back to top

Doktorunuza Sormanız Gereken 10 Önemli Soru!

Gebe olduğunuzu öğrendiniz… Muayene zamanınızın geleceği günü iple çekiyorsunuz ve aklınıza takılan soruları doktorunuza sormak için gün sayıyorsunuz… Fakat, doktora gittiğinizde sormanız gereken tüm soruları unuttunuz ve eve döndüğünüzde o unuttuğunuz sorular bir bir aklınıza geldi değil mi?

Gebelikte doktora sorulması gereken sorular, anne adayının heyecanı yüzünden bazen unutulabiliyor. Hamileliğin ilk evreleri, anne adayı için biraz kafa karıştırıcı olabilir. Yaşanan şaşkınlıkla, hamilelikte doktora sorulması gereken sorular unutulabilir ve endişeler nedeniyle merak ettiklerinizi öğrenemeden muayene sonlanabilir. Bu nedenle, gebe olduğunuzu öğrendikten sonra doktorunuza sormanız gereken soruları sizler için hazırladık.

1) Ne sıklıkla muayeneye gelmeliyim?

Gebelikte doktora sorulacak sorular arasında belki de en önemlisi, ne kadar arayla muayeneye gitmeniz gerektiğidir. Böylelikle kafanız daha rahat olacak ve ne zaman kadın doğum uzmanınıza görünmeniz gerektiğini bileceksiniz.

2) Günlük hayatta içtiğim ilaçlara devam edebilir miyim?

Günlük hayatınızda kullandığınız reçeteli veya reçetesiz ilaçları gebelikte kullanıp kullanamayacağınızı doktorunuza mutlaka sormalısınız. Kullanamadığınız ilaçlar için yerine kullanabileceğiniz muadiller olup olmadığını öğrenmelisiniz.

3) Hamilelik dönemimde hangi testleri yaptırmalıyım?

Hamilelik döneminde yaptırmanız gereken testleri ve ne zaman yapılması gerektiğini doktorunuza sormalısınız. Böylelikle testlerin zamanını önceden bilecek ve gereksiz endişelerden kurtulacaksınız. Gerçi, siz sormadan doktorunuz bu konuda sizi muhakkak bilgilendirecektir.

4) Ailemdeki kronik hastalık gebeliğimi nasıl etkiler?

Aile geçmişinizde ölüme sebebiyet veren ve kronik bir hal alan hastalık varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Böylelikle doktorunuz, bu hastalığın gebeliğinizi etkilememesi için size çeşitli tavsiyeler verebilir ve olası tehlikelerin önüne geçebilir.

5) Genelde hangi doğum yöntemini tercih ediyorsunuz?

Tabii ki doğum yöntemini önceden belirlemek mümkün değil. Siz normal doğum isteseniz de yaşanan gelişmeler sezaryen doğum yapmanıza neden olabilir. Ancak en baştan, kafanızda olan doğum yöntemini doktorunuzla görüşmelisiniz ve onun benimsediği doğum yöntemini öğrenmelisiniz.

6) Günlük hayatımda yaptığım fakat gebeliğimde yapmamam gereken herhangi bir şey var mı?
Normal şartlarda gebe kalmadan önce nasıl yaşıyorsanız gebeliğinizde de o şekilde yaşamaya devam edecekseniz. Fakat gerek beslenme gerekse spor aktivitelerinde doktorunuz bazı kısıtlamalara gitmeniz gerektiğini belirtebilir. Özellikle riskli bir gebelik yaşıyorsanız, doktorunuz günlük hayatta yaptığınız bazı basit hareketleri sınırlamanızı isteyebilir.

7) Beslenmemde nelere dikkat etmeliyim?

Gebeliğinizde bolca protein, kalsiyum ve vitamin almanız gerekecek. çünkü gebelik döneminde vücudunuzun direnci düşecek ve yediğiniz gıdalarda bulunan mineralleri bebeğinizle paylaşacaksınız. Aynı zamanda gebelik döneminde yenmemesi gereken pek çok gıda bulunuyor. Örneğin; yüksek civa oranına sahip olan dip balıkları. Dolayısıyla doktorunuzla beslenme listeniz hakkında mutlaka konuşmalısınız.

8) Doğumum tahminen ne zaman gerçekleşecek?

Doktorunuz, son adet zamanınıza göre tahmini doğum tarihinizi hesaplayacaktır. Siz de böylelikle doğum hazırlıklarınızı o tarihe göre planlarsınız.
9) Doğum için muayenehaneniz gerekli alt yapıya sahip mi?
Hastaneler gerekli alt yapıya sahip olsa da özel muayenehaneler bu konuda yetersiz olabiliyor. Her ihtimale karşı doğum sonrasında bebeğinizin ihtiyacı olabilecek bütün tıbbi cihazların olmasına ve muayenehanenin tam hizmet veriyor olmasına dikkat etmelisiniz.

10) Size her an ulaşabileceğim bir iletişim kanalı var mı?

Gebelik gibi son derece hassas bir dönemde, doktorunuza ihtiyaç duyduğunuz an ulaşabilmeniz oldukça önemli bir konu. Dolayısıyla doktorunuzun veya asistanının telefon numarası veya e-mail adreslerini istemelisiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelik Serüveninde Merak Ettiğin Sorular ve Cevapları

Hamilelik, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için pek...

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığını izlemek...

Hamilelik Döneminde Mandalinanın Faydaları ve Tüketirken Dikkat Etmen Gerekenler

Hamilelik döneminde meyve tüketimi, hem anne hem de bebeğin...

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Pozlar!

HappyMom ailesi olarak en sevdiğimiz konulardan birisinin öncesi ve...

Hamilelikte En Çok Araştırılan Konulardan Biri: Genital Bölge Temizliği!

Hamilelik sürecinde genital bölge temizliği, hem annenin sağlığı hem...

Hamilelikte Grip ve İyileşme Yolları

Hamilelik sırasında grip, anne adayları için özellikle dikkat edilmesi...

Doğum Korkusu Nedir? Doğum Korkusuyla Nasıl Mücadele Edilir?

Minicik bir bebeği avuçlarınızın arasına almak, kokusunu içinize çekmek,...

Sigarayı Birlikte Bırakalım! 💪

Yaşamın her evresinde, cinsiyet ayırmaksızın herkese zarar veren en...

İkili Tarama Testi Hakkında En Çok Merak Edilenler

Hamilelik dönemi bir kadının hayatı boyunca yaşadığı en hassas,...

Trimester Dönemine Göre Nasıl Beslenmeliyiz?

Hamilelikte beslenme, hem annenin sağlığı hem de bebeğin gelişimi...