Hamilelikte Karın Sertleşmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Hamileliğin özellikle son aylarında anne adayında meydana gelen yakınmalardan birisi de karında sertleşme, kasılma gibi sorunlardır. Bunların şiddeti farklı seviyelerde olabilmektedir. Beraberinde kasık ağrısı da meydana gelebilir. Hamileliğin son trimesterinde daha etkili olan karın sertleşmesi aralıklı olarak meydana geliyorsa, ciddi bir önemi olmayabilir. Ancak sıkça tekrarlayan yakınmaların mutlaka doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. Karın sertleşmesi eşliğinde kasık ağrısı oluyorsa, beraberindeki belirtilere dikkat edilmelidir. Özellikle ateş, ishal, baş dönmesi, lekelenme, su gelmesi, kanama, idrar yapmada zorluk gibi belirtilere dikkat edilmelidir. Hamilelik döneminde karın sertleşmesi ve belirtileri mutlaka önemsenmelidir.
Hamilelik Döneminde Karın Sertleşmesi Ne Zaman Olur?
Hamileliğin ilk zamanlarında karın kendini hamilelik için hazırlamaya başlamaktadır. Karında gerginlik ve sertlik hissedilir bir seviyeye gelebilir. Bu kadın için oldukça rahatsız verici bir durum olabilmektedir. Beraberinde kabızlık, şişkinlik ve yuvarlak bağ dokusu sancısı da ortaya çıkabilmektedir.
Hamileliğin sonuna doğru da kadının kilo alması arttığı için, karındaki sertlik ve gerginlik artmaktadır. Bebeğin büyümesi ve karındaki organlara yapılan basının artmasıyla birlikte karın sertleşmesi kadını daha fazla rahatsız edecektir. Bu süreçte karında çatlakların oluşması da bu sorundan kaynaklanabilmektedir. Ancak bazı durumlarda hissedilen kasılmalar doğumun habercisi de olabilir.
Hamilelikte Karın Sertleşmesi Ne Kadar Sürer?
- Ne zaman başlarsa başlasın gebelikte karın sertleşmesinin ortak özelliği, kısa süreli oluşu. Üstelik sana doğum sancısı gibi bir ağrı da yaşatmaz.
- Karnındaki sertleşmeler genellikle ağrısız olur.
- Süresi de 30 saniye ile 2 dakika arasında değişir.
- Doğuma yaklaştıkça sıklığı artabilir.
- Bu sertleşmelerin rahmin kan akışını arttırmaya ve rahim ağzını yumuşatmaya yönelik oldukları da düşünülür.
Karın Sertleşmesi Önemi
İster hamileliğin başında, ister son zamanlarında olsun her kadın için karın sertleşmesi yakınması ortaya çıkabilir. Bu sorunla birlikte kasık ağrısı ve karın ağrısı da görülebilir. Bunların nedenleri hakkında mutlaka bir araştırma yapılmalıdır. Tedaviye gerek duyulmayan karın sertleşmesi dışında, ciddi nedenleri bulunan karın sertleşmesi de olabilir. Bazen kadının hastanede yatarak tedavi edilmesi gerekebilmektedir.
Karın Sertleşmesi Belirtileri
Hamileliğin başlangıcında hissedilen karın sertleşmesi belirtileri oldukça hafif olmaktadır ve anne adayını rahatsız etmemektedir. Zamanla karında bir gerginlik hissi ortaya çıkmaktadır. Ancak hamileliğin son aylarında ortaya çıkan karın sertleşmesi beraberinde kasın ağrısına, kasılmalara da neden olabilir. 6 aylık gebelikten itibaren karın sertleşmesi kadın için oldukça rahatsızlık vericidir. Karın bölgesine dokunulduğunda, tahta gibi sert bir yapı hissi olur.
Hamilelikte ilk trimester sonrasında karın sertleşmesi olduğu zaman, anne adayı kasıkta bıçak batması gibi güçlü bir ağrı hissedilebilir. Ağrı hareketle, aniden ayağa kalkmak gibi nedenlerle şiddetlenebilir. Bunların hissedilmesi büyüyen rahimle etrafındaki bağ ve ligamentlerdeki gerilmedir. Bu şekilde ortaya çıkan ağrılar daha çok sağ kasık bölgesinde hissedilir. Karın sertleşmesi belirtileri arasında şişkinlik, gaz ve kabızlıkta olabilir. Hamileliğin son aylarındaki Braxton Hicks denilen yalancı doğum sancıları da karında sertleşmeye neden olabilir. Bunlar düzensiz olarak gelen kasılmalardır. Bunları gerçek doğum sancılarından ayırmak için, dinlenme ile geçip geçmediğine bakmak gerekir. Çünkü gerçek doğum sancıları hiçbir şekilde geçmez, aksine artarak devam eder.
Braxton Hicks;
- Daha seyrek görülür.
- Ne zaman geleceğini tahmin edemezsin. Çünkü daha düzensizdir.
- Doğumda yaşayacağın gibi ağrı hissetmezsin. Sadece karnın gerilir ve sertleşir.
- Dinlendiğin ya da pozisyonu değiştirdiğin zaman geçer.
Ayrıca aklında olsun, karın sertleşmesi ve kasılması yaşadığın bu geçici durumlarda nefes egzersizlerini denemeyi unutma. Böylece kendini de doğuma hazırlamış olursun. Braxton hicks kasılmaları hamilelikte 36.haftadan sonra tamamen zararsız hale gelir. Ancak bu haftadan önce yaşayacağın yoğun Braxton hicks sancıları rahim ağzını yumuşatıp erken doğuma sebep olabilir.
Braxton Hicks Ne Zaman Artar?
Braxton hicks kasılmaları özellikle;
- Anne ve bebek çok hareketli olduğunda,
- Anne karnına dokunulduğunda,
- Mesane dolu olduğunda,
- Cinsel ilişki sonrasında,
- Vücudun sıvısı çok azaldığında,
- Bebeğinin anne karnındaki gelişimini tamamlamasıyla artabilir.
Karın Sertleşmeleri İçin Doktora Gidilmeli Mi?
Hamilelikte karın sertleşmesi altında çoğu zaman önemsiz bir neden yatabilir. Ancak hamilelikte sadece kendinizi değil, bebeğinizin sağlığını da düşünmek zorundasınız. Bu yüzden bebeğinizi riske atmamak için, karın sertleşmesi belirtileri yaşandığında bu konuda doktorunuza bilgi vermelisiniz. Karın sertleşmesinin nedeni tespit edilirse, buna uygun önlemler ve tedavi yolları uygulanacaktır. Bu sayede hamileliğinizi daha rahat bir şekilde geçirebilirsiniz. Özellikle gebelikte son aylardaki karın sertleşmesini hiç ihmal etmemelisiniz. Bu bir erken doğum belirtisi de olabilir.
Hamilelik döneminde karın sertleşmesi bazen hamilelik dışı nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Böyle durumlarda erken aşamada rahatsızlıkların tedavisi yapılabilir. Ayrıca karın sertleşmesi sırasında vajinal bir kanamada olursa, bunun ciddiyetini sizlerde tahmin edebilirsiniz. Zaman kaybetmeden doktorunuza bu konuda bilgi vermelisiniz. Belki de acilen bir müdahaleye gerek duyulabilir. Karın sertleşmesi ile birlikte idrarla alakalı sorunlar yaşanırsa, bu bir enfeksiyonun işareti olabilir. Enfeksiyondan daha fazla etkilenmemek için, hemen tedaviye başlanmalıdır. Netice olarak hamilelik döneminde karın sertliği için doktora gitmeyi ihmal etmemelisiniz. Tedaviye gerek duyulmayan bir durum olsa da, güvenli bir hamilelik için önleminizi almalısınız.