back to top

Hamilelik Döneminde Magnezyum Mineralinin Önemi

İnsan vücudunda en yaygın dördüncü, hücre içi alanda ise potasyumdan sonra en önemli ikinci mineral magnezyumdur.

Vücutta toplam 25 g kadar bulunan magnezyumun %60’ı kemiklerde, %39’u hücre içi alanda ve ancak kalan %1’i hücre dışı alanda bulunmaktadır.

Vücut kendi başına bu minerali üretemediği için magnezyumun gıdalar yoluyla alınması gerekir. Vücutta sürekli doldurulması gereken bir magnezyum rezervi vardır. Yani bu mineralin sayısız fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için vücuda sürekli olarak verilmesi gerekir.

Hamilelik dönemi ise, magnezyumun öneminin ve magnezyum ihtiyacının çok daha arttığı bir dönemdir.

Magnezyum Mineralinin Önemi

Kalsiyumun kemikler için gerekli bir mineral olduğunu hemen hemen herkes bilir. Ancak magnezyum olmadan kalsiyumun vücudumuzdaki emilimini sağlamak pek mümkün olmaz.

Magnezyumun insan vücudundaki görevleri ise genel olarak şu şekildedir;

  • Kas ve sinir sistemini düzenler.
  • Protein ve yağ sentezi gibi vücut için önemli faaliyetleri gerçekleştirebilmeyi sağlar.
  • Vücuttaki enzimlerin doğru bir şekilde çalışmasını sağlar.
  • Kalp kaslarını korur.
  • Vücut içi iletişimi sağlayan sinyallerin iletimi için gereklidir.
  • Kas kasılmalarının düzenlenmesini sağlar.
  • Kan basıncını ve kan şekerini düzenler.

İnsan vücudunun kusursuz bir şekilde çalışabilmesi için dolaylı olarak daha pek çok faydası bulunan magnezyumun gebelikte önemi daha da artmaktadır.

Hamilelik Döneminde Magnezyum Önemi

Hamilelik başladığı andan itibaren vücutta inanılmaz değişimler meydana gelir. Bu durum vücudun normalden daha farklı şekilde çalışmasına, dolayısıyla ihtiyaç duyduğu şeylerin miktarında artışa neden olur.

  • Günlük magnezyum ihtiyacı 300 mg iken hamilelikte bu miktar 450-700 mg. a kadar çıkabilir.
  • Gebelikte magnezyum,hem anne hem bebeğin sağlıklı bir gebelik geçirmesi için önemli bir mineraldir, alınacaksa mutlaka doktor tavsiyesiyle alınmalıdır.
  • Magnezyum alan annelerin 24-31 hafta arası doğan bebeklerinde orta veya ağır serebral palsi daha az görülmüş, motor disfonksiyon oranları da daha az görülmüştür.
  • Hamileliğin özellikle son zamanlarına doğru kadınların karşılaştığı en yaygın semptomlardan biri de uykusuzluktur. Kaliteli bir uyku uyumayı sağlayan nörotransmitter maddelerin olması gereken seviyelerde kalabilmesi için vücutta yeterli magnezyum olması gerekir. Bu sebeple magnezyum, hamilelikte daha iyi bir uyku uyunmasını sağlar.
  • Hamilelikte migren problemi yaşanması yaygındır. Yeterli oranda magnezyum alınması ise, daralan kan damarlarının gevşemesine yardımcı olarak migren ağrısına sebep olan laktik asit birikimini engeller.

  • Gebeliğin özellikle ilk trimester döneminde en önemli yan etkilerinden biri olan mide bulantısı, çoğunlukla vücuttaki hormon değişikliklerinden kaynaklasa da magnezyumun bulantıları azaltma gibi bir etkisi bulunmaktadır.
  • Hamilelik döneminde stres durumu rahatsız edici bir boyuta ulaştıysa, sorun magnezyum eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Yeterli magnezyum düzeyi, kasların ve sinirlerin gevşemesini sağlayarak stresi azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Hamilelerin en sık karşılaştığı şikayetlerden biri de kramplardır. Bu kasılmalar rahim etrafında gerçekleşebileceği gibi, özellikle gebeliğin ikinci trimester döneminden sonra sıklıkla bacaklarda da görülebilir. Uzmanlar bu tür durumlarda, genellikle magnezyum takviyesi verirler. Çünkü hamilelikte magnezyum eksikliği, çoğu zaman bu şikayetlerle kendini gösterir ve magnezyum, kasların daha rahat gevşeyip kasılmasını sağlayan bir mineraldir.
  • Hamilelik döneminde, cilt kuruluğu ve egzama gibi problemlerle karşılaşmak oldukça yaygındır. Magnezyum, daha iyi bir cilt görünümü için oldukça gerekli bir mineraldir.

  • Magnezyum, tahriş olmuş ve kuruyan ciltlerin sağlığına kavuşmasına yardımcı bir mineraldir.
  • Gebelikte kan basıncını normal seviyelerde tutmak, kadınların normal zamanlarına göre çok daha önemli bir hal alır. Araştırmalar, hamilelikte magnezyum kullanan gebelerin kullanmayanlara göre daha düşük kan basıncına sahip olduğunu ve özellikle hamilelerin hatırı sayılır bir kısmını etkileyen preeklampsi yaşama risklerinin daha düşük olduğunu göstermiştir.
  • Hamilelik döneminde yeterli düzeyde magnezyum alamayan kadınlar, yetersiz magnezyum alan kadınlara oranla daha çok rahim kasılmaları yaşayarak erken doğum yapma riski taşırlar. Bu nedenle eğer eksikliği varsa hamilelikte magnezyum takviyesi almak, kalsiyumla beraber vücuttaki dengesini kurmak sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek adına oldukça önemlidir.
  • Magnezyumun kalsiyumla birlikte alınması, kemik sağlığı için oldukça önemlidir. Gebelik döneminde yeterli düzeyde magnezyum alımı, ileriki zamanlarda yaşanabilecek osteoporoz riskini azaltmaktadır.
  • Bebeğin sağlıklı bir kemik ve diş yapısının oluşabilmesi için yeterli düzeyde magnezyum alımı önemlidir.

Hamilelik Döneminde Magnezyum Nasıl Karşılanabilir?

Hamilelik döneminde vücudun magnezyum ihtiyacı sağlıklı bir beslenme programıyla alınabilir. Magnezyumun vücuttaki işlevini doğru sürdürebilmesi için sağlıklı beslenmek önemlidir.

Magnezyum yönünden zengin besinler şunlardır;

  • Yağlı balıklar magnezyum yönünden çok zenginlerdir. Somon, uskumru bunların başında gelir.
  • Kuruyemişlerde magnezyum açısından zengin besinlerdir. Kaju, kabak çekirdeği ve badem ara öğünlerde tüketilebilir.
  • Meyvelerden de magnezyum desteği alınabilir. Muz ve avakado magnezyum zengini meyveler arasındadır.
  • Meyvelerden alınabildiği gibi sebzelerden de alınabilen magnezyum, brokoli, ıspanak pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur.

Ancak unutulmaması gereken, hamilelik döneminde magnezyum ihtiyacının neredeyse iki katı miktarda artmış olduğudur. Bu artış, çoğu zaman besinler yoluyla karşılanamaz ve doktorlar genellikle ikinci trimester dönemi itibariyle magnezyum takviyesine başlanmasını tavsiye edebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamile Yogası Yapıyoruz! 🧘‍♀️

Hamilelik yogası, anne adayları için bedensel ve zihinsel rahatlama...

Cinsel İsteksizlik Hamilelik Döneminde Normal mi?

Hamilelikle birlikte anne ve baba olma kimliğinin gelişimi, çiftler...

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, B9 vitamini olarak da bilinen ve özellikle...

Doğum Sancısını Tanıyalım!

Doğum sancısı her anne adayında farklı bir şekilde görülür....

Hamilelik Serüveninde Merak Ettiğin Sorular ve Cevapları

Hamilelik, özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için pek...

Üçlü Tarama Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelik boyunca hem anne hem de bebeğin sağlığını izlemek...

Hamilelik Döneminde Mandalinanın Faydaları ve Tüketirken Dikkat Etmen Gerekenler

Hamilelik döneminde meyve tüketimi, hem anne hem de bebeğin...

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Pozlar!

HappyMom ailesi olarak en sevdiğimiz konulardan birisinin öncesi ve...

Hamilelikte En Çok Araştırılan Konulardan Biri: Genital Bölge Temizliği!

Hamilelik sürecinde genital bölge temizliği, hem annenin sağlığı hem...

Hamilelikte Grip ve İyileşme Yolları

Hamilelik sırasında grip, anne adayları için özellikle dikkat edilmesi...