back to top

Korkulu Rüyamız Abur Cubur

Hayatı boyunca yediklerine dikkat etmeyen annelerin bile kalori hesabı yapmaya başladığı dönem gebelik dönemidir. Bu dönemde sadece kendimizi düşünmediğimizden dolayı yediklerimize ekstra özen gösteririz. Abur cubur çeşitleri vazgeçilmesi en zor olan yiyeceklerden biri olduğundan dolayı bu yazımızda size ve bebeğinize etkilerini inceleyeceğiz.

Abur Cuburlar Ne İçeriyor?

Şeker; şeker pancarı ve şeker kamışından elde edilen doğal bileşiktir. Genel olarak gıdalarda sakaroz adıyla yer alan saf karbonhidrattır. Günlük diyetimizde tükettiğimiz toplam şeker miktarını besinlerin doğal olarak yapısında bulunan ve besinlerin işlenmesi sırasında ilave edilen şeker oluşturur. Besinlere tat vermesinin yanında besinlerin dayanıklılığını arttırmak ve kıvamını sağlamak gibi amaçlarla da gıdalarda şeker kullanılmaktadır. Şekeri gıda ürünlerinde; “beyaz şeker, yarı beyaz şeker, rafine şeker, şeker çözeltisi, invert şeker çözeltisi, invert şeker şurubu, glukoz şurubu, kurutulmuş glikoz şurubu, susuz dekstroz, dekstroz mono hidrat, toz dekstroz, pudra şekeri, kahverengi şeker, laktoz, maltoz, fruktoz, fruktoz şurubu, mısır şurubu, maltoz şurubu ve ham kamış şekeri” gibi ifadelerle buluruz.

Gebelik Süresince Tüketilmesinin Zararları

Şeker içeren ancak boş kalorili olan abur cubur gibi yiyecekleri aşırı miktarda tüketmek bebeğinizin gelişimini yavaşlatmaktadır. Bu gıdaların fazla tüketilmesi açlık hissinin azalıp sağlıklı besinlerin tüketilmesinin önüne geçmiş olur. Sürekli şekerli gıdaları tüketmeniz bebeğinizin şekere eğilimli olmasına da neden olabilmektedir. Sindirim problemi, gaz ve hazımsızlığa neden olan fazla şeker tüketimi bunların yanında Preeklampsi, iri bir bebek doğurma, preterm doğum (erken doğum), gestasyonel diyabet gibi çeşitli komplikasyonlar riskine de sokabilir. Aynı şekilde uyku apnesi, doğum kusuru, düşük ve ölü doğum riskinde artışa da neden olabilirler.  Ekmekte, patates kızartmasında ve hamurlu mamullerde gözlenen yanıksı kahverengi yapı kanserojen etki içerir. Yüksek akrilamid (nişasta içeren gıdaların yüksek ısıda pişirilmesi) bebeklerde düşük baş çevresi ve düşük doğum ağırlığı ile birlikte gözlenmektedir.

Abur Cuburlardan Nasıl Uzak Durabilirsiniz

Evde gelen ani tatlı isteklerinizi önlemek için abur cuburları şekerli ve sağlıklı yiyeceklerle değiştirmeye çalışın. Kuru meyveler, yulaflı gevrekler, kuru yemiş, süt ürünleri bu tarz gıdalar tüketmenizin önüne geçecektir. Öğün atlamayın! Ara öğün uygularsanız abur cubur isteğiniz geçecek ve tok hissedeceksiniz.

Dikkat Etmemiz Gereken Diğer Besinler

Gazlı İçecekler: Bu içecekler kandaki karbondioksit miktarını artırarak oksijen oranını düşürürler. Fazla miktarda tükettiğiniz zaman bebeğinize giden oksijen miktarını azaltır.
Kızartmalar: Kızan yağda pişen sebzeler sağlık özelliklerini yitirip kanserojen olduğundan dolayı uzmanlar bunun yerine sebzeleri çiğ veya yemek olarak tüketmenizi önermektedir.
Maden suyu, soda: Bu tür içecekler içinde bulundurdukları tuz miktarı nedeniyle vücutta ödeme sebep olabilir. Hazımsızlık sorununuzu önlemek adına yemeklerinizi aynı dozlarda fakat daha yavaş yiyerek ve fazla çiğneyerek tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Beyaz un: Un yerine daha fazla vitamin, mineral ve lif alabileceğiniz kepekli gıdaları tercih etmeye özen gösterin
Şekerli şuruplar: İçerisinde yapay şeker yerine kendiliğinden şeker bulunan meyveleri günde bir ya da iki porsiyon tüketmelisiniz.
Çay-kahve: Kafein ve tein kandaki kalsiyum miktarının kemiğe ulaşmadan vücuttan atılmasına neden olduğu için kemik gelişimini ve diş sağlığınızı olumsuz yönde etkiler.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Cinsel İsteksizlik Hamilelik Döneminde Normal mi?

Hamilelikle birlikte anne ve baba olma kimliğinin gelişimi, çiftler...

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, B9 vitamini olarak da bilinen ve özellikle...

Doğum Sancısını Tanıyalım!

Doğum sancısı her anne adayında farklı bir şekilde görülür....

Hamilelik Serüveninde Merak Ettiğin Sorular ve Cevapları

Hamilelik, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için pek...

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığını izlemek...

Hamilelik Döneminde Mandalinanın Faydaları ve Tüketirken Dikkat Etmen Gerekenler

Hamilelik döneminde meyve tüketimi, hem anne hem de bebeğin...

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Pozlar!

HappyMom ailesi olarak en sevdiğimiz konulardan birisinin öncesi ve...

Hamilelikte En Çok Araştırılan Konulardan Biri: Genital Bölge Temizliği!

Hamilelik sürecinde genital bölge temizliği, hem annenin sağlığı hem...

Hamilelikte Grip ve İyileşme Yolları

Hamilelik sırasında grip, anne adayları için özellikle dikkat edilmesi...

Doğum Korkusu Nedir? Doğum Korkusuyla Nasıl Mücadele Edilir?

Minicik bir bebeği avuçlarınızın arasına almak, kokusunu içinize çekmek,...