back to top

Hamilelik Depresyonu ile Nasıl Baş Edebilirim?

Anne adaylarında hamileliğin ilk dönemlerinde başlayan sıkıntılar özellikle hamileliğin son dönemine doğru artış gösterebilmektedir. Bu sıkıntılar çoğu zaman anne adaylarının hamilelik depresyonuna girmelerine neden olabilmektedir. Hamilelik depresyonu anne adayları arasında oldukça yaygın olmaktadır. Bebeğin gelişmesiyle ilk aylarda başlayan baş dönmeleri ve mide bulantıları anne adaylarının vücut dengelerini bozabilmektedir. Bununla beraber daha sonraki aylarda başlayan bel ve bacak ağrılarının da eklenmesi anne adaylarını hamilelik depresyonuna sürükler.

Çoğu anne adayları bu durumun farkına varmaz ancak bu durum zaman zaman aile içi huzursuzluklarının yaşanmasına neden olabilir.  Anne adaylarının bu durumla başa çıkmaları için baba adaylarına büyük görev düşmektedir. Uzman hekimler anne adaylarında görülen hamilelik depresyonu belirtilerinin şiddetine göre, ilaçsız tedavi ya da psikoterapi gibi tedavi yöntemlerinden birinin uygulanmasını önermektedirler.

Hamilelik Depresyonu Olası Belirtileri

  • Sürekli üzüntü hali
  • Konsantre olma güçlüğü
  • Çok az veya çok fazla uyuma
  • Genellikle haz veren aktivitelere olan ilginin kaybolması
  • Doğacak çocuğun istikbali ile alakalı karamsar düşünceler
  • Doğacak çocuğuna bakamama endişeleri
  • Ölüm, intihar veya ümitsizlik düşüncelerinin sürekli tekrarlaması
  • Anksiyete, huzursuzluk
  • Suçluluk veya değersizlik duyguları
  • Yeme alışkanlıklarında değişimler

Hamilelik Depresyonunu Tetikleyen Etkenler

  • İlişkilerde sorunlar, evliliğin geleceği ile ilgili kaygılar
  • Doğacak çocuğun özürlü olabilme ihtimalleri
  • İstenmeyen hamilelik durumları
  • Ailede veya kişide depresyon geçmişi
  • Daha önce yaşanan düşükler
  • Stresli yaşam olayları
  • Hamilelikte komplikasyonlar olması
  • Travmaya maruz kalmak

Eşinizin Rolü Büyük

Hamilelik döneminin tam olarak hissedilmeye başladığı 4 ile 5. Aylarda yaşanan hormonsal değişimler anne adayını adeta depresyonun eşiğine iter. Hamilelikte alınan kilolar, oluşan çatlaklar doğumun yaklaşmasıyla birlikte anne adayının yaşadığı doğum gerginliği depresyonu kuvvetlendiren etkenlerin başında yer alır. Hamilelik Depresyonu olarak da adlandırılan bu durum için en büyük görev baba adayına düşmektedir. Baba adayının bu süreçte anne adayına ona sevdiğini söyleyerek sürekli destek olması tavsiye edilir. Anne adayına vücudunda meydana gelen bu değişikliklerin farklı bir güzellik kattığını mümkün olduğunca her fırsatta dile getirmesi gerekmektedir. Uzmanlar depresyon sürecinin ağır bunalımlı geçen dönemlerde anne adayının dört duvar arasında bırakılmaması gerektiğini belirtiyorlar. Birlikte yapılacak doğa yürüyüşleri, bebek için alışveriş yapılırken anne adayının hamilelik dönemi sonrasında kullanacağı kıyafetlerin alınması da anne adayına bu sürecin geçici olduğunun mesajını verecektir.  Kendi kendinize tüm bu sıkıntıların biteceğini ve bebeğinize kavuşacağınızı vurgulamanız gerekmektedir.

İlaçsız Tedavi Yöntemleri

Hamilelik depresyonu yaşayan anne adayları uzmanlar öncelikle ilaçsız tedavi yöntemlerini önermektedirler. Buna göre, anne adayları ilk etapta şu tedavi yöntemleri uygulamaları tavsiye edilir;

  • Omega 3 Tedavisi; omega 3 yağ asitlerinin serotonin üretimini artıran doğal antidepresan olduğu belirtilir. Balık, ceviz gibi besinlerde bol bulunur. Uzmanlar tarafından hamilelik depresyonu belirtileri görülmeye başlayınca anne adaylarının bu besinleri tüketmeleri önerilir. Omega 3 kullanımı faydalarını blog yazımıdan okuyabilirsiniz.
  • Işık Tedavisi; uzmanlar ışığın depresyon belirtilerini azalttığının gözlemlendiğini belirtmektedirler. Bu nedenle depresyon belirtisi görülen anne adaylarının yatay güneş ışığında birkaç saat uygulanan tedavi yöntemini uygulamaları tavsiye edilir.

Bebek Doğduktan Sonra Neler Olur?

Hamilelik depresyonu ile loğusalık depresyonu arasında bir bağ olduğu düşünülmekte. Ancak hamilelik döneminde depresyon yaşamışsanız, loğusalıkta da yaşayacaksınız anlamına gelmez. Etrafınızda eş, aile, arkadaş, doktorunuzdan oluşan bir destek grubu kurduğunuzda bebeğiniz doğduğunda yardım hazır olacaktır.

Doktor Desteği Almalı mıyım?

Hamilelik depresyonu ağır yaşayan anne adayları bu süreçte gerek kendine gerekse hamilelik takibine ve beslenmesine gerekli önemi göstermezler.  Bu durum bebekleri de etkiler. Uzmanlar hamilelik depresyonu görülen anne adayların bebeklerde demir eksiliği, hiperaktivite, ajidite gibi durumlara daha sık rastlandığı belirtiyorlar. Anne adayları kendilerinde; üzüntü hali, konsantre olamama, yeme alışkanlıklarında değişiklik, sosyalleşmeden kaçınmak, unutkanlık, sürekli ve ani ağlama atakları vb. durumlardan bir kısmını kendilerinde fark ettiklerinde hemen doktora başvurmaları önerilmektedir. Bu durumdaki anne adaylarına Psikiyatri uzmanları tarafından uygun tedaviler yanı sıra psikoterapi gibi tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamile Yogası Yapıyoruz! 🧘‍♀️

Hamilelik yogası, anne adayları için bedensel ve zihinsel rahatlama...

Cinsel İsteksizlik Hamilelik Döneminde Normal mi?

Hamilelikle birlikte anne ve baba olma kimliğinin gelişimi, çiftler...

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, B9 vitamini olarak da bilinen ve özellikle...

Doğum Sancısını Tanıyalım!

Doğum sancısı her anne adayında farklı bir şekilde görülür....

Hamilelik Serüveninde Merak Ettiğin Sorular ve Cevapları

Hamilelik, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için pek...

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığını izlemek...

Hamilelik Döneminde Mandalinanın Faydaları ve Tüketirken Dikkat Etmen Gerekenler

Hamilelik döneminde meyve tüketimi, hem anne hem de bebeğin...

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Pozlar!

HappyMom ailesi olarak en sevdiğimiz konulardan birisinin öncesi ve...

Hamilelikte En Çok Araştırılan Konulardan Biri: Genital Bölge Temizliği!

Hamilelik sürecinde genital bölge temizliği, hem annenin sağlığı hem...

Hamilelikte Grip ve İyileşme Yolları

Hamilelik sırasında grip, anne adayları için özellikle dikkat edilmesi...