Doğum Çantası Nasıl ve Ne Zaman Hazırlanmalıdır?
Hastanede anne adaylarının ihtiyaç duyduğu pek çok eşya vardır. Hem bebeğin hem de annenin kendini iyi hissetmesi için ihtiyaç duyduğu tüm eşyaların hazır olması gerekmektedir.
Doğum anı anne adayları ve yakın çevresi açısından büyük bir heyecan ile beklenen bir andır. Ve bu özel anda ihtiyaç duyulan tüm eşya ve malzemelerin tam olarak hazır olması istenir.
Hiçbir aksilik olmaması adına ihtiyaç duyulan bu eşyaların doğum öncesinde sakin bir şekilde hazırlanması hem zaman tasarrufu hem de doğumu güvenli bir şekilde bekleme ortamı sağlar.
Yine de doğum çantası hazırlanmasına başlanmadan önce anne adayının doktoru ile görüşmesinde fayda vardır. Çünkü anne adayının doğum yapacağı hastanenin fiziki şartları ve sağladığı olanaklar doğum çantasının içeriğini değiştirebilir.
Doğum Çantası Ne Zaman Hazırlanmalıdır?
Doğum zamanı yaklaştıkça anne adayları doğum çantalarını hazırlamak için büyük bir sabırsızlık yaşamaktadırlar.
Doğum çantasının gebeliğin en erken 7. Ayında en geç ise 8.ayında yani gebeliğin 32. haftasında hazır olması gerekmektedir.
Doğum çantasının 7.aydan daha önce yani erkenden hazırlanmasına gerek yoktur. Ancak hazırlanması için uzun süre beklemek, 8. ayı geçirmek de son trimester döneminde daha da kilo alan anne adayı için çok zorlayıcı olabilmektedir.
Doğum Çantasının İçinde Neler Olmalıdır?
Doğum çantasının içinde yer alması gereken eşyaların daha iyi anlaşılabilmesi için, anne için gerekli olan eşyalar ve bebek için gerekli olan eşyalar olarak iki ayrı başlık halinde ele almak daha mantıklı olacaktır.
Anne İçin Gerekli Olan Eşyalar
- 2 adet gecelik (emzirme rahatlığı için önden düğmeli olmasına dikkat edilmeli)
- 2 adet sabahlık (doğum sonrası yürüyüş için)
- 2 adet pijama (yedek olması önemli)
- 2 adet emzirme sutyeni
- 3-4 adet hamile külodu (karnınız bir miktar inse de hala oldukça şişkin olacaktır)
- 2 adet pamuklu çorap
- Şal ya da hırka
- Hijyenik ped
- Terlik (Kaymaz taban olmasına dikkat edin)
- Sıvı sabun
- Şampuan
- Diş fırçası ve diş macunu
- Tarak
- Banyo havlusu
- Kağıt havlu ya da peçete
- Göğüs pedi
- Sırt ve bel desteği için küçük yastıklar
- Meme ucu çatlakları için krem
- Göğüs koruma kalkanı
- Hastane çıkışında giymek için rahat bir giysi
- Telefon şarj aleti
Bebek İçin Gerekli Olan Eşyalar
- En küçük boy 15-20 adet bebek bezi
- 3 adet zıbın
- 3 adet uzun kollu tulum
- 3 adet alt pijama
- 2 adet çorap
- 2 adet bebek eldiveni
- 2 adet başlık
- 2 adet yelek
- 2 adet bebek battaniyesi
- 6-7 adet pamuklu bebek mendili (bebeğin kusması halinde ağzını silmek için)
- 2 adet mama önlüğü
- Burun temizleme aspiratörü
- Küçük boy havlu
- Bebek şampuanı
- Bebek yağı
- Pişik kremi
- Çarşaf
- Islak mendil ya da pamuk
- Kirli torbası
- Portbebe (ana kucağı ya da araba puseti)
Doğum Çantasına Koyacağınız Eşyalar Hakkında Daha Ayrıntılı Bilgiler!
Gecelik: Genel olarak hastaneler gecelik olarak kullanılabilecek önlükler vermektedir. Ancak kendi seçtiğiniz geceliklerle özellikle ziyaretçilerinizin yanında kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Yanınızda 2-3 adet pamuk ve rahat gecelik bulundurmayı tercih edebilirsiniz.
Geceliklerinizi seçerken, bebeğinizi rahat emzirebilmek için önden düğmeli gecelikleri almanızı öneririz. Aynı şekilde terleten kumaşlar tercih etmemenizi ve dış görünüşten çok rahatlığınıza önem vermeye dikkat etmelisiniz.
Sabahlık: Sabah uyandığınızda ya da bebeğinize bakmaya kalktığınızda hem üşümemek hem de hastane koridorlarında yapacağınız zorunlu yürüyüşlerde kendinizi daha iyi hissetmek için mevsimine göre bir sabahlığı mutlaka yanınıza almalısınız.
Terlik: Doğum öncesi yanınıza iki adet terlik almanızı öneririz. Alacağınız terliklerden biri ıslak zeminler için, diğeri de kuru zeminler için olmalıdır. Terliklerin ikisinin de kaymayı önleyecek materyallerden yapılmış olmasına dikkat etmelisiniz.
Kişisel Bakım Seti: Bu seti kendi ihtiyaç ve alışkanlıklarınız doğrultusunda oluşturmalısınız. Setin içindekileri dağılmaması için küçük bir çanta içine yerleştirebilirsiniz. Bakım setinin içinde mutlaka bulunması gerekenler arasında; diş macunu, diş fırçası, sabun, şampuan, tarak, fırça, deodorant, nemlendirici, dudak kremi, kullanıyorsanız kontakt lens kutusu ve solüsyonu, fotoğraf çektirmeyi planlıyorsanız bebeğinize zarar vermeyecek anti-alerjenik, paraben içermeyen makyaj malzemeleri yer alabilir. Bu ürünlerin seyahat boyu versiyonlarını edinebilirseniz sizin için daha rahat olacaktır.
Hijyen Seti: Bu seti de ufak bir çanta veya poşette doğum çantanıza eklemenizi öneririz. Bu sette meme uçlarınız için krem, hijyenik pedler ve meme uçları için pedler bulundurmalısınız. Hijyen çantanızın içinde mutlaka ıslak mendil taşımalısınız.
Evraklar: Sigorta bilgileriniz, kimlik fotokopileriniz, bir miktar nakit para, nüfus cüzdanı kopyası, kan ve idrar tahlilleri kopyalarına doğum çantanızda yer vermelisiniz.
Eve Dönüş Kıyafeti: Mevsime uygun şekilde özellikle hamileliğinizin son aylarında giydiğiniz rahatlıkta kıyafetlerden birini seçmeniz ve yanında düz rahat bir ayakkabı ya da terliği yanınıza almanız sizin için güzel bir seçim olacaktır.
Opsiyonel: Eğer çantanızda yer yoksa bu listedekileri es geçebilirsiniz. Yeriniz kaldıysa saç kurutma makinesi ve çeşitli saç aksesuarlarını çantanıza koyabilirsiniz. Hamileliğin vazgeçilmez aksesuarı kırmızı kurdele yanınıza alabileceğiniz eşyalardan bazılardır. Doğum sancıları esnasında size iyi gelecek sağlıklı atıştırmalıkları veya doğumdan hemen sonra hastanede canınızın çekebileceği güzel bir ödülü de doktorunuza sorarak yanınıza alabilirsiniz.