back to top

Hamilelikte Göğüs Bakımı

Hamilelik sürecinde vücutta çok sayıda değişiklik yaşanır. Göğüslerde acı, hassasiyet, dolgunluk hamileliğin ilk bulgularından biridir. Yapısındaki değişiklikler hamilelik boyunca sürer.

Gebeliğe ait salgılanan hormonlarla memede var olan süt kanalları doğum sonrasında emzirmeye uygun halde artar, genişler ve salgı yapmaya hazır hale gelir. Meme boyutunda belirgin değişikliler yaşanmaya başlanır. İlk üç aydaki memelerde hissedilen hassasiyet ilerleyen haftalarda kaybolur.

Memelerdeki büyüme sırasında cilt altında damarlar görünür hale gelir ve meme ucu daha koyu renk alarak, belirginleşir. Doğumla birlikte yepyeni bir süreç başlar.

Hamilelik Döneminde Göğüs Bakımı

Hamileliğin özellikle son dönemlerinde meme bezleri aktif olarak çalışmaya başlar ve meme başından kolostrum olarak adlandırılan beyaz ya da sarı renkte süt gelir. Bu beyaz ya da sarı renkte sütün anne adayının sağlığı ile ilgili hiçbir sakıncası yoktur.

Meme başında gelen beyaz ya da sarı renkte süt ılık sabunlu bir bez vasıtası ile temizlenebilir. Fakat gün içinde rahatsız edici bir düzeyde sütün çok akması halinde, göğüs pedlerinin kullanımı fayda sağlayabilir. Hamilelik döneminin ikinci yarısının ardından sutyenlerin değiştirilmesi önerilir. Göğsü alttan destekleyen fazla sıkmadığı için rahatsızlık vermeyen pamuklu iç çamaşırlarının kullanımı önem arz etmektedir.

  • Göğüslerde çatlakların oluşmaması adına, ılık su ile duş yapılmalı
  • Ilık su ile alınan duştan sonra, göğüslere nemlendirici krem ile masaj yapılmalı
  • Bebeğin temiz ve sağlıklı göğüslerden süt içmesi gebelikte göğüs bakımı ihmal edilmemeli
  • Anne adayları göğüs bakımı için uygun olan bakım kremi ve yağlar ile göğsü her gün uygun bir şekilde temizlenmeli
  • Hamilelikte göğüs bakımı, bebek dünyaya gelmeden önce ve sonra düzenli olarak yapılmaya devam edilmeli

Doğum Sonrası Göğüs Bakımı Nasıl Olmalı?

Anne, bebeğini doğum sonrası çok emzirirse, göğüs çatlaklarını önler. Göğüs çatlağı oluşum nedeni, sütler göğüste yer alan süt kanalının içerisinde depolanarak göğüsteki elastikiyeti bozar ve çatlama şeklindeki oluşumu meydana getirir.

Anne, bebek emzirme işleminde olabildiğince rahat ve sakin olmaya özen göstermelidir. Anne adayı rahat ve sakin olmadığı takdirde strese bağlı göğüslerde gerginleşme görülmektedir. Göğüsteki bu gerginlikte sütün artmasını engellemektedir yanı sıra göğüs uçlarındaki büyüme beraberinde göğsün yaralanmasına da sebebiyet vermektedir.

Sağlıklı göğüslere sahip olmak için anne adayı bebeği emzirmeden önce ve sonra göğüs etrafını her zaman ıslak ve temiz bir bez vasıtası ile silmelidir.

Annenin göğüs uçlarında meydana gelen göğüs çatlaklıkları, her bebek emzirildiğinde anneye acı verebilir. Bunun haricinde göğüs çatlakları açık bir yaraya da dönüşebilir. Göğüs çatlaklarının açık yaraya dönüşmesi halinde ilerleyen süreçte bu yarada enfeksiyon komplikesinin ortaya çıkma ihtimali söz konusudur.

Göğüs çatlaklarında görülebilecek enfeksiyon, hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından risk içeren bir olaydır. Bebekte pamukçuk görülmesinin sebeplerinden biri de bu söz konusu olan enfeksiyonlardır. Bu durum kalıcı değildir.

Göğse el ile temas edilmemesi ile söz konusu enfeksiyon da iyileşme görülmektedir. Ayrıca bebeğe de emzirme esnasında dikkat edilmesi halinde en kısa sürede bu problemin etkilerinin önlenmesi sağlanmaktadır.

Göğüs uçlarında oluşan yaralar, annenin bebeğini gerektiği şekilde emzirmediğini de işarettir. Bebek emzirilirken göğüs ucu bebeğe veriliyor ve kahverengi bölgeyi bebek ağzına alamıyor ise, göğüs uçlarında yaralar meydana gelebilir. Bebek emzirilirken meme ucundaki kahverengi bölgeyi bebeğin ağzına alıp almadığı kontrol edilmelidir.

Süt Ateşi Nedir?

Göğüs uçlarının çatlaması genellikle tehlikeli değildir. Ancak göğüsteki bu yara ve çatlaklar sayesinde olası enfeksiyonlar anneye çok daha kolay bir şekilde bulaşabilir. Söz konusu bulaşıcı enfeksiyon riskini en aza indirmek ve bebeğe geçmesini önlemek adına bebeğin göğüsteki yara ve çatlak oluşumları iyileşene kadar emzirilmemesi gerekir.

Bu süreçte annenin göğsündeki süt, öncelikle pompa vasıtası ile sağılmalı ardından biberon ile bebeğe içirilmelidir. Enfeksiyon nedeniyle annede ateşlenme de görülebilir. Bu ateşlenme durumu gözlemlendiğinde doktora başvurulması önem arz etmektedir.

Göğüslerde şişme, yanma hissinin görülmesi ve şiddetli ağrı olması ve annede yüksek ateş saptanması halinde süt ateşinin varlığından bahsedilebilir. Süt ateşi kalıcı olmayan ve tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Mastit!

Bebek doğum sonra ilk birkaç gün emzirilirken sorun yaşanmazken 3 ya da 4. gün civarında emzirmede güçlükler yaşamaya başlar. Bu sorun meme tıkanmasından kaynaklıdır. Erken dönemlerde sık sık emzirmek meme tıkanmasını azaltmayı sağlayacaktır. Süt miktarı artışına bağlı kısa süreli göğüs doluluğu yaşamanız normal olsa da süt akışında tamamen kesilmesi görülmesi normal bulunmamaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...

Doğum Çantası Nasıl ve Ne Zaman Hazırlanmalıdır?

Hastanede anne adaylarının ihtiyaç duyduğu pek çok eşya vardır....