back to top

Doğum Hakkında İlginç Bilgiler

Canımız annelerimiz, hamilelik serüvenine başlamanızla birlikte doğum hakkında araştırmalar da yaptığınızı biliyoruz. Kolay bir doğum deneyimi yaşamak için yapmanız gereken en önemli şeylerden biri gerekli donanımı edinmektir. Happy Mom Ailesi olarak hazırlıklı olmanız gereken bilgileri sizler için derledik!

1- Doğum bebek doğduğunda sona ermez

Bebek doğduktan sonra bir de bebeğin eşi olarak bilinen plasentanın doğması gerekir. Bu yüzden bebeğinizi doğurduktan sonra biraz daha ıkınmanızı isterlerse şaşırmayın. Plasentanın çıkışı çok ağrılı olmaz, sadece ufak kasılmalar hissedebilirsiniz.

2- Tahmini doğum tarihi nadiren tutar

Kadınların bir bitiş çizgisine ihtiyacı var. Hele de hamilelikte! 9 ay süren bu dönemin ne zaman biteceğine dair kesin bir bilgiye ihtiyacınızın olması normal. Ama, ne yazık ki hamile kadınların sadece %5 kadarı doktorların tahmin ettiği doğum tarihinde doğum yapıyorlar. Yani yavrunuz, doktorunuzun söylediği ‘beklenen doğum tarihinden önce ya da sonra gelirse, hiç şaşırmayın. Doğumunuz 38 ila 42. haftalar arasında gerçekleşebilir.

3- Epidural sizi tamamen uyuşturmaz

Epidural doğum kasılmalarıyla baş edemediğinizde yardımınıza koşacak anestezi yöntemlerinden bir tanesi. Bel bölgenize bir iğne yapılıyor ve vücudun alt kısmının uyuşması sağlanıyor. Ancak epidural tamamen hissizleştirmiyor. Çoğunda orantısız uyuşmalar yaşanıyor, bazı kişiler yürüme yetisine bile hala sahip olurken bazıları midelerinde his kaybı olduğunu söylüyor. Eğer kasılma ağrılarınız çok dayanılmaz ise elbette ki epidural uygun ve doktora sormanız gereken şeylerden biri. Ancak yine de epiduralden mucizeler beklememek gerekir.

4- Doğum sürecinde birkaç defa muayene olmanız gerekebilir

Doğumunuz başladı, hastaneye gittiniz ve kasılmalarınızla baş etmeye çalışarak bebeğinizi bekliyorsunuz… İlk gittiğinizde sizi bir ebenin veya doktorun muayene ederek rahim ağzınızdaki açıklığın ne kadar olduğunu görmek istemesi normaldir. Doğum sürecinde, ilerlemeyi kontrol etmek için bu muayeneyi tekrarlayabilirler.

5- Doğum esnasında büyük tuvaletin gelmesi olasılık dahilinde

Bu da anne adayının çok yaşamayı istemeyeceği bir olasılık ama olasılık işte. Herkesin de başına gelebilir, üzülmek yersiz. Utanılacak bir şey yok, hemşirelerin de ilk kez gördüğü bir şey değil.

6- Bebeğiniz çökeleğe bulanmış gibi doğabilir

Hayır, bebeğinizin derisi pul pul dökülmüyor, hayır hep öyle kalmayacak ve hayır bir zararı yok. Verniks adı verilen bu kremsi yapı, bebeğinizin anne karnında korunmasını sağlayan bir sıvı ve aslında olması gereken bir şey.

7- Bebekler çok kıllı doğabilir

Bazı bebekler çok kıllı doğabilirler. Kollarında, omuzlarında, kısaca kafaları da dahil her yerleri kıllı bir şekilde çıkabilirler anne karnından. Pek tabii, zamanla dökülecekler!

8- Bebeğinizin kafasının şekli biraz değişik gelebilir

Eğer vajinal doğum yaparsanız, bebeğinizin kafasındaki kemikler doğum kanalında hafifçe sıkışacağı için, doğduğunda tam yuvarlak bir şekilde olmayabilir. Kafanın şeklinde yukarıya doğru hafif sivrilik olması tamamen normaldir. Ancak, birkaç günlük bir süre içerisinde kafa yapıları yeniden yuvarlak hale dönecektir.

9- Doğumdan sonra bir masaj yapacaklar

Eve gidebileceğinizden emin olmadan önce, doktorunuz ya da ebeniz sizin kanamanızın durduğundan emin olmak isteyecektir. Bunun için ise bir hemşire size masaj yapacaktır. Bu masajla rahmin normal ölçüsüne dönmesi hedeflenir. Bu masaj başta biraz rahatsız edici gelse de, zamanla alışacaksınız.

10- Kanamalarınız devam edecek

Kanama ne yazık ki eve vardığınızda durmuyor. 6 haftaya kadar doğum sonrası kanamalarınızın devam etmesi normal kabul ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...