Hamilelikteki Hurafeler!
Gelişen tıp ile birlikte eskiden anlatılan hamilelik hikayelerinin çoğunun doğru olmadığını bilsek de gebelik dönemindeki duygusal ruh halimizle birçok soruyla karşı karşıya kalıyoruz. Minnoş büyüklerimizin bize söylediği Anne güzelleşirse erkek, çirkinleşirse kız olur gibi hikayeler hamileyken mutlaka duyacağımız şeylerden biri. Hal böyle olunca hamilelik hakkındaki birkaç hurafeyi gözden geçirmek istedik 🙂
Hamilelikte manikür-pedikür yapılmaz!
Sanılanın aksine steril ve hijyenik ortamda yapıldığında manikür-pedikür yaptırmanın bir sakıncası yok. Tırnağa oje sürmekle de bebeğe zararlı bir etki oluşmuyor. Aslında dikkat edilmesi gereken nokta; kuaför salonun gerçekten temiz ve mikrop barındırmayacak kadar hijyenik olması gerekir.
Anne güzelleşirse erkek, çirkinleşirse kız olur.
Yaygın inanışın aksine anne karnının yayvan veya sivri olması, bebeğin cinsiyetini ifade etmiyor. Anne adayının vücut yapısına bağlı olarak (kısa veya uzun boylu olması gibi) karnın şekli değişken olabiliyor. Cinsiyet rahme cenin yerleştiği anda belli olmakla beraber ultrasonda ancak 11-12. hamilelik haftasında yüzde 90 doğruluk payı ile, 17. haftada ise yüzde 100 tespit edilerek söylenebiliyor.
Hamileliğin 5. ayından sonra mide ekşimesi bebeğin saçlarının çıktığını gösterir.
Yaygın inanışın aksine 5 aydan sonra mide ekşimesi bebeğin saçlı olduğunun bir göstergesi değildir. Hamilelikle birlikte rahmin büyümesi, mide-yemek borusu bileşkesinin yer ve açısının değişmesi sonucu reflü gelişebiliyor. Şikayet, yemekten sonra mide asidinin yemek borusuna kaçması ve göğüs kafesinin arkasında yanma hissedilmesi şeklinde oluyor. Sıklıkla 20. hamilelik haftasından sonra oluşuyor.
Anne adayı çiğ ete dokunmamalı.
Eğer anne adayı hamilelik öncesinde Toksoplazma enfeksiyonu geçirmemişse, hamileliğin özellikle ilk 3 ayında bu enfeksiyonu geçirmesi bebekte kalıcı sekellere neden olabiliyor. Bu sebeple anne adaylarına “çiğ et yeme, sebzeleri iyi yıka” deniyor. Ancak çiğ ete dokunmakla bu enfeksiyonun geçtiği görülmemiş.
Uçağa binmek, havalimanında detektörden geçmek zararlıdır.
Anne adayı seyahat edecekse yolculuk aracı olarak en kısa sürecek olanı seçmeli. Uçak içinde dengelenmiş bir ortam olduğu için karadaki ortamdan farklı olmuyor. Dolayısıyla hamileler erken doğumu tehdidi yoksa uçakla seyahat edebilirler. Havalimanında içinden geçilen detektörler de metal tespiti için olup, X ışını içermiyor ve bebeğe zarar vermiyor.
Lohusanın mezarı 40 gün açık kalır.
Bir de çok ilginç bir inanış var. Lohusanın mezarı 40 gün açık kalır. Tıbbi olarak lohusalık 40 gündür. Ama halk bunu kendisi türetmiş. Yani bu şu anlama gelir , lohusalık döneminde kadının başına her şey gelebilir. Hurafeler yaşantılardan çıkıyor. Lohusanın mezarı 40 gün açık kalır denmesinin sebebi şu. Eskiden hamilelik riskli bir olaydı. Yani hamile kadına ölebilir gözüyle bakıyorlardı. Şu anda bu risk oldukça azalmış durumda. Şu anda hamile kadının veya lohusanın hayatını kaybetmesi çok ender bir olay.
Bebeğin suyunu arttırmak için bolca su içmeli.
Bebeğin suyu diye ifade edilen aslında bebeğin idrarı oluyor. Anne karnındaki bebeğin 12. haftadan itibaren idrarını yapmasıyla bu amniyon sıvısı (bebeğin suyu) oluşuyor. Eğer anne adayının su kesesi açılmadıysa, su azalması sıklıkla bebekte karın çevresi küçülmesi ve gelişme geriliğiyle birlikte oluyor. Bu durumun ana sebebi ise plasentanın (bebeğin eşi) bebeği yeterince besleyememesi. Böylece bebeğin kilosu ve suyu azalıyor. Anne adayının çok yemek yemesi ve çok su içmesinin hiçbir faydası olmuyor. Bu durumda anne adayının hemen bir Perinatoloji Uzmanına başvurması gerekiyor.
Balık Tüketimi Bebeğin Zeka Yaşını Arttırır
Balıkta bulunan aminoasitler bebeğin beyin gelişimine büyük katkı yapıyor. Ancak bebeğin zekasını arttırması söz konusu değil. Hamilelikte balık tüketildiğinde bebeğin zeki olacağına dair bilimsel bir bulgu yoktur.
Bebeğin Burun Kemiği Down Sendromuna Kanıt Olmaktadır
Burun kemiği olan bebeklerde de down sendromu olabilir. Ya da burun kemiği gelişmemiş bebeklerde mutlaka down sendromu olduğu kanısına varılamaz. Sadece bu sendromun olduğu bebeklerin % 65’inde burun kemiği yeterince gelişmemiştir. Kalan % 35’inde ise burun kemiği mevcut olmaktadır.