back to top

Her Trimester Dönemi İçin Hamile Yogası

Hamilelik yogası hamileliğin 3 trimesteri (3 aylık dönemler) için ayrı ayrı hazırlanmış programlar şeklinde uygulanır. Sizlere bu yazımızda her 3 trimesterde yapabileceğiniz 6 pozdan bahsetmek istiyoruz. Düzenli hamile yogası yaparak daha rahat bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz. Yoga duruşları ve nefes çalışmaları sayesinde bulantı, bel ağrısı, kramp gibi şikayetlerde azalma olur. Hamilelik yogası daha kolay bir doğum için bedeni hazırlar ve derslerde elde edilen beden ve nefes farkındalığı ile doğum sırasında bedeni gevşetmek ve bebeğin geçişine izin vermek daha kolay olur.  Bu çalışmalar ile hem bedeni güçlendirir hem de özellikle pelvis ve perinyum bölgelerini çalıştırarak doğum kanalını doğuma hazırlar. Bütün bunların yanında yoganın en büyük faydası anneyi uygulama boyunca bebeği ile iletişimde kalabileceği sakinlik hali yaratmasıdır.

Öncelikle rahat bir bağdaş pozisyonunda oturalım, ellerinizi bebeğinizin üstüne koyarak yavaş ve sakin nefes alıp verirken bedeninizde sizin dışınızda bir yaşam olduğunu hatırlayalım.

Hamile yogası

  • Omurganın sağa ve sola esnetilmesi pozu: Bedenin her iki tarafını esneterek uzatmamıza yardımcı olur. Omurganın rahatlamasına ve ilk 3 ay sonunda artık sırt üstü yatamadığımızdan dolayı bedenimizin sol ya da sağ tarafına doğru yatmaktan oluşan ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Bir konuda hatırlatma yapmak isterim. Gece boyunca sağa doğru yatmaktan kaçınmalıyız. Bunun sebebi toplar damarı sıkıştırmamızdır. Sola doğru yatmaya çalışmalıyız. Pozu yaparken sağa ya da sola eğilirken yerde duran dirseğinizi bükebilir ya da düz tutabilirsiniz. Kalçalarınızın her ikisinin de yerde olmasına dikkat etmeliyiz.

Hamile yogası

Hamile yogası

  • Çocuk pozu: Bu poz da hamilelik boyunca yapabileceğimiz; hem kasıkların açılması hem de omurganın rahatlatılması için gerekli pozlardandır. İlk 3 trimesterde olanlar ellerini ileri doğru uzatabilir ancak diğer 6 aylık dönemde olanların karınlarını sıkıştırmadan eller çenenin altında kalacak şekilde bu pozda kalmalarını öneririz.

Hamile yogası

Hamile yogası

  • Kedi ve inek pozu: Yine omurganın rahatlamasında en önemli pozlardan biridir. Öne ve arkaya bükülerek omurga her iki yönde esner ve uzar. Gece boyunca sıkışmış olan tüm enerjilerin açığa çıkmasına yardımcı olan bu poz hamilelik boyunca yapabileceğimiz bir pozdur.

Hamile yogası

Hamile yogası

  • Kelebek pozu: Yine hamilelerin vazgeçilmezi olan kelebek poz doğuma kadar her gün yapabileceğimiz, tamamen pelvis bölgemizin rahatlamasına yönelik ve normal doğuma hazırlayan bir pozdur. Ellerimizle ayaklarımızdan tutarken sırtımız dik bir şekilde oturun, dizleri yavaşça aşağı yukarı sallayın veya ellerinizi dizlerin üstüne koyarak kendinizi baskınızla sallayın.

Hamile yogası

  • Kalça eklemi esnetme pozu: Bu poz her ayda yapılabilecek bir pozdur. Kalçanın sağa ve sola esnetilmesi aynı zamanda omurganın da burgu olarak rahatlamasına neden olur. Bu poz aynı zamanda kuyruk sokumunu ve siyatik ağrısını da rahatlatır. Elleri kalçanın arkasına yerleştirerek dizleri önce sağa, sonra ortaya ve daha sonra sola yatırarak devam edebilirsiniz.

Hamile yogası

Hamile yogası

Hamile yogası

  • Ters köprü pozu: Bu pozda yine her 3 trimesterde yapabileceğiniz bir pozdur. Ters köprü pozunun en önemli etkisi belimizi güçlendirmesi ve kalçalarımızın esnetilmesine yöneliktir. Ellerimiz kalçanın gerisinde ve parmaklarımız kalçamıza dönük olmalı. Ayak tabanlarımızdan aldığımız güç ile bedenimizi yerden kaldırmak güçlenmemize yardımcı olacaktır.

Hamile yogası

Hamile yogası

Hamile yogası

Huzurlu bir hamilelik geçirmenizi sağlayan hamile yogası normal doğum yolunda ve bebeğinizin fiziksel ve mental olarak gelişiminde fayda sağlarken sağlıklı ve huzurlu bir bebek dünyaya getirmenize yardımcı olacaktır. Yaptığınız pozlar ile bebeğe giden kan akımını artar ve bebeğin daha iyi beslenmesi sağlanır. Alıp verilen nefesler ile bebeğe daha iyi oksijen gitmesi sağlanır. Yapılan meditasyon çalışmaları ile annenin de endişe ve korkulardan özgürleşerek bebek ile iletişime geçmesi sağlanır ki en önemli yapılma sebeplerinden biri budur.

Keyifli sürdüreceğiniz bir hamilelik dileriz hepimize…

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...

Doğum Çantası Nasıl ve Ne Zaman Hazırlanmalıdır?

Hastanede anne adaylarının ihtiyaç duyduğu pek çok eşya vardır....