Hamilelik Döneminde Kahvaltının Önemi ve Tüketmeniz Gerekenler!
Kahvaltı herkes için en önemli öğündür. Ancak hamilelik döneminde daha da önemli bir yer tutar. Uzun saatler sonrası alınan ilk öğün olması ve anne karnındaki bebeğin birçok ihtiyacının anneden karşılanması kahvaltının daha da iyi planlanmasını gerektirir.
İştahsızlık, bulantı, kusma gibi hamileliğin getirdiği bazı sorunlar sabah iştahını azaltabilir.
Ancak bu durum kahvaltı öğününün atlanması eylemine dönüşmemelidir. Bunun yerine kahvaltının öneminin ve ne tüketileceğinin bilinmesi gerekir.
Gebelikte Kahvaltının Önemi
Günün ilk öğünü olan kahvaltı, aslında günün en önemli öğünüdür. Uyku nedeniyle yaklaşık 12 saat açlık sonrası yenilen ilk öğün olan kahvaltı, siz ve bebeğiniz için büyük önem taşır. Çünkü siz uyurken bebeğiniz gelişmeye devam etmekte, organlarınız da çalışmayı sürdürmektedir. Bu nedenle kalktıktan sonra çok ertelemeden kahvaltınızı yapmanız gerekir.
Kahvaltı öğününün atlanması bebeğinizin büyüme ve gelişmesini etkiler. İhtiyacı olan besin öğelerine daha geç ulaşır. Halsizlik, yorgunluk, isteksizlik ve baş ağrısı gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşmanıza neden olur. Sağlıklı vücut ağırlığı kazanımını engeller.
Bu sebeple kahvaltı öğününü atlamak yerine, neler yiyebileceğinize odaklanmanız daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Kahvaltıda Tüketmeniz Gerekenler
Tahıl: Vücut, beyaz rafine şekerlerden oluşan gıdalar yerine tahılları daha rahat sindirir ve daha yavaş özümser. Bunun için kahvaltılarınızda mutlaka tahılları bulundurmalısınız. Tahıllı yiyeceklerin ayrı ayrı faydaları bulunur. Mesela yulaf ezmesi, belirli doğum kusurlarını önlemeye çalışan besin özellikleri içerir. Yulaf ezmesi ve C vitamini sağlayan meyvelerle zenginleştirilmiş kahvaltı, sizin için harika bir seçim olabilir. Tahıllarla oluşturulmuş kahvaltılar bebeğinizin kan tedarikini sağlayacak demir ihtiyacını da karşılar. Tam buğday unu ile yapılmış ekmek ise, en ideal seçeneklerden bir tanesidir.
Peynir: Süt ürünlerine duyarlılığı olan veya gebelik döneminde tüketemeyen anne adaylarından biriyseniz, peynir çeşitlerini daha rahat tüketebilirsiniz. Kalsiyum, çinko, fosfor, protein, B grubu vitaminlerden zengin olan peynir çeşitleri bebeğinizin gelişimi için önemli gıdalardandır. Yüksek oranda tuz içerebilen peynirler suda bekletilip tuzu uzaklaştırılarak kontrollü şekilde tüketilebilir. Dikkat etmeniz gereken nokta; açıkta satılan, uygun koşullarda hazırlanmayan çiğ sütten yapılmış peynir çeşitlerinin size ve bebeğinize zarar verebileceğidir. Küflenmeye başlayan veya kaynağına güvenmediğiniz peynir çeşitlerini tüketmekten kaçınmanız faydalı olacaktır.
Yumurta: Protein anne karnındaki bebek gelişimi için gereklidir. Aynı zamanda hücrelerinizin yenilenmesi ve bağışıklık sistemi güçlenmesine de destek olacaktır. Bunun için kahvaltı sofrasında protein sağlayan en güçlü yiyecek olan yumurtanın bulunması gerekiyor. Yumurta 1 gün ara ile tüketilebilir. Fazla haşlanmış veya omlet tarzında karıştırılmış yumurta, anne adayının kahvaltısı için sağlıklı bir seçim. Hem protein takviyesi hem de lezzetli kahvaltılar için kendinize az yağlı, kaşar peynirli bir omlet yapabilirsiniz. Protein kaynağı sadece yumurta değil tabii. Süt, peynir, badem, ceviz gibi besinler de kahvaltınızda bulunabilir.
Tahin-Pekmez: Yüksek oranda protein içermesi, B vitaminleri yönünden zengin olması, tahinin hücreleri yenilenmesinde önemli rol oynamasını sağlar. Protein gibi yağ içeriği de çok yüksek olduğundan ağırlık takibi yapan gebelerin kontrollü tüketilmesinde fayda vardır. Pekmez ile tüketilmesi tahinin yararlı etkilerini artırır. Pekmez ise ülkemizde üzüm, dut, keçiboynuzu gibi meyvelerin ezilerek, suyunun kaynatılıp koyulaştırılması ile hazırlanan önemli bir gıdadır. Pekmez, B grubu vitaminler ve mineraller yönünden iyi bir kaynaktır. Potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum içerir. 20 g pekmez; 2 mg demir, 80 mg kalsiyum içerir. Enerji verir, kemik gelişimi ve kan yapımı için faydalıdır. Enerji ve mineral gereksiniminizin arttığı bu dönemde, hazır gıdaları tüketmek yerine tahin-pekmezi tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Taze Meyveler: Kahvaltıda taze meyve yemenin en önemli faydalarından biri, elde edilen lif miktarıdır. Lif takviyesi çoğu hamile gibi sizin de şikayetiniz olan sindirim sorunlarının çözümüne yardımcı olur. Kuru erik, armut ve narenciye bu konuda size yardımcı olacaktır. Yüksek lif oranıyla bilinen portakal, içerdiği c vitaminiyle hem sizin hem de bebeğinizin bağışıklığını güçlendirir. Vitamin, mineral, protein ve lif bakımından zengin, besleyici bir kahvaltı için taze meyveleri (Şeftali veya ananas lezzetli bir seçim olabilir.) ve yoğurdu taze sıkılmış portakal suyu eşliğinde tüketebilirsiniz.