back to top

Hamilelikte Su Tüketiminin Önemi!

Canlıların biyolojik yapılarının büyük bir kısmını oluşturan su; dünyaya gelme, büyüme ve gelişme dönemlerinde tüm canlılar için vazgeçilmez hayati öneme sahip bir yaşam desteğidir.

İçerisinde bulunduğumuz yaz aylarında ise, terleme yoluyla kaybedilen suyun yerini tamamlamak ve vücutta dehidrasyona neden olmamak için, daha fazla su tüketimine ihtiyaç duyulur.

Vücut için bu kadar değerli olan bir madde söz konusu olduğunda; özellikle hamile kadınların ne kadar su tüketmesi gerektiğini bilmesi oldukça önemlidir. Çünkü insan hayatının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesinde başrolü üstlenen suyun önemi, gebelik döneminde daha da artar.

Normal bir insan günde 2-2.5 litre su tüketmelidir. Fakat gebelik döneminde bu miktar 3-3.5 litreye kadar çıkabilir. Çünkü annenin fizyolojik durumuna bir de bebeğin büyümesi eklendiğinden dolayı, hamilelik döneminde vücut yüksek miktarda suya ihtiyaç duyar.

Hamilelikte sıvı tüketimi ihtiyacının yeterli oranda sağlanması, bebeğin sağlığı açısından da önemlidir. Gebelikte su içmenin önemini anlayan anne adayları, yaşanacak sindirim, cilt, emzirme, bunaltı ve kasılma gibi birçok problemlerin önüne geçmiş olur.

Hamileler Neden Fazla Su İçmelidir?

Hamileliğin başından sonuna kadar yaklaşık 1-1,5 litre kan hacmi artar ve karında amniyotik sıvı oluşur. Bebek, anne karnındayken bu sıvının içinde yaşar. Ayrıca bebeğin hücre yapısının yaklaşık %80’ini su oluşturduğu için annenin içtiği su miktarı direkt olarak bebeğe etki eder.

Vücut ısısının ayarlanması ve eklemlerin rahatlığı, cilt güzelliği, sindirim sistemi açısından da bu dönemde su büyük önem taşır.

İşte tüm bunlar, insan metabolizmasında suya en ihtiyaç duyulan zamanın hamilelik ve emzirme dönemi olduğunu gösterir.

Anne Karnındaki Bebek İçin Tüketilen Suyun Önemi

Bebeğin anne karnındayken içinde bulunduğu amniyon sıvısı; cilt, solunum sistemi, sindirim sistemi ve boşaltım sisteminden dökülen hücrelerin olduğu bir sıvıdır. Bu sıvı zamanla kendini yenileme ihtiyacı duyar. Amniyon, belli aralıklarla annedeki su ile yer değiştirir ve temizlenmiş olur.

Bebeğin içinde bulunduğu bu suyun, yani amniyon sıvısındaki miktarın yeterli olması; bebeğin hareketleri ve akciğerlerinin gelişmesi açısından büyük önem taşır. Eğer amniyon sıvısı yeterli miktarda değilse, bebeğin anne karnındaki hareketleri yavaşlayabilir. Bu yüzden annenin içtiği su, bebeğin sağlığına ve gelişimine pozitif anlamda etki edecektir.

Hamilelik Döneminde Su Tüketiminin Faydaları

Gebelikte su tüketiminin miktarı bebekleri ne kadar etkiliyorsa, anneyi de o kadar etkiler. Hamilelikte yeterli su tüketimi birçok soruna çözüm bulurken, bazı durumlarda sorunları başlı başına önleyen bir faktör de olabilir. Hamilelikte su içmenin önemi ve mucizevi etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Sıvı eksikliği özellikle son aylarda erken kasılmalara ve doğum sancılarına neden olur hatta erken doğum ihtimalini de yükseltir. Yeterli su tüketimi rahim kasılmalarını engeller böylece erken doğum tehlikesi de giderilmiş olur.
  • Cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlarken, vücut çatlaklarının oluşumunu da azaltır.
  • Anne karnındaki bebeğin, içinde yaşadığı suyun azalması ve temizlenmemesi gibi sorunlara karşı önlem alır.
  • Özellikle sıcak yaz aylarında hamile olan anne adaylarının çok sık terlemesiyle kaybettikleri sıvı miktarını telafi eder.
  • Bulantı, mide yanması gibi şikayetleri azaltır.
  • Vücuttaki şişlikleri(ödemi) azaltır.
  • Bu dönemde rahim büyümesi sindirim organlarına baskı yapar ve sık sık kabızlık vakası görülür. Kabızlık ve diğer sindirim sistemi sorunları için anneler mutlaka sıvı tüketmelidir.
  • Hamilelikte özellikle son haftalarda meydana gelen şişkinliklerin çaresi yine su tüketimidir.
  • Ciltte kuruluk, dudak çatlakları ve vücut çatlakları da sıvı kaybının sonuçlarıdır. Özellikle hamilelikte görülen göbek çatlakları yeterli sıvı alımıyla en az seviyeye iner. Cilt sağlığı için anneler bol bol su içmelilerdir.
  • Su, vücuttaki toksinlerin atılmasına ve öncelikle ter ve idrar yoluyla atıklardan kurtulmasına yardımcı olur.

Yeteri Oranda Su İçtiğinizi Nasıl Anlarsınız?

Bazı anne adayları yeterli sıvı tüketmediğinde vücudu direkt olarak sinyaller verir. Gebeler bu tür durumları yaşadığında sıvı eksikliklerini hemen telefi etmelilerdir. Sıvı kaybının belirtileri;

Sürekli susuzluk hissi,
Koyu renkli ve sık olmayan idrar (Günde 3-4 kereden az.),
Sersemlik veya baş dönmesi,
Baş ağrısı,
Yorgunluk,
Kuru ağız, dudak ve gözler.

Bu belirtilerden herhangi birini görüyorsanız hemen sıvı almalısınız. Eğer yukarıda sıralanan belirtiler sizde mevcut değilse, yeterli oranda su tüketiyorsunuz demektir.

Hamilelikte su tüketiminin ne kadar önemli olduğunu konuştuk. Sağlıklı yaşam uygulamamız Adım Sayar’ı indirerek su hatırlatıcı özelliğini de kullanabilir ve unutuyorum bahanesini hayatından çıkarabilirsin. Adım Sayar’ı telefonunuza ücretsiz indirmek için buraya tıkla 👈

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...