Hamilelikte Grip ve İyileşme Yolları
Hamilelik sırasında grip, anne adayları için özellikle dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Hamilelik döneminde vücudun bağışıklık sistemi biraz zayıfladığı için, anne adayları grip virüslerine karşı daha hassas olabilirler. Grip, hamilelik sırasında hem anne hem de bebek için potansiyel riskler taşıyabilir, bu nedenle önlem almak ve doğru tedavi yöntemlerini uygulamak önemlidir.
Hamilelik ve Grip
Hamilelikte grip olan anneler sadece bu rahatsızlık için bile hastanede yatabilir. Dolayısıyla hamilelikte grip olmamak için çaba sarf edilmeli ve olabildiğince dikkatli olunmalıdır. Yapılan araştırmalar hamilelik süresince grip olunmasının düşük, erken doğum ve bebeğinizin kilosuyla ilgili bazı sorunların ortaya çıkmasına neden olabileceğini ortaya koymuştur.
Hamilelikte Grip Nasıl Geçer?
Hamilelikte grip sorunuyla karşılaşan annelerin öncelikle mutlaka doktoruna başvurması gerektiğini bilmesi gerekir. Çoğu doktor hamilelik için uygun grip aşıları ile tedavi sürecinize başlayacaktır, ancak şunları evinizde yaparak tedavi sürecine destek olmanız da mümkündür:
- Bolca dinlenin,
- Çok fazla sıvı için ve sık sık tuvalete çıkın,
- Boğaz ağrısı ya da öksürük sorunu varsa ılık tuzlu suyla boğazınızı çalkalayın.
Giderek daha kötü olursanız:
- İltihaplı burun dokusunu tedavi edebilmek için uygun burun damlamaları kullanmanız gerekir. Doktorunuz hangisini kullanacağınızı söyleyecektir.
- Burun tıkanıklığını gidermek için nemli hava solumanız, ılık duş almanız iyi olur.
- Tavuk çorbası tıkanıklığı hafifletme ve enfeksiyonu tedavide ciddi bir başarıya sahiptir.
- Boğaz ağrınızın şiddetini hafifletmek için kafeinsiz ballı ya da limonlu çay içebilirsiniz.
- Burnunuzun üzerine sıcak ya da soğuk su torbası koyarak sinüslerinizi rahatlatabilirsiniz.
Hamilelik ve Grip Aşısı
Hamilelikte grip tedavisi için doktorunuza başvurduğunuzda grip aşısı olabileceğiniz söylenecektir ve bunda herhangi bir risk yoktur. Hamilelikte grip aşısı olmanız çok önemlidir ve 9 aylık hamilelik süresi dahil olmak üzere doğum sonrasında 6 ay daha bu hastalıktan korunmanızı sağlayan aşılar mevcut olmaktadır.
Grip aşısı çoğu zaman mevsiminden önce yani Ekim ayından önce yapılır. % 100 etkili olduğu söylenemez, ancak ciddi problemlere neden olan influenza gibi virüslere karşı bağışıklık sağlamasıyla doğuştan gelen hastalık riskini minimize eder.
Hamilelikte grip olmamak için yapılan grip aşılarının riskli olmadığı yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkarılmış ve ispatlanmıştır. Fakat normalde grip tedavisinde kullanılan burun spreyleri ya da grip geçirmeye yönelik aşılar hamilelere uygundur damgasına sahip olmadıkça hamilelikte tavsiye edilmemektedir.
Grip Belirtileri Nelerdir?
Gribi soğuk algınlığı ya da diğer hastalıklardan ayırmak, grip olunduğundan emin olmak için grip nedeniyle gerçekleşen şu komplikasyonları incelemek yararlı olacaktır.
- Baş ağrısı,
- Burun akıntısı,
- Boğaz ağrısı,
- Yorgunluk ve halsizlik,
- Nefes darlığı,
- Öksürük,
- İştah kaybı,
- İshal,
- Kusma,
- Titreme,
- Ateş,
- Eklem ağrıları
Hamilelik süresince grip olmamak için oldukça basit olan şu yöntemlere dikkat etmeniz gerekmektedir;
- Sık sık elleri yıkamak,
- Sağlıklı beslenmek ve bol su içmek,
- Sık sık temiz hava almak,
- Grip olan kişilerden olabildiğince uzak durmak,
- Toplu ulaşım araçlarını mümkünse daha az kullanmak.
Grip Olursanız Bebeğinize Bulaşır mı?
Hamilelikte grip olan anne, bebeğinin hastalanmasına da neden olabilir. Antikorların plasenta boyunca ilerlemesi ve bebeğinize erişmesi mümkündür. Fakat hamileliğin ilk dönemlerinde yapılan grip aşısı bebeğinizi hamilelik süresince ve doğum sonrası 6 ay kadar koruyacaktır.
Grip çoğu hamile kadın için ciddi sorunlara neden olmaz, ancak işler herkes için aynı değildir ve nadiren de olsa bebeğinizde gebelikte geçirilen grip kaynaklı doğuştan gelen hastalıklar meydana gelebilir.
Eğer griple birlikte baş dönmesi, nefes almada zorluk, göğüs ağrısı, vajinal kanama, şiddetli kusma, yüksek ateş ve bebeğin hareketlerinde azalma gibi problemler boy gösterirse acil servise başvurmanız yararlı olacaktır.