back to top

Hamilelik Döneminde Emzirme

Bebeği henüz sütten kesilmemiş anneler hamile kaldıkları zaman öncelikle ¨Hamilelikte emzirmek zararlı mıdır?¨ sorusunun cevabını arar. Hamileyken bebek emzirmenin sakıncalı olduğuna dair tereddütler, toplumda doğru kabul edilen yanlış bilgilere dayanır.

Öncelikle her konuda olduğu gibi bu konu için de doktorunuza danışmanız oldukça önemli. Özel sağlık durumları haricinde hamileyken çocuk emzirmede herhangi bir sakınca yoktur. Sadece anne ve çocuk sağlığı açısından hamilelikte emzirme ile ilgili bazı bilgilerin bilinmesinde fayda vardır.

Anne Sütü Miktarı Azalır mı?

Hamileliğin ikinci trimesterinde yani ikinci üç aylık döneminde anne sütü miktarında azalma olabilir. Emzirilen çocukların yeterli besin aldığından emin olmak için de düzenli olarak doktor kontrolünde olmaları önerilir.

Ayrıca bu dönemde vücutta üretilmeye başlanan kolostrumun yani ağız sütünün tadı ve kıvamında değişiklik olacağı için bazı çocuklar bunu fark ederek emzirmeyi bırakabilir. Bazı çocuklar ise emmeye devam eder. Anne adayı, çocuğunu sütten kesmek istiyorsa doktorun da önerisi ile bebeğini bu dönemde yavaş yavaş alıştırabilir. Kolostrum, müshil benzeri hafif bir etki yapabildiği için de emzirilen bebeğin kakasının kıvamı daha yumuşak olabilir. Bu normal bir durumdur.

Öte yandan anne adayı, kardeşler arasında daha hızlı bir bağ oluşması için çocuğunu doğumdan sonra da sütten kesmemeyi tercih edebilir. Bu duruma tandem emzirme denir. Tandem emzirmede her iki bebek aynı anda emzirilebilir.

Her iki durumda da çocuğun yeterli besin aldığından emin olunmalı, anne sütü eksikliği durumunda ise doktor önerisi üzerine çocuk devam sütü ile beslenerek gelişimi desteklenmelidir. 

Sütün Besin Değeri Düşer mi?

Gebelikte sütün tadı değişecektir. Çünkü gebelikle beraber sütteki protein oranı yükselirken, şeker oranı düşecektir. Uzmanların tavsiyelerine uyup, bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirmek istiyorsanız bile bu tat değişimi, bebeğinizin anne sütüne olan düşkünlüğünü azaltabilir. Ancak anne sütünde bulunan besin değerindeki değişimler, annenin beslenmesiyle doğru orantılıdır. Bundan dolayı, hamile annenin sütündeki besin değeri hakkında net bir bilgi verilemez.

Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimini Zayıflatır mı?

Emziren hamilelerin bir diğer kaygısı da anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkileme ihtimalinden yanadır. Fakat bu durum annenin beslenme şekline göre değişecektir. Hem hamile hem de emziren bir anneyseniz, yeterli vitamin ve mineralleri alıyor olmanız gerekiyor. Eğer güçlü bir beslenme programı ile vücudunuzu desteklerseniz anne karnındaki bebek, emzirmenizden etkilenmeyecektir.

Düşük Yapma veya Erken Doğum Riski Var mı?

Emzirmek, oksitosin adı verilen ve kasılmaları tetikleyen bir hormonun salgılanmasına neden olabilir. Bunun sonucunda da anne adayı, braxton hicks kasılmalarını yani yalancı sancıyı daha yoğun hissedebilir. Ancak bu düşüğe neden olmaz.

Hamileyken emzirme konusunda doktora danışılması gereken özel durumlar ise şunlardır:

  • Anne adayı, daha önce düşük yapmışsa,

  • İkiz ya da üçüz bebeğe hamileyse,

  • Uterus yani rahimde ağrı ya da kanama varsa,

Yüksek riskli bir hamilelikse hamileyken çocuğu emzirme ile ilgili mutlaka doktor tavsiyesine başvurulmalıdır.

Anne Adayının Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Hamilelikte memede ağrı ya da meme ucunda hassasiyet oluşabilir. Bu nedenle hamileyken çocuğunu emziren anneler, meme ucundaki hassasiyetten rahatsızlık duyabilirler. Anne adayı; kendisini rahat hissedeceği, yastıkla destekli ya da yatar pozisyonda çocuğunu emzirmeyi deneyebilir.

Anne, çocuğunu beslemek için hamilelik öncesi de süt pompalıyorsa bunu yapmaya devam edebilir. Ancak daha önce süt pompalamadıysa son trimesterde bunu denemesi önerilmez. Süt miktarı azaldığı için de daha sık pompalama yapılması daha fazla oksitosin salgılanmasına neden olabilir. Bu nedenle pompalama sıklığını artırmamakta fayda vardır. 

Anne, yukarıda belirtildiği gibi özel bir sağlık durumu bulunmadığı takdirde hamileyken de çocuğunu güvenle emzirebilir. Anne adayının hamilelik ve emzirme süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermesi, yeterince su içmesi önemlidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenmenin Eğlenceli Yolu: Nub Teorisi!

Hamilelik sürecinin en keyifli anlarından biri de bebeğin cinsiyetinin...

Her Trimester Dönemine Uygun Hamile Yogası

Hamilelik yogası hamileliğin 3 trimesteri (3 aylık dönemler) için...

Hamilelikte Cinsel İlişkiye Kaçıncı Aya Kadar Devam Edilir?

Hamilelik dönemi, kadınların fiziksel ve psikolojik açıdan büyük değişimlere...

Epidural Doğum Nedir? Nasıl Uygulanır?

Epidural doğum, doğum sırasında ağrıların yönetilmesinde kullanılan yaygın bir...

Bebek Yağı Kullanımı ve Marka Değerlendirmeleri!

Özellikle yenidoğan bebeklerin ciltleri çabuk kurur, pul pul dökülür....

Hamilelikte Meme Hassasiyeti ve Büyümesi

Hamilelikte meme hassasiyeti ve büyümesi, vücudun bebeği emzirmeye hazırlanmasının...

Gebelikte Çatı Muayenesi Hakkında Merak Ettikleriniz!

Çatı muayenesi, hamileliğin son haftalarında, özellikle 37. haftadan sonra...

Hamilelikte Narenciye Tüketimi: Faydaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte narenciye tüketimi, anne ve bebek sağlığı üzerinde olumlu...

Bebeğinizin Haftalarına Göre Boy ve Kilo Tablosu

Hamilelikte bebeğin gelişimi, her hafta farklı hızlarda ilerler. Bu...

Gebelikte Cilt Değişiklikleri

Gebelik, kadının vücudunda pek çok fizyolojik değişikliğe yol açar...