Hamileliğin İkinci Trimester Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
İlk üç ay bazı anne adayları için bulantı, sürekli uyku hali, duygusallık şeklinde geçmiş olabilir. Bazıları ise hamile olduğunun farkında bile olmadan bu süreci atlatmıştır.
Ancak öyle ya da böyle, tebrik ederiz! Çünkü zorlu ilk üç aylık dönemi tamamladınız.
Artık ikinci üç aylık döneme yani ikinci trimester dönemine başlamış bulunmaktasınız, ikinci trimester süreci hem sizin hem bebeğiniz açısından oldukça önemlidir.
Bulantı ve kusmalarınızın azalmasıyla, bu dönemde iştah artışı yaşayabilirsiniz ve aşırı tatlı ya da aşırı tuzlu yeme isteğiniz olabilir.
Üstüne bir de çevrenizden gelen “Sen hamilesin bolca yemelisin!” ya da “Sen iki canlısın iki katı yemelisin, yemezsen bebeğin beslenemez, gelişemez!” gibi sesleri duyuyor olabilirsiniz. Ancak bu sözleri arkanızda bırakmalı ve duymamalısınız çünkü hamilelik döneminde çok yemek değil ihtiyacınız kadar yemek, yeterli ve dengeli beslenmek önemlidir.
İkinci Trimester Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Bu dönemde bebeğinizin ve sizin kalori ihtiyacınız artmaya başlar. Bebeğinizin sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlayabilmek için günlük beslenmenize 300-500 kalori arası bir artış yapabilirsiniz. Bu kalori artışı boş enerji kaynaklarından yapılmamalıdır. Protein, karbonhidrat ve yağ oranının sağlanması önemlidir.
Yavaş yavaş karnınız belirginleşmeye ve kilo artışı hızlanmaya başlayabilir. Yeterli ve dengeli beslenmenizin yanında doktorunuza danışarak günde 30-35 dakikalık hafif tempolu yürüyüşlere başlayabilirsiniz.
Günlük tüketilmesi gereken kalori miktarı, bol su içmeye özen gösterme, az az sık sık beslenme ve 4 yapraklı yonca modelini benimseme de ikinci üç aylık dönemde uzmanların önem verdiği konular arasındadır.
İkinci Trimester Döneminde Hangi Besinler Tüketilmelidir?
Daha Çok Kalsiyum İçeren Besinler: Hamilelik döneminde kemik minerilizasyonu, sizden bebeğinize yeterli miktarda kalsiyum ve fosfor geçişi ile olmaktadır. Kalsiyum birikiminin %70’i gebeliğin son üç ayında gerçekleşir. Ancak ikinci trimester döneminde, kalsiyum depolarınızı yeterince doldurduğunuzdan emin olmalısınız.
Özellikle vejeteryan kadınların D vitamini ve kalsiyum alımları çok düşük olduğu için annede kemik deminerilizasyonu, yani aşırı derecede mineral kaybı gerçekleşmektedir.
Kalsiyum’dan zengin beslenmek için beslenme programınıza; süt, yoğurt, peynir, çökelek, pekmez, fındık, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler eklemelisiniz.
Daha Çok Demir İçeren Besinler: Hamileliğin bu döneminde hem bebeğiniz hem de plasentanız artan kan hacmi nedeniyle demire daha fazla ihtiyaç duyar. Demir, hücrelere oksijen taşınmasında görev alan hemoglobinin yapısında bulunur ve gebelik döneminde kan yapımına destek olur. Sadece bitkisel besinlerle ve tek yönlü beslenen kadınlarda demir eksikliği anemisine sık rastlanmaktadır. Bu annelerden doğan bebeklerin düşük doğum ağırlıklı ve prematüre olduğu belirtilmektedir. Günlük C vitamini tüketimi de demirin vücutta kullanımında önemli bir etkendir.
Demir açısından zengin besinler ise; et ve et ürünleri, sakatatlar, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuru üzüm, incir, fındık, fıstıktır.
Daha Çok B12 İçeren Besinler: B12 vitamini sinir sisteminin gelişmesi için majör bir vitamindir. Yetersizliğinde sinir sistemi bozuklukları, doğumsal anomaliler oluşabilir. A vitamini ve folik asidin yeterli miktarda alınmaması durumunda B12 vitamininin emiliminde sorunlar yaşanabilir.
B12 Vitamin kaynağı olarak bilinen besinler ise; et, balık, süt, peynir ve yumurtadır.
Daha Çok Çinko İçeren Besinler: Çinko hamilelik döneminde büyüme ve gelişme, protein yapısındaki işlevleri ve üreme için gerekli olan bir eser elementtir. Yapılan araştırmalarda intrauterin büyüme geriliği, ölü doğumlar ve doğumsal anomalilerin sıklığı diyetteki çinko eksikliğine bağlanmıştır.
Çinko açısından zengin gıdalar ise; et, deniz ürünleri, süt ve türevleri, yumurta ve yağlı tohumlardır.
İkinci Trimester Döneminde Hangi Besinler Tüketilmemelidir?
Zararlı Alışkanlıklar: Abur-cubur tüketimi, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklarınızdan uzaklaşmaya çalışarak ilk adımı atabilirsiniz.
Bitki Çayları: İçtiğiniz tüm bitki çaylarını yeşil çay dahil olmak üzere, kafein oranı yüksek olduğu için bırakmanız gerekiyor. Siyah çay ve kahve miktarını ise mümkün olduğunca azaltmalısınız. Siyah çayı, açık ve limonlu tüketmenizde ise fayda var. Siyah çayı yemekler ile birlikte tüketmek, demir emilimini olumsuz etkileyebiliyor.
Yoğun Aroma: Yoğun aromaya sahip besinler, geçmekte olan bulantınızı tetikleyebilir ve hamileliğinizin seyrini olumsuz etkileyebilir. Bunun için baharatlar ve tatlandırıcılar gibi yoğun aromaya sahip besinleri beslenmenizden uzak tutmalısınız.
Aşırı Yağlı Besinler: Hamileliğinizin ikinci trimester döneminde kusma ve bulantılarınızın azalmasıyla birlikte, eski beslenme alışkanlıklarınıza dönmek isteyebilirsiniz. Ancak aşırı yağlı yemekler tüketmeniz, sindirim sisteminizin bu durumdan etkilenmesi ve yavaşlamasına neden olarak hazımsızlık gibi bazı problemlere neden olabilir. Bu sebeple hazımsızlığınızı artıracak ve sindiriminizi zorlaştıracak aşırı yağlı besinlerden uzak durmalısınız.
.