Gebelik ve Kilo Kontrolü
Gebelik boyunca yeterli kilo alımı büyüyen bebeğin gelişimi ve doğum sonrası beslenmesi için gereklidir.
Gebelikte kilo alımı bebeğin büyümesi için gereklidir. Belirli bir hızda kilo alımı varis, hemoroit (basur), sırt ağrısı, yorgunluk, hazımsızlık, karında çatlak ve nefes yetmezliği gibi bulguların olma şansını azaltmaktadır.
Gebelik Kilosu Nasıl Ölçülür?
Bir kişi gerçek kilosunu öğrenmek istiyorsa sabah aç karnına ve idrarını yaptıktan sonra tartılmalıdır. Aksi halde gün içinde bir şeyler yiyip içtikten sonra tartılmak, kilo hakkında gerçekçi bilgiler vermeyebilir. Bununla birlikte her defasında aynı tartıyı kullanmak önemlidir. Çoğu zaman tartılar arasında 1-2 kilo farklılık gözlenebiliyor. Gebeliğin başından itibaren de anne adayının her hafta aynı gün, mümkünse aynı tartı ile aç karnına tartılması önerilir. Bu sayede daha sağlıklı sonuçlar alınacaktır.
Gebelikte Normal Düzeyde Alınan Kilonun Dağılımı
Gebelikte normal olarak kabul edilen kilo 10-12, 15 arasındadır. Bu kilonun tamamı bebek ya da anne adayında değildir. Bebek, doğuma kadar ortalama olarak 3 buçuk kilo ağırlığında, plasenta 700 gram, bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı 800 gram, gebelik dolayısıyla büyüyen rahim duvarı da 800 gram ağırlığında olur. Alınan kilonun 5 kilo 800 gramı sadece bebekle ilgilidir. Gebelik dolayısıyla anne adayının vücudunda biriken ödem, yağ ve kaslar yaklaşık 4 buçuk kilo, büyüyen memeler 400 gram, artan kan hacmi 1 kilo 200 gramdır. Bu şekilde dağılan toplamda 12 kilo olağan bir gebelik süreci için normal karşılanır. Böyle hamileliklerde zaten alınan kilonun yaklaşık 5 kilosu doğumla birlikte gider ve geriye yine 6-7 kilo civarında kalmış olur.
Gebelikte Kilo Alma Süreci Nasıl Gelişir?
Planlanan ve tedavi görülerek elde edilen gebelikler dışında gelişen gebeliklerde kadın, adet kanaması gecikinceye kadar gebelikten şüphe etmez. Adetin gecikmesiyle test yaptırır ve gebeliği öğrenir. Bu süre içinde de zaten gebeliğin yaklaşık 1, hatta bazen 1,5 ayı geçmiş olur. Normal seyreden bir gebelik döneminin ilk 3 ayı içinde anne adayı 1-2 kilo alır ya da mide bulantısı, kusma sorunları yaşıyorsa kilo almaz, hatta kilo verebilir. Ancak 3 aylık süreç geçtikten sonra kilo alımı hızlanır ve gebeliğin 3. ve 6. ayları arasındaki süreçte 5-7 kilo arasında alınır. Normal şartlar altında gebeliğin son 3 aylık periyodunda da kadının 3-4 kilo alması beklenir. Ancak genellikle bu son 3 ay içinde anne adayının hareket kabiliyeti kısıtlandığından, bebek daha hızlı bir gelişim sürecine girdiğinden ve iştahın da artmasından dolayı beklenenin üzerinde kilo alınabilir.
Gebelikte Fazla Kilo Almamak İçin Neler Yapılabilir?
Gebelik döneminde normalin üzerinde alınan her kilo hem anne adayını, hem bebeği hem de doğum sürecini olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple de artan iştahı kontrol altında tutmaya çalışmak, sağlıklı ve az kalorili atıştırmalıkları tercih etmek gerekir. Zira bu süreçte kadının kilo almasının temel sebebi ana öğünlerdeki beslenmesinden çok aralarda tükettiği sağlıksız, yağlı, tuzlu, yüksek kalorili hazır atıştırmalıklardır. Gebelik döneminde bunu önlemek yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılması önerilir. Ancak kiloyu kontrol altında tutma çalışmalarının da bu dönemde besin yetersizliğine sebep olmaması için bazı beslenme kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Bu dönemde özellikle de meyve, sebze ağırlıklı, protein, demir, kalsiyumu ihmal etmeden beslenmeye özen gösterilmelidir.