back to top

Hamilelik Halsizliğini Bu Besinler ile Önleyin

Hamilelikte Halsizlik Ne Zaman Başlar ve Neden Olur?

Özellikle 1. ve 3.trimesterlerde hamilelikte yorgunluk hissi daha fazla yaşanmaya başlanır. Hamileliğin ilk 3 ayında hormonlarının hızla değişmesi, son 3 ayında ise büyüyen karnının ağırlığı, rahat uyuyamama, doğum korkusu/heyecanı gibi nedenlerle psikolojinde meydana gelebilen değişimler nedeniyle yorgunluğun artar.

1. Yulaf ezmesi

Glisemik indeksi düşük olan besinler, kan şekerini yavaşça yükselterek daha uzun süre enerji dengesi sağlar. Yulaf ezmesi de bunlardan biri. Ayrıca yulaf ezmesinde enerji metabolizmasından sorumlu olan B grubu vitaminleri de var.

Güne yulaf ezmesi, yoğurt ve meyveyle yapacağın bir kahvaltıyla başlarsan gün boyu enerjik ve tok hissedersin.

2. Ispanak

İçeriğindeki demir, potasyum ve magnezyum gibi minerallerle hamilelikte halsizlik ve uyku hali ile şövalye gibi savaşır. Vücut performansını arttırmada nam-ı büyük.

Ispanağı ister çiğ ister zeytinyağlı ve kıymalı sebze yemeği olarak afiyetle tüketebilirsin.

3. Yoğurt

İyi bir protein kaynağı olmakla birlikte içerdiği probiyotik bakteriler sayesinde vücut direncini arttırır ve bağırsak floranı düzenler. Hamilelikte kabızlıktan yorgunluğa, bin derde deva desek yeri. Yapılan çalışmaların probiyotiklerin kronik yorgunluğun etkilerini azalttığını da belirtelim.

Yoğurdu ara öğünlerde sade veya meyveyle, ana öğünlerde ise yemeklerle birlikte mutlaka tüketmelisin. Günde 1 kase yoğurt (200 gr) hamilelikte beslenme listende kesinlikle olmalı.

4. Mercimek

Hamilelikte halsizlik yaşayanlar için bir nimet. Mercimek ve aslında tüm kuru baklagiller vücudun temel enerji kaynağı olan karbonhidratlar için en ideal besindir. Mercimek, yavaş sindirilen kompleks karbonhidrat olduğu için daha uzun süre enerji dengesini sağlar.

Protein ve posa için de ideal bir kaynak olan mercimek, magnezyum ve demir bakımından da çok cömert.

Haftada iki kez 1 tabak (6 çorba kaşığı) kuru baklagil yemeği tüketmelisin.

5. Kabak çekirdeği

Kabak çekirdeği; kardeşleri ay çekirdeği, badem, fındık, kaju gibi önemli bir magnezyum kaynağı. “Magnezyum ne işe yarar?” dersen kendisinin başta enerji üretimi olmak üzere birçok enzimatik rekasiyonda görev aldığını söyleyelim. Magnezyum eksikliğinde kas yorgunluğu, halsizlik, kas ağrısı ve kramplar görülebilir.

Hemen kabak çekirdeğinin kalorisini de verelim: Bir avuç kabak çekirdeği 150 kalori.

6. Yumurta

Proteinin en kaliteli kaynağı kendisi. Protein; hücre yenilenmesi ve doku onarımında görev alır. Özellikle et, süt, balık, yumurta ve peynir gibi hayvansal kaynaklı proteinler B12 vitamini için de iyi birer kaynak. B12 vitamini eksikiğinde yorgunluk, hafıza ve konstantrasyon eksikliği olur. bizden söylemesi.

7. Yağsız kırmızı et

Demir eksikliğine bağlı kansızlık (anemi) yorgunluk ve halsizliğe neden olur. Kırmızı et ise demirin en iyi kaynağı.

Her gün veya haftada 2-3 kez kırmızı et tüketmelisin.

8. Kivi

En güçlü antioksidan kaynaklarından olan C vitamini bakımından epey zengin bir meyve. Kivi, vücut direncini ve enerjiyi arttırır. Ayrıca demirden zengin olan yumurta ve kırmızı etle birlikte yersen demir emilimini arttırarak halsizliği önler. Sivri biber, portakal ve maydonoz da tüketebileceğin diğer C vitamini kaynakları.

1 orta boy portakal ya da 1 orta boy kivi, günlük C vitamini ihtiyacının yarısını karşılar ve sadece 70 kaloridir.

Hamilelikte yorgunluk nasıl geçer, işte sana birkaç öneri!

  • Sağlıklı Beslenme: Hamilelik döneminde doğru beslenme, bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller açısından zengin besinleri tüketmek halsizliği azaltmaya yardımcı olabilir. Yeterli miktarda su içmek de önemlidir.
  • Porsiyonlarını küçük tut. Büyük porsiyonlar yersen uykulu ve bitkin hissedersin.
  • Küçük porsiyonlar yersen daha sık acıkır, daha sık yersin. Bu da nefis atıştırmalıkların tadını çıkarmak demek. Atıştırmalıklar yemekler arasında köprü görevi gördüğünden ağır yemeklere bay bay demiş olursun. Daha enerjik ve sağlıklı hissedersin.
  • Kurabiye, tatlı, kraker, basit şeker ve rafine karbonhidrat içeren gıdalardan uzak dur. Alacağın ekmeklerin, pirinç ve makarnaın etiketlerinde tam tahıl yazısını ara.
  • Egzersiz: Düzenli egzersiz yapmak, halsizliği azaltmak ve enerjinizi artırmak için yardımcı olabilir.
  • Yeterli ve düzenli uyku: Hamilelikte yeterli ve düzenli uyku almak vücudun dinlenmesine yardımcı olabilir. En az 7-8 saat uyumaya çalışın ve mümkünse öğle uykusu yapın.
  • Dengeli beslenme: Sağlıklı ve dengeli beslenme hamilelik sırasında halsizliği önlemeye yardımcı olabilir. Protein, kompleks karbonhidratlar ve sağlıklı yağlar içeren besinleri tercih edin.
  • Sıvı tüketimi: Vücuttaki su kaybı da halsizliğe neden olabilir. Bol miktarda su ve diğer sıvıları tüketin, özellikle de egzersiz yaptıktan sonra veya sıcak havalarda.
  • Egzersiz: Hamilelik sırasında düzenli egzersiz yapmak enerjinizi artırmaya yardımcı olabilir. Doktorunuzun onayıyla güvenli egzersizler yapın.
  • Stresi yönetmek: Hamilelikte stres de halsizliğe neden olabilir. Stresi yönetmek için meditasyon, yoga, derin nefes alma veya masaj gibi rahatlama tekniklerini deneyin.
  • Doktorunuzla konuşun: Eğer halsizliğiniz ciddi veya sürekli ise doktorunuzla konuşun. Hamilelik sırasında bazı vitaminler ve mineral takviyeleri almak veya diğer tedavileri denemek yardımcı olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamile Yogası Yapıyoruz! 🧘‍♀️

Hamilelik yogası, anne adayları için bedensel ve zihinsel rahatlama...

Cinsel İsteksizlik Hamilelik Döneminde Normal mi?

Hamilelikle birlikte anne ve baba olma kimliğinin gelişimi, çiftler...

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, B9 vitamini olarak da bilinen ve özellikle...

Doğum Sancısını Tanıyalım!

Doğum sancısı her anne adayında farklı bir şekilde görülür....

Hamilelik Serüveninde Merak Ettiğin Sorular ve Cevapları

Hamilelik, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için pek...

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığını izlemek...

Hamilelik Döneminde Mandalinanın Faydaları ve Tüketirken Dikkat Etmen Gerekenler

Hamilelik döneminde meyve tüketimi, hem anne hem de bebeğin...

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Pozlar!

HappyMom ailesi olarak en sevdiğimiz konulardan birisinin öncesi ve...

Hamilelikte En Çok Araştırılan Konulardan Biri: Genital Bölge Temizliği!

Hamilelik sürecinde genital bölge temizliği, hem annenin sağlığı hem...

Hamilelikte Grip ve İyileşme Yolları

Hamilelik sırasında grip, anne adayları için özellikle dikkat edilmesi...