back to top

Hamilelikte Yüzmek Hakkında Merak Edilenler

Yazın gelmesi ile tatil zamanı da geldi…
Sıcaktan bunalmışken kendimizi buz gibi sulara bırakmaktan daha güzel ne olabilir ki?
Peki hamilelik döneminde yüzmek sağlıklı mıdır?
Ne gibi yararlı vardır ve nelere dikkat etmek gerekmektedir?
Happy Mom Ailesi olarak tüm sorularınıza cevap bulacağınız bir yazı hazırladık. Şimdiden iyi tatiller!

Hamilelik Döneminde Yüzme

Hamilelik döneminde yüzmeden önce bazı durumları göz önünde bulundurmamız gerekmektedir. Öncelikle yüzme sırasında anne adayının kendini çok fazla zorlamaması gerekiyor. Aynı zamanda yüzerken eğer yorulduğunuzu ve kaslarınızın ağrıdığını hissetmeye başlarsanız mutlaka mola vermelisiniz. Eğer sağlığınızı yüzerek korumak istiyorsanız bir hafta içerisinde 3 gün 30’ar dakikalık periyotlar halinde yüzmek, fiziksel olarak gelişmeniz açısından oldukça faydalı olacaktır. Ancak yüzme için tercih edeceğiniz su sıcaklıkları da oldukça önemlidir. Sürekli olarak sıcak su veya ortam içerisinde bekleme vücuttaki kan akış hızını ve ritmini değiştirebilecek unsurlar olduğundan dolayı hamile kadınlar için tavsiye edilmemektedir.
Denizde yüzerken mutlaka kıyı bölgelerde suya girmelisiniz. Anne adaylarında kramp gibi kasları etkileyecek olan durumlar çok daha sık ortaya çıkabilir ve kramplara bağlı olarak da su içerisinde hareket etmenizi engelleyecek durumlar meydana gelebilir. Eğer riskli bir hamileliğiniz varsa mümkün olduğu kadar yüzmeden uzak durmaya çalışın.
Günlük hayatımızda yaptığımız her spor gibi yüzmeden önce de ısınma hareketlerini düzenli olarak yapmak gerekmektedir. Bu ısınma hareketleri sayesinde kramp gibi tehlikeli durumların önüne geçebilirsiniz. Isınma hareketleri sırasında kaslarınız çok daha esnek hale gelir ve böylece hızlı bir şekilde hareket etmek için hazır olur.
Yüzmek için havuz yerine denizi tercih etmenizde yarar vardır. Eğer havuzda yüzmenizi gerektirecek bir durum var ise mutlaka temizliğinden emin olduğunuz bölgeler tercih edilmelidir. Havuzların içerisinde bulunan kimyasal maddelerin miktarı oldukça yüksek olduğu için havuzlar yerine denizleri tercih etmek sizin için daha sağlıklı olacaktır. Havuzun sıcaklığının çok fazla olmamasına da dikkat etmeniz gerekmektedir.
Enfeksiyon Riskinden Korunun
Hamilelik döneminde vajinanız etrafında bulunan bölgeler  daha hassas bir hale gelebileceği için bu zaman aralıkları içerisinde enfeksiyon kapma ihtimali oldukça fazladır. Meydana gelebilecek olan enfeksiyonları önlemek için günlük düzenli olarak uyumaya alışmak ve dengeli bir şekilde beslenmek oldukça önemlidir. Hamilelik döneminde vajinanızın etrafını kuru tutmanız gerekmektedir. Aksi taktirde ıslak kalan vücut bölümleriniz enfeksiyon kapmak için uygun hale gelecektir. Hamilelik süreci boyunca pamuklu iç çamaşırlarını tercih etmeli ve bununla beraber düzenli olarak günlük ped kullanmanız enfeksiyon kapma ihtimalinizi azaltacak ve genital bölgenizi daha kuru tutacaktır.
Yüzme sonrasında fazla sıkı veya vücudu sıkan elbiselerden de uzak durursanız herhangi bir şekilde ıslanma durumunda vajina bölgesine gelen ıslaklık daha az olacaktır ve bu enfeksiyon riskinizi azaltacaktır. Yüzdükten sonra kurulanmadan ıslak olarak uzun süre beklemeniz hamilelik sürecinde sık sık enfeksiyon kapmanıza sebep olacağı gibi aynı zamanda meydana gelen enfeksiyonların büyük bir bölümü de bebeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Denize girdikten sonra eğer ıslaklık konusunda dikkatli olursanız olumsuz durumlardan korunmanız kolaylaşacaktır.

Cilt Sağlığına Dikkat Edin

Bazı anne adayları yüzdükleri suyun daha sıcak olması için öğle saatlerinde suya girmeyi tercih etmektedir. Ancak sudan size yansıyan öğle ışınları, vücut için oldukça zararlı etkilerin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu yüzden de akşam saatlerinde, yani güneşin açısının daha yatay olduğu saatlerde suya girmek sizin için daha doğru bir seçim olacaktır. Öğleden sonra ve aynı z sabah saatleri de anne adaylarının denize girmesi için uygun bir seçim olacaktır. Eğer denize girmek dışında aynı zamanda yürüyüş de yapmak istiyorsanız sabah saatlerini tercih etmeniz güneş ışınlarından korunmanız açısından daha uygun olacaktır.
Yaz aylarında özellikle bronzlaşmak amaçlı güneş altında uzun süre kalmak cildinizde çeşitli yan etkilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Güneş altında uzun süre kalmamaya ve güneşe çıkmadan önce korunmaya mutlaka dikkat etmelisiniz.

Isınma Hareketleri

Yüzmeden önce ısınma hareketleri yapmanızın sizin için ne kadar gerekli olduğunu yazımızda vurgulamıştık. Isınma hareketlerini nasıl yapacağınız konusunda korkularınız varsa bunları bir kenara bırakın çünkü uygulamanız gereken yöntemler oldukça kolay. İlk olarak havuz veya deniz içerisinde yüzerken en çok çalıştıracağınız bölgeler bacaklarınızdır. Bu yüzden de bacaklarınızı suya girmeden önce yeteri kadar esnetmeniz gerekmektedir. Hamile olduğunuz için esnetme işlemleri yaparken bacaklarınızı çok fazla zorlamamalısınız. Oturduğunuz yerden bacaklarınızı birkaç santimetre yukarıya yaklaşık olarak 20 defa indirip kaldırdıktan sonra az da olsa bacaklarınız ısınmaya başlayacaktır.
Bu hareketler sayesinde kaslarınız arasında birikmiş olan laktik asitler azalacak ve yüzerken daha rahat hareket edeceksinizdir. Su içerisinde meydana gelebilecek herhangi bir kas tutulması veya kramp gibi bir durum ile karşı karşıya kalmanız durumu oldukça riskli olacaktır. Bahsetmiş olduğumuz krampların vücudunuza girmesinin sebeplerinden bir tanesi de vücudunuzda bulunan vitamin ve minerallerin eksik olmasıdır. Hamile kadınlarda vücuttaki vitamin ve minerallerin büyük bir bölümü bebek tarafından alındığı için anne adaylarının vücudunda bu maddeler yeterince bulunmayabilir. Bu durum kramp şikayetlerinizin artmasına neden olmaktadır.
Isınma hareketleri yaparken vücudunuzun hangi bölümünü çalıştırmak istediğiniz tamamen sizin vereceğiniz karara bağlıdır. Fakat genel olarak yüzerken bacaklarınızı çok daha aktif bir şekilde kullandığınızı göz önünde bulundurursak, mümkün olduğu kadar bacaklarınızı ısındırmaya çalışmanız gerektiğini söyleyebiliriz.
Yüzerken çok fazla açıklara gitmemelisiniz. Her ne kadar gerekli olan ısınma hareketlerini yapmış olsanız da kramp gibi olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yüzmenin Faydaları

  • Diğer sporlar gibi yüzmek de psikolojik olarak bir rahatlama sağlar ve anne adayı için stresi önler.
  • İlk aylarda daha çok görülen gebelikte kusma ve bulantı sorunlarının azalmasını sağlar. (Bazı hamilelerde de tersi olabilir.)
  • Yüzmek anne adayının bel ve sırt ağrıları için iyi gelir. Yüzme, doğrudan bel ve sırt kaslarını çalıştırır, anne rahminde hızla büyüyen bebeğin vücuda uyguladığı baskının azalmasını sağlar.
  • Sporun vereceği enerji ile halsizlik ve yorgunluk problemlerini azaltır.
  • Gebelikte yüzme ile birçok kas gurubu çalıştığı için kas sistemi güçlenir ve vücut çeviklik kazanır.
  • Yüzmek, tüm vücut kaslarının çalıştırılmasını sağladığından halsizlik, baş dönmesi gibi sorunların minimuma indirilmesini sağlamaktadır. Çalışan vücut kasları, ani hareketlere, kas ve eklem ağrılarının oluşmasına engel olacağından daha sağlıklı ve huzurlu bir gebelik dönemi geçirilmesine sebep olacaktır.
  • Anne adayının uyku sorunu var ise giderir ve düzenli uyku uyumalarını sağlar.
  • Anne ve bebeğin bol oksijen alınımını sağlar.
  • Birçok anne adayının şikayeti olan hamilelikte aşırı kilo alımını önler.
  • Ayrıca anne adayının doğum sonrası daha kolay bir şekilde formuna dönmesini sağlar.
  • Doğum sancılarını azaltır ve doğumun anne adayı için daha rahat olmasını sağlar.
  • Yüksek tansiyon riskini azaltır.
  • Gebelik dönemlerinin en büyük sorunlarından biri olan kilo alınması olayını hamilelikte yüzme planını periyodik olarak uyguladığınızda sağlıklı bir gebelik ve gebelik sonrası dönemi geçirebilirsiniz.
  • Gebelik döneminde kiloların kontrolünün sağlanmasında etkili olan yüzme sporu, gebelikten sonra da formunuzu korumada size oldukça yardımcı olacaktır.
  • Düzenli yüzme sporu, gebelikte oluşan kas, eklem ağrıları ve baş dönmeleri gibi sorunların giderilmesini sağlayarak gebelikte çekilen uyku sorunlarını da gidermektedir.
  • Kalp ve akciğer sorunlarının giderilmesini, akciğerin sürekli çalışmasıyla solunum yollarında oluşabilecek sorunları engellemeye yardımcı olacaktır

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...