HAMİLELİKTE İYİ BESLENMENİN YOLLARI
Öncelikle iyi beslenmek deyince bunun 2 kişilik beslenmek olduğu yargısını unutalım. Hamilelik sürecinde yediklerinizi bebeğinizle paylaşacağınız doğru fakat aşırı ve kontrolsüz yemenin faydadan çok zararı olacağını belirmeliyiz. Anne hamile kaldıktan sonra günlük kalori ihtiyacının sadece 300 kalori fazlasına ihtiyaç duyar daha fazla ise kontrolsüz kilo almaya ve çeşitli hastalıklara sebep olabilir.
Hamilelik döneminde iyi bir beslenme için yapmanız gereken bazı belli başlı şeyler ise şunlardır:
1-Hamilelik döneminde sağlıklı ve dengeli beslenmek zannedildiği kadar zor bir şey değildir. Anne adaylarının demir içerikli preparatları düzenli olarak kullanması, yeterli oranda sıvı alması ve ana-ara öğünlerini aksatmaması yeterlidir.
2-Temel besin maddelerinden şekerler ve yağ miktarı yüksek gıdalar hariç her birinden her gün belli miktarlarda mutlaka alınmalıdır. Şekerler ve yağ miktarı yüksek gıdaların size ve bebeğinize yararları yoktur.
3-Ne kadar demir içeriği yüksek besinlerle beslenirseniz beslenin, hamilelikte ihtiyaç duyduğunuz demiri alabilmek için belli bir hamilelik haftasından sonra düzenli olarak demir içeren ilaçlar kullanmalısınız.
4-Hamilelikte günlük öğün sayınızı en az 5 olacak şekilde tekrar ayarlayın. Burada amaç midenin aşırı dolmasını ve size rahatsızlık vermesini engellemektir.
5-Kilo alımı bireysel değişiklik gösterir. Ön planda olan alınan kilonun miktarı değil, bebeğin gelişimi, anne adayının tansiyonunun normal sınırlarda seyretmesi ve idrarda albümin çıkışı olmamasıdır.
6- Hamilelik döneminde vitamin ilacı kullanmak çoğu zaman gereksizdir bunun yerine vitaminleri yeşil sebzelerden, taze meyvelerden alınmalıdır. Her gün düzenli sebze meyve tüketimi gerekli olan vitaminleri doğal yollardan yani olması gerektiği gibi almanızı sağlar.