşe Bağlı Cilt Lekeleri

Güneş ışınları ciltteki pigmentlere zarar vererek, lekelerin oluşmasına sebep olur. Güneş lekeleri, güneş ışınlarının sebep olduğu en yaygın cilt problemlerinden başlıcalarıdır. Özellikle açık tenli ve çillenmeye müsait kişilerde cilt güneşten korunmadığında lekelenme kaçınılmazdır.

Hamilelik döneminde ise; ön beynin uç kısmında yer alan hipofiz bezinden salgılanan melanin hormonunun işleyişi değişebilir.

Özellikle yaz aylarında dik gelen güneş ışınları bu hormonun daha fazla salgılanmasına neden olur ve bu durumda anne adaylarının cilt lekelerine yakalanması neredeyse kaçınılmazdır.

Hamilelik Döneminde Neden Güneş Kremi Kullanılmalıdır?

Güneş ışınlarının, korunmasız ciltle temasında birçok olumsuz durum ortaya çıkabilir. Bu olumsuz durumlara; cildin yaşlanma etkisini hızlandırması, kırışıklık oluşumunu tetiklemesi, leke oluşumuna yol açması, cildin nem seviyesini düşürmesi gibi örnekler sayılabilir.

Hamilelik söz konusu olduğunda ise, güneşin bu yıkıcı etkileri çok daha kalıcı ve can sıkıcı sorunlara neden olabilir. Bu sebeple hamilelik süresi boyunca cildi, bu zararlı etkilerden korumak için güneş kremi kullanmak şarttır.

Güneş kremlerini sadece yazın kullanmak gerektiği gibi yanlış bir algı da mevcuttur. Oysa dört mevsim güneşin zararlı ışınlarına karşı önlem alınmalı ve güneş koruyucu ürün kullanılmalıdır. Güneş kremini seçerken birçok noktaya dikkat etmek gerekir. SPF aralığı, cilt tipine uygunluğu, içeriği, suya dayanıklılığı bu noktalara örnek gösterilebilir.

Hamilelik söz konusu olduğunda, cilde kullanılacak ürünün içeriği oldukça büyük önem arz etmektedir.

Güneş kremlerinin içerisinde bulunan SPF yani, ‘Sun Protection Factor’ kelimesinin Türkçe karşılığı güneş koruma faktörüdür. Doğru bir güneş kremi seçimi için; SPF’in %15-30 aralığında olması önerilir. En çok kullanılan SPF aralıkları; 15, 30, 50’dir. SPF 15; UVB ışınlarının %93’üne engel olur. SPF 30 %95’ine engel olurken, SPF 50; UVB’yi %98 oranında engeller.

Yaz Aylarında Leke Oluşumunun Önüne Nasıl Geçebilirsiniz?

Özellikle hamileliğin ilk aylarında, vücudun hormonal dengesi inanılmaz bir hızla değişim gösterir. Bu sebeple hamilelikte meydana gelen cilt problemlerinin en büyük nedeni; hormonların, güneşin UV ışınları ile etkileşime girmesinden kaynaklanır. Hamilelik döneminde oluşan lekeler, genellikle yüz bölgesinde daha yaygın görülür.

Özellikle yaz aylarında güneşe karşı koruma sağlayan kremler kullanmanız, yüzünüzde meydana hassasiyetin azalmasını sağlar. Güneş ışınları lekelerin görünümünü belirginleştireceği gibi, yaygınlaşmasına ve kalıcı lekeler haline dönüşmesine de neden olabilir.

  • Bu sebeple hamilelik döneminiz boyunca güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkmamanız, çıkmanız gerekiyorsa da yoğun koruma önlemleri almanız gerekir.
  • Yaz aylarında ise güneşlenme saatlerine dikkat etmeli ve hamileliğe uygun koruyucu ürünler kullanmadan dışarı çıkmamalısınız.
  • Gebelik döneminde yetersiz sıvı tüketimi de cildin kurumasına neden olur. Cilt kuruluğu nedeniyle hassasiyet artacağı gibi, leke oluşumu da hızlanabilir. Bu nedenle sıvı tüketiminize, gebelik ve lohusalık boyunca dikkat etmeniz gerekir.
  • Cildinizin güneşe maruz kalan tüm bölgelerinde, içeriği temiz ve yüksek koruyucu güneş kremlerinden faydalanabilirsiniz. Bu ürünler oluşan lekelerin tamamen giderilmesini sağlamaz ancak doğru kullanımlarda leke oluşumlarını engeller.
  • Güneşin zararlı ışınlarından korunmanız gereken en önemli saatler, güneşin dik açı ile geldiği sabah 10.00 ve 16.00 saatleri arasıdır.
  • Bu saatler arasında dışarıda olmanız gerekiyorsa, yüzünüzü gölgeleyen geniş bir şapka ve kollarınızı koruyacak uzun kollu, pamuklu ve giysiler giymeniz de faydalı olabilir.
  • Düzenli olarak cilt bakımı yapmanız, hamilelik süreciniz boyunca cildinizde meydana gelen hassasiyetin azalmasına yardımcı olur. Cildinize E vitamini içeren kremler ve badem sütü gibi sürmek gibi yöntemler kullanabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...