Doğuma Eşinizi de Hazırlayın!
Doğum başladığında, baba adayının hamile eşine nasıl yardımcı olacağını biliyor olması tabii ki önemli bir konudur. Böylece eşiniz doğum sırasında yaşayacağınız heyecanı dindirerek doğumunuzun çok daha rahat geçmesine yardımcı olabilir. Hamile bir kadın, hamile kaldığını öğrendiği andan itibaren eşinin desteğine ve paylaşımına ihtiyaç duyabilir. Hamile kalmak tüm yaşamı kucaklayan çok önemli bir karardır. Beraberce bu dünyaya yeni bir insan armağan edeceksiniz ve bu insan bizim geleceğe uzatacağımız bir köprü olacak; umutlarımızı gerçekleştirecek ve dünyamızı güzelleştirip, anlam katacak. Ailemize mutluluk getirecek bir çocuğa sahip olacağız. Anne ve baba olma kararı verildikten sonra, baba adayı bu sürece dahil olabilir. Doğum konusunda bilgilenmek sizin kadar eşiniz için de önemlidir.
İlk üç aylık kritik sürecin tamamlanmasından sonra gelen ikinci üç aylık dönem, hamileliğin en keyifli zamanıdır. Bu dönemde çiftler, birlikte yapmaktan mutlu oldukları tüm etkinlikleri yapabilir, aşkı, sevgiyi, bebeklerini, dünyayı ve varoluş enerjisini beraberce yeniden keşfedebilirler. Ayrıca bu dönem, değişmek, derinleşmek, olgunlaşmak ebeveyn olmaya hazırlanmak için de en iyi zamandır.
Baba adayları, eşlerine dokunurken onları şefkatle sarıp sarmalarken, doğumda eşlerinin ve bebeklerinin yolculuğuna eşlik ederken, doğum sonrası yaşananları heyecanla anlatırken, kursta öğrendikleri uygulamaları harfiyen hatırlarken, emzirme ve bebek bakımı konusunda eşlerine yardımcı olmak için gayret gösterirken, onlara hayran oluruz. Bu genç babaların duyarlılıklarından, ailelerine böylesine özen gösterip, sahip çıkmalarından gurur duyuyoruz ve hepsini kutluyoruz.
Doğuma katılmak, doğumhanede bulunmak demek değildir. Doğum başladığı andan itibaren evde yapılacaklar, hastaneye gidiş, hastane odasında ve doğumhanede olacakları bilmek, doğum bilgisi, doğumun evrelerinde yapılacak masajlar ve basınç uygulamaları, nefes teknikleri, eşinin gevşeyebilmesine yardımcı olacak dokunmalar, önemli ve alınması gerekli bilgilerdir. Hiçbir şey bilmeden, yardım tekniklerini öğrenmeden zaten bir partner olamazsınız. Ruhunuzda böyle bir katılımcılık olmadan doğumhanede bulunmanızın size de eşinize de bir faydası olmayacaktır. Böyle bir durumda, bedeniniz orada olacak, gözünüz görecek ama ruhunuz mucizeyi algılayamayacak, doğum anının enerjisini hissedemeyecek, hazırlıksız yaşadığınız bu deneyim, belki de yanlış duyguların oluşmasına neden olacaktır.
Baba adayı iseniz, evde eşinizin doğum kasılmaları başladığı andan itibaren masajlar, oturma pozisyonları, nefeslerin kontrolü, kasılma aralıklarının saat ile takibi, hastane valizine son eklenecekler ile ilgilenin. Hastaneye ulaşımı da siz sağlayacaksınız!
Hastaneye gelindiğinde ise odanın sessiz ve loş olmasını sağlayın. Kasılma aralıklarında gevşeyip, dinlenebileceği bir ortam yaratın. Aktif faz sürecinde odanın kalabalık olmamasına özen gösterin; bu süreçte anne adayında mizaç değişiklikleri olabileceği için bu duruma hazırlıklı olun. Etrafında onun ve sizin ailenizden bireylerin olması bile eşinize sıkıntı verebilir. Eğer yakınlarınızın odadan çıkmalarını siz sağlayamıyorsanız, bunu doğumu takip eden hemşirenin kulağına fısıldayabilirsiniz.
Kasılmalar sırasında nefeslere katılarak, eşinizin istediği noktalara masaj ve basınç uygulamaları yapmalısınız. Onun kendini kastığını hissettiğinizde bacaklarına, omuzlarına, çenesine, ensesine dokunarak gevşemesini hatırlatın.
Epidural anestezi uygulanmışsa eşiniz mesanesinin dolduğunu hissedemeyebilir; bu nedenle zaman zaman tuvalete gitmesini sağlayın.
Yer çekiminden faydalanabilmek için eşinizin koluna girip, onunla yürümeyi deneyin. Yatakta pozisyonunu değiştirmesine yardımcı olun, yan yatış pozisyonlarında bacaklarının arasına mutlaka bir yastıkla destek yapın. Onu teşvik edici, cesaretlendirici sevgi sözcükleri fısıldayın.
Eşinizin, hem odada hem de doğumhanede ağzı ve dudakları kuruduğunda küçük buz parçacıkları vererek, duyduğu rahatsızlığı gidermeye çalışın. Çok miktarda su ve sulu gıdalar verilmesi, mide bulantısına neden olacağından buz tercih etmelisiniz. Dudakları için nemlendirici kullanabilir, soğuk su ile ıslatılmış bir bez ile terleyen yüzünü ve boynunu sık aralıklarla silebilirsiniz.
Doğumhanede eşinizin başucunda olun ve ıkınma çabalarını destekleyin. Ikınma anında, eşiniz doğum masasına tutunup kendini çekerken omuzlarından destek olup ıkınmasına yardımcı olun ki çok yorulmasın. Ikınmasını kesmesi gerektiğinde, nefesleri kullanarak ıkınmayı kontrol etmesine de yardımcı olmalısınız. Yapılacak çok şeyin var olduğunu hatırlayın. Bu nedenle ihtiyacı olduğunda ona destek olmak üzere eşinizin başucunda olmanız bile onun için çok önemlidir. Bunu unutmayın.
[…] ağırlığını aşağıya çektiğinde oturma ihtiyacı hissedebilirsin. Doğum sandalyesinde, doğum topunda ya da tuvalette bu pozisyondan faydalanarak pelvisindeki baskıyı […]