Hamilelik Döneminde Saçlar Boyatılabilir mi?
Hamilelik döneminde her kadının aklına en az bir kez, ‘Hamilelik döneminde saçlarımı boyatabilir miyim?’ sorusu gelmiştir.
Bebeğiniz geliştikçe vücudunuz pek çok değişikliğe uğrar. Alınan kilolar, mide ekşimeleri, ayak bileklerinde şişlik ve yorgunluk gibi belirtiler hemen her hamile kadının ortak dertleridir.
Vücudunuz bu değişikliklerden geçtiği için kendinizi her zaman iyi hissetmeyebilirsiniz. Gerçekleşen tüm fiziksel değişiklikler üzerinde kontrol sahibi olamazsınız. Fakat kontrolünüz altında olan şeylerden biri saç renginizdir.
Hamileyken yeni bir saç rengi ruh halinizi değiştirebilir. Ancak hamileyken saç boyası kullanmaktan çekinebilirsiniz. Birçok saç boyası çeşitli kimyasallar içerir, bu nedenle bebeğinizi toksinlere maruz bırakacağınızdan endişelenebilirsiniz.
Bu konuda doktorlar arasındaki değişik görüş ayrılıkları mevcuttur. Bazı hekimler saç boyatmanın gebeliğin ilk üç ayında olmaması ve daha sonra olabileceği yönünde görüş bildirirken diğer bir başka grup ise dip boya yapımının zararlı olabileceğini savunmaktadır.
Bu konu hakkında yapılan araştırmalarda, gebelik ve emzirme dönemlerinde yapılan saç boyalarının bebek üzerinde herhangi bir doğumsal sakatlık yaptığına dair somut bir delil bulunamamıştır.
Bununla birlikte saç boyama işleminin uzmanlar tarafından hamileyken tehlikeli görülmesinin sebebi, kimyasal maddeler içeren saç boyasının bir kısmının saçtaki deriler yoluyla kana karışmasıdır.
Ancak yine de tedbirli davranmak amacıyla bazı doktorlar bu süreçte boya kullanılmamasını tavsiye edebilirler.
Saç Boyaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Beyazlamış ya da rengi açılmış olan saçları boyamak ya da saçların rengini değiştirerek modaya daha uygun bir hale getirmek ve saçları güzelleştirmek için boyaları kullanarak uygulanan işleme saç boyama adı verilir.
İçerisinde, aşağıda listelenen kimyasal madde bulunan boyaları hamilelik döneminizde kullanmaktan kaçınmalısınız;
- 6-Methoxy-2,3-Pyridinediamine
- 2,3-Naphthalenediol
- 2,4-Diaminodiphenylamine
- 2,6-Bis(2-Hydroxyethoxy)-3,5-Pyridinediamine
- 2-Methoxymethyl-p-Aminophenol
- 4,5-Diamino-1-Methylpyrazole
- 4,5-Diamino-1-((4-Chlorophenyl)Methyl)-1H-Pyrazole Sulfate
- 4-Chloro-2-Aminophenol
- 4-Hydroxyindole
- 4-Methoxytoluene-2,5-Diamine
Bu kimyasallar ve daha niceleri, Avrupa ülkelerinde uzun süredir yasaklanmış bileşenlerdir.
Ancak ülkemizde, boyaların içerisinde kullanılan kimyasalların birçoğu yasal olarak serbesttir. Bu sebeple bu kimyasal maddelerin bulunduğu boya markalarından uzak durmanız, sadece güvendiğiniz ve kaliteli olduğunu düşündüğünüz boyaları almanız gerekir.
Hamilelik Döneminde Saç Boyaları Hakkında Tavsiyeler
İkinci Trimester Dönemini Bekleyin: Hamilelik döneminizde saçlarınız daha hızlı uzayabilir, bu nedenle bu dokuz ay boyunca daha fazla dip boyaya ihtiyaç duyabileceğiniz anlamına gelir. Gelişmekte olan bebeğiniz için oluşabilecek zararları en aza indirgemelisiniz. Bebeğinizin embriyolojik dönemde olduğu ilk trimester aylarında kimyasallarla ne kadar az içli dışlı olursanız, o kadar faydanıza olacaktır.
Alternatif Saç Boyama Yöntemlerini Araştırın: Saç boyası bazı doktor görüşlerine gebelik sırasında güvenlidir, ancak temkinli olmanızın da herhangi bir zararı yoktur. Olası zararlı etkilerden endişe duyuyorsanız, kimyasallara maruz kalmayı en aza indirgemek için daha az kimyasala maruz kalacağınız saç bakımı yöntemlerini tercih edebilirsiniz.
Örneğin: Saçınızı tamamen boyamak yerine doğrudan doğruya kafa derinize veya cildinize uygulanmasını önlemek için ombre, röfle veya ışıltı yaptırabilirsiniz.
Saç Rengi Tercihinize Göz Atın: Kalıcı saç rengi uygulamaları en iyi sonuçları verebilir, ancak saç rengini değiştirmek için tek seçenek bunlar değildir. Gebelik sırasında daha güvenli bir uygulama için amonyak içermeyen veya ağartıcı içermeyen yarı kalıcı bir saç boyası seçebilirsiniz. Bu durum, saç rengi sonucunu beğenmeyenler için de harika bir önlem olacaktır.
Yarı kalıcı bir renk kalıcı bir saç rengi kadar uzun süre dayanmaz ancak kimyasallara ve toksinlere maruz kalmanızı azaltabilir.
Talimatlara Kulak Verin: Saç boyası, bazı toksik dumanlar oluşturabilir. İyi havalandırılmış bir alanda saç boyası uyguladığınızdan emin olun ve nefes aldığınızda içinize çektiğiniz dumanı sınırlandırmak için bir camın mutlaka açık olmasını sağlayın. Mümkünse balkon gibi yarı açık alanlarda saçlarınızı boyatabilirsiniz. Saç boyasını uygularken eldiven giymek de önemlidir. Bu önlem cildinizle temas eden ve emilen kimyasalların miktarını azaltır.
Boyanın üzerinde bulunan talimatları dikkatli bir şekilde okuyun ve saçınızda gerektiği kadardan uzun süre kimyasal bırakmayın. Bir saç boyama işlemini tamamladıktan sonra, derinizdeki boya izlerini yok etmek için kafa derinizi ve alnınızı iyice durulayın.
Evde Saç Boyayacaklar İçin Tavsiyeler
- Taktığınız koruyucu eldivenlerin sağlamlığını gözlemlemelisiniz.
- Boya yaptığınız alanın çevresinde yemek yememelisiniz.
- Kimyasal ürünleri uygularken bir yüz maskesi takmalısınız.
- Cildinizden saç boyası kalıntılarını ve lekelerini mutlaka temizlemelisiniz.
- Saçlarınızı boyatacaksanız, gebeliğin 4. ayından sonra boyatmalısınız.
- Boyama işleminin yapıldığı ortamın bol hava almasına dikkat etmelisiniz.
- Doğal kimyasal madde içermeyen bitkisel boyaları tercih etmelisiniz.
- Saç boyama işleminden sonra saç diplerinizi iyice durulamalısınız.
- Saçınıza kullandığınız boyayı kaş ve kirpikleriniz için kullanmaktan kaçınmalısınız.
- İçeriğinde amonyak olan boyaları tercih etmemelisiniz.