back to top

Hamilelikte Yatış Pozisyonları

Hamilelik döneminde değişen hormonların ve vücutta meydana gelen değişimlerin de etkisiyle anne adayı uyku sorunu yaşayabilmektedir. Hamilelikte daha kaliteli ve rahat bir uyku çekebilmeniz için yatış şeklinizin oldukça önemli bir etkisi bulunmaktadır.

Hamileler Hangi Pozisyonda Uyumalı?

Anne adayı, hamilelik döneminde hangi pozisyonda kendini daha rahat hissediyor ise, o pozisyonda uyumalıdır. Zaten bir insanın uyku esnasında, bütün gece boyunca aynı pozisyonda kalması, fizyolojik açıdan da pek mümkün olmayan bir şeydir. Yatan kişi, ortalama 8 saatlik bir uyku esnasında, minimum 25  30 defa pozisyon değiştirir.

Çeşitli hamilelik komplikasyonları; mesela erken doğum tehdidi ile plasenta yetmezliğin görüldüğü durumlarda, hamile anne adayının ciddi anlamda istirahat etmesi gerekebilmektedir. Bu tip istirahatler de anne adayının yan yatması, en fazla da sol tarafının üzerine yatması tavsiye edilmektedir. Bahsetmiş olduğumuz bu istirahat tipi, anne adayının gündüz, uyanıkken yaptığı istirahattir.

Aynı zamanda, doğum işleminin başlaması anında da, hamile anne adayının sırt üstü pozisyonda değil, yan tarafına doğru yatarak ağrılarını çekmesi tavsiye edilir. Bu durumun sebebi, fazlası ile büyümüş olan rahim ve onun arkasında kalan büyük damarları ( toplar damar) sıkıştırmasından dolayı, kan dolaşımını bozar, anne de fenalık hissi ile beraber baygınlığın dahi görülmesine sebebiyet vermesidir.

Bu sebeplerden dolayı da, istirahat gerektiği zamanlarda annenin sol tarafının üzerine yatması tavsiye edilmektedir. Bu pozisyon içerisinde kan akım seviyesi gayet iyi olduğundan dolayı, vücut içerisinde birikmiş olan fazla sıvının en etkin bir şekilde uzaklaştırılacağı bildirilmektedir.

Yatakta Nasıl Rahat Edilir ve Anne Adayının İhtiyacı Olan İstirahat Nasıl Yapılır?

İlk olarak yatak yeterince sert olmalıdır. Hamilelik dönemimin ilerleyen haftaları içerisinde, sırt üstü ve yüz üstü yatmanız zor olmaya başlayacağından dolayı, yalnızca yan yatabilme şansınız olacaktır. Yan tarafınıza doğru yatarken, bacaklarınızın arasına koyacağınız yastık ile, kendinizi çok daha rahat hissetmenizi sağlarsınız. Hamilelik döneminin son zamanlarında, uyku esnasında çok fazla pozisyon değiştirildiğinden dolayı, anne adayının uykusu çok fazla bölünür. Yeterli olan uykuyu da alabilmesi için, yatakta uzun süre kalması gerekir. Gün içerisinde yapacağı şekerlemeler sayesinde, kendisini iyi hissetmesi bakımından yararlı olacaktır.

 Hamilelikte Sırt Üstü Yatmanın Sakıncası Var mı?

Hamilelikte sırt üstü yatmanın bir sakıncası bulunmamaktadır. Az önce de belirttiğimiz gibi, hangi pozisyonda uyumaya başlarsanız başlayın, uyku esnasında çok fazla pozisyon değiştirilir. Hamilelik döneminin ilk 20 haftasında, rahmin fazla büyük olmadığından dolayı, arkasında yer alan toplar damar da, ağırlığı ile herhangi bir sıkıştırma yapmaz. 20. Haftanın sonrasında, anne adayının da anatomik yapısının müsait olması halinde, böyle bir sıkışma görüldüğü zaman, zaten rahatsız olacağından dolayı, pozisyonunu da kendisi değiştirecektir.

Hamilelik Döneminde Yüzüstü Yatmanın Bir Sakıncası Var Mıdır?

En çok sorulardan birisi de budur. Hayır herhangi bir sakıncası bulunmaz. Hamilelik döneminin ilk 20 haftasında bu pozisyonda zaten herhangi bir rahatsızlık hissedilmez. Sebebi ise, bu dönem içerisinde rahim, göbek hizasının altındadır ve dışarıya doğru neredeyse hiç taşmamaktadır. Yüz üstü yattığınız zaman da, bebeğe herhangi bir zararın verilmesi söz konusu değildir. Çünkü bebek sıvı ile dolu bir kesenin içerisinde yer çekimi olmayan bir mekanda yüzercesine durmaktadır. İçerisinde yüzdüğü bu sıvı da, bebeği dışarıdan gelecek olan zararlara karşı korur.

Hamilelik döneminin en erken zamanlarında, yüz üstü yatabildiğiniz halde,  karın büyümeye başladıkça, bu pozisyonda uyumak imkansız hale gelmeye başlar. Gece uyku esnasında meydana gelen pozisyon değişikliklerinde, bir süre yüz üstü yatar pozisyonda kalsanız dahi, bebeğe hiçbir zarar gelmez. İçiniz rahat olsun.

Hamileyken Uykuya Dalmak Neden Güçtür?

Bu durumun çok fazla sebebi vardır. Ancak ilk ve en önemli sebebi ise, bebeğin hızla büyümesidir. Bebek ve rahim büyümeye başladıkça, rahat bir uyku pozisyonu bulmakta zorluk çekilir. Diğer taraftan da vücut kitlesi artmaya başladıkça, uyurken pozisyon değiştirmek zorlaşır. Böyle bir durum da doğal olarak annenin verimli uyumasını engeller. Bunun dışında, hamilelik dönemi içerisinde normalde görülen bir takım değişiklikler de uykuyu yarıda keserek ya da uyku düzenini değiştirerek uyku sorunlarına sebebiyet gösterebilir.

Hamilelik döneminde yaşanan krampların sebepleri nelerdir, yaşanan krampların uykuya etkisi nasıldır?

Bütün gün boyunca, bacaklar normalden daha fazla yük taşımak zorunda kaldığından dolayı, geceleri bacaklarda kramp görülür. Eğer bunun haricinde aynı zamanda anne adayında kalsiyum eksikliği de mevcut ise, bacak krampları görülebilir. Kramplar ağrının yanı sıra, hamilelik döneminde uyku güçlüğüne de sebebiyet vermektedir.

Bütün bunların dışında, bilinçaltında yaşanan çeşitli korkular, stres ve sıkıntılar da uyuma güçlüğü ve kabuslara sebep olabilir. Bebeğin sağlığı ile alakalı yaşanan korkular, çocuklu hayatın, beraberinde getireceği değişiklikler, doğum ile ilgili korku ve endişeler de geceleri uykusuz kalmaya sebep olabilir.

Hamilelik döneminde verimli bir uyku için öneriler

  • Kola, kahve ve çay gibi kafein içeren içecekleri beslenme programınızdan uzak tutmaya çalışın. En çok ta öğleden sonra ve akşam bu tür içeceklerden uzak durmaya dikkat edin.
  • Yatmadan 2 veya 3 saat önce sıvı tüketmeyi bırakın. Ancak buna karşılık olarak, gün içerisinde yeterli oranda sıvı almaya gayret gösterin. Aynı şekilde, yatmadan önce ağır yemekler yemekten de kaçının. Mide bulantısınız var ise ve bu bulantı sizi uykudan uyandıracak kadar güçlü ise, yatmadan hemen önce kraker tarzında bir şeyler yiyebilirsiniz.
  • Uyku saatleriniz ile alakalı bir program yapın. Yatağa, alışık olduğunuz saatten daha geç gitmeyin
  • Düzenli bir şekilde egzersiz yapın. Ancak yatmaya yakın zamanlarda egzersiz yapmayı bırakın.
  • Yastıkları her yerde kullanın. Nasıl ve nerde size rahatlık veriyor ise, yastıkları orda kullanmaya gayret gösterin. İsterseniz dizlerinizin arasına, isterseniz belinize, isterseniz de başınızın altına koyun
  • Yatağa gitmeden önce rahatlatacak bir şeyler yapın. Ilık bir duş ya da bir bardak süt içmek gibi
  • Geceleri bacak krampları ile uyanmanız halinde, yatmadan önce iyice bir gerinin. Yeterli oranda kalsiyum almaya özen gösterin. Doktorunuz ile kalsiyum ilaçları alıp alamayacağınız hakkında görüşün.

Eğer gece uyanırsanız ya da uykuya dalmakta zorlanırsanız, kendinizi  çok fazla zorlamayın. Kalkıp ev içerisinde biraz dolaşın ya da kitap okumak gibi uykunuzu dağıtmayacak aktiviteler yapın. Mesela müzik dinleyin, televizyon seyredin, internette dolaşın. Hoşunuza giden ve sizi rahatlatan bir şeyler yapmaya çalışın. Eğer mümkün ise, gün içerisinde uyku açığınızı kapatmak amacı ile yarım saat veya bir saat civarında şekerlemeler yapın.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, B9 vitamini olarak da bilinen ve özellikle...

Doğum Sancısını Tanıyalım!

Doğum sancısı her anne adayında farklı bir şekilde görülür....

Hamilelik Serüveninde Merak Ettiğin Sorular ve Cevapları

Hamilelik, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için pek...

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığını izlemek...

Hamilelik Döneminde Mandalinanın Faydaları ve Tüketirken Dikkat Etmen Gerekenler

Hamilelik döneminde meyve tüketimi, hem anne hem de bebeğin...

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Pozlar!

HappyMom ailesi olarak en sevdiğimiz konulardan birisinin öncesi ve...

Hamilelikte En Çok Araştırılan Konulardan Biri: Genital Bölge Temizliği!

Hamilelik sürecinde genital bölge temizliği, hem annenin sağlığı hem...

Hamilelikte Grip ve İyileşme Yolları

Hamilelik sırasında grip, anne adayları için özellikle dikkat edilmesi...

Doğum Korkusu Nedir? Doğum Korkusuyla Nasıl Mücadele Edilir?

Minicik bir bebeği avuçlarınızın arasına almak, kokusunu içinize çekmek,...

Sigarayı Birlikte Bırakalım! 💪

Yaşamın her evresinde, cinsiyet ayırmaksızın herkese zarar veren en...