back to top

Hamileyken Çalışmaya Devam Edebilmek İçin Doğru Planlama Şart

Hamileyken çalışmak zor gelebilir, ancak doğru bir planlama ile önünüze çıkan tüm zorluklarla baş edebilirsiniz. 

Bazen hamileliğin zaten tam zamanlı bir iş olduğunu düşünebilirsiniz; ve ek olarak  çalışan bir kadınsanız, hamilelik sizi oldukça zorlayabilir. Tüm gün oturmak zorunda olduğunuz, doktor randevularınızı ona göre belirlemeniz gereken, müşterilerinize güler yüzle yaklaşmanızı gerektiren bir iş, fiziksel yorgunluğun dışında psikolojik olarak da yorulmanıza sebep olabilir.

Sevgili annemiz, paniğe hiç gerek yok! Bu yöntemler ile hamileyken çalışma hayatınızı doğru şekilde planlayabilirsiniz.

Hamilelik Sürecinde İş Yerinizdeki Çalışma Haklarınız

Çalışan bir anneyseniz ya da çalışan bir anne adayıysanız, işvereniniz tarafından diğer çalışanlarla eşit muamele gördüğünüzden emin olun. İlk olarak yasal haklarınızı öğrenin ve bu hakları referans olarak kullanın.

İşvereninizin size hamileliğiniz süresince hamilelikle ilgili durumlar sebebiyle diğer çalışanlardan farklı davranması ve ayrımcılık yapması yasal değildir. Hamilelik herhangi bir sağlık durumu gibi görülmeli ve size bu şekilde davranılmalıdır. Hamile kalma ihtimaliniz ya da hamileliğiniz sebebiyle işten çıkartılma durumunun da yasal olmadığını hatırlatalım.

İşverenlerin, her zamanki iş performansını gösterdiği halde hamileliği sebebiyle kadın çalışanlarına iş ya da terfi vermemesi durumu söz konusu olamaz. Ayrıca hamile çalışanlara, hamilelikle ilgili sağlık koşulları göz önünde bulundurularak iş yerinde yardımcı olunması gerekmektedir. 

Çalışmak istediğiniz sürece, işvereniniz tarafından izin almaya zorlanmanız söz konusu değildir. Hamilelik sürecindeki sağlık koşullarınız sebebiyle izin almanız ve iş yerine gitmemeniz olağandır. Ancak izin sonrasında işinize dönüş yapıp, size verilen görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmeniz durumunda, iş vereniniz sizi izin almaya zorlayamaz.

İşinizi ve Hamileliğinizi Aynı Anda Yürütebilmek için Ne Yapmalısınız?

Zorluklarına rağmen, hamilelik işten kaçmak için bir sebep değil. Doğru bir planlama ile işinizi ve hamileliğinizi aynı anda rahatlıkla yürütebilirsiniz.

  • Hamile olduğunuzu önce işvereniniz ile paylaşın.

Hamile olduğunuzu duyurma kararı aldığınızda, bu haberi vermeniz gereken ilk kişi işvereniniz olmalı. Bu haberi vermek için işvereniniz ile bir görüşme ayarlayabilir ve doğum zamanınız ile ilgili bilgi verebilirsiniz. Konuşma sırasında iletişiminizi oldukça pozitif  tutmanız yararınıza olacaktır. İş yerinizdeki haklarınızı bilin; ancak işvereninizden direkt olarak herhangi bir ayrıcalık istemeyin. İşvereninize, bu süreçte eskiden olduğu gibi aynı üreticilikte çalışabileceğinizin garantisini vermeyi ihmal etmeyin. Hamileliğinizi işvereninizle paylaştıktan sonra iş arkadaşlarınızla da paylaşabilirsiniz. 

  • Hamileliğin size yaşatacağı fiziksel etkilerden haberdar olun ve bu etkilerin iş performansını etkilemesini olabildiğince engelleyin.

Sabahları mide bulantısı çekiyorsanız, bunun çözümü hiçbir şey yememek değil, aksine sıklıkla az az da olsa yemektir. Bulantıları engelleyecek atıştırmalıkları yanınızda bulundurduğunuz sürece, mide bulantıları çalışmanızı etkilemeyecektir. Ayrıca atıştırmalıklar kan şekerinizi dengede tutar ve olası baş dönmelerinin de önüne geçer. Eğer yaşadığınız sıkıntılar, çalışmanızı fazlasıyla etkiliyorsa, doktorunuzla görüşerek yapmanız gerekenler konusunda en doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.

Hamilelik sürecinde, hormon değişimleri sebebiyle normalden daha tahammülsüz olabilirsiniz. Akşamüstü saatlerde yorgun ve uykulu hissetmeniz oldukça normal. Bu durumu kontrol altına almak ve enerjinizi yükseltmek için öğlen yemeklerinden sonra açık havada kısa yürüyüşler yapmak yararlı olacaktır.  Ayrıca naneli sakız ya da şeker tüketmek de ferahlık hissi vererek, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

Unutkanlık ve dikkat dağınıklığı ile başa çıkabilmek için, yapacağınız işler ile ilgili not almanız, işlerinizi aksatmamanız için faydalı olacaktır. Hamilelik sürecinde rutin görevlerinize ek olarak, farklı görevler almamanız ve mesaiye kalmamanız, tüm enerji ve dikkatinizi rutin görevlerinize vermenizi sağlar.

  • Doktor randevularınızı doğru planlayın.

Doktor randevularınızı iş çıkışlarına ya da öğlen aralarına aldığınızdan emin olun. Muayenelerde doktorunuzdan kaynaklı gecikmeler yaşamamak için, sabahki ilk hastası olacak şekilde randevu almak mantıklı olacaktır. Ancak elbette planlanmayan gecikmeler yaşanabilir. İşvereninizi bu gecikmelerden haberdar edin ve işe döndüğünüzde o gün içinde yapmanız gereken tüm işleri tamamladığınızdan emin olun.

  • Doğum iznine çıkmadan önce, tüm işlerinizi iş arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve işleriniz devretmeyi ihmal etmeyin.

Doğum iznine çıkmadan en az 1 ay önce, işvereninize doğum yapacağınız günü, izne ayrılacağınız ve işe dönmeyi planladığınız tarihi hatırlatın. Planlarınızı paylaşmanız,  iş arkadaşlarınızın iş yönetimi konusunda doğru planlama yapmasını sağlar. İşe dönüş tarihinizi olabildiğince geç söyleyin ki, daha erken dönerseniz sizi bir kahraman gibi karşılasınlar :).

Doğum iznine çıkmadan birkaç hafta önce görevlerinizi iş arkadaşlarınıza anlatın ve görev dağılımı yapın. Görevlerinizle ilgili olarak ekip arkadaşlarınıza sorun yaratabilecek konuları özellikle düzgün bir şekilde anlatmaya gayret edin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Yapılması Gereken Tıbbi Testler

Hamilelik sürecinde, annenin ve bebeğin sağlığını izlemek ve olası...

Doğuma Hazırlık Kursları ve Eğitimler

Doğuma hazırlık kursları ve eğitimler, anne ve baba adaylarının...

Bebeğin Kalp Atışı ve Hareketlerinin Takibi

Hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışı ve hareketlerinin düzenli olarak...

Hamilelik Döneminde Dengeli ve Yeterli Kalori Alımı Hakkında 5 Başlık!

Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli kalori alımı, hem anne...

Pişik Kremi Seçiminde Dikkat Etmen Gerekenler ve Marka Değerlendirmeleri!

Pişik kremi çeşitleri iki farklı olarak üretiliyorlar. Önleyici ve tedavi...

Hamilelik Döneminde Evde Yapabileceğiniz 8 Güvenli Egzersiz

Gebelikte egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır, ancak her gebelik farklı...

Hamilelik ve Cinsellik: Detaylı 1 Rehber

Hamilelik ve cinsellik, birçok çift için hem duygusal hem...

Hamilelikte Stresin Etkileri ve Stresi Azaltmanın 5 Yolu 🧘‍♀️

Hamilelikte stres, anne ve bebek sağlığı üzerinde önemli etkiler...

Gebelikte Bulantı ve Kusmalar Ne Zaman Başlar? Nasıl Hafifletilebilir?

Hamileliğin başladığı andan itibaren vücutta fizyolojik anlamda birçok farklılık...

Doğum Çantası Nasıl ve Ne Zaman Hazırlanmalıdır?

Hastanede anne adaylarının ihtiyaç duyduğu pek çok eşya vardır....